Pogosta vprašanja in odgovori

Odgovori na vprašanja, ki jih dobiva preko emaila, Facebooka ali na predavanjih

Brez prekopavanja tal in zastiranje

Pred nekaj dnevi sem kupil vašo knjigo »Štihanje, ne hvala« z namenom, da pričnemo tudi pri nas doma vrtnariti na tak način. Ko še nisem vedel za vašo knjigo, sem kupil filc iz ovčje volne. Ali lahko to položim na zemljo in preko nje dodajam travni odkos? Nimam pa še dovolj komposta za kvalitetno zastiranje z njim. (24. 4. 2018)

Filc iz ovčje volne (LINK) imava tudi midva in je zelo uporaben za poletno zastirko okoli večjih rastlin - npr. bučk, paprike,...  Lahko se uporabi v različnih kombinacijah, ampak naj bo vedno zadnja plast! Torej prvo travni odkos (lahko tudi še tudi listje, slama - kot pri gredi gibanici, kjer je več slojev organskega materiala) in nazadnje filc iz ovčje volne.

Jeseni nisem pripravljal vrtna tla, zdaj spomladi pa bi rad začel vrtnariti brez prekopavanja. Ali sem zamudil to narediti lansko jesen, ali lahko to lahko naredim zdaj pomladi? (14. 5. 2018)

Lahko tudi pred setvijo sedaj spomladi. Jesen je nekako idealen čas, da so tla tudi čez zimo zastrta in da se kompost že začne vezati s tlemi. Sedaj le dobro očistite plevel iz vrta, nato pa na gredo položite kompost! Naj vam bo prispevek o pripravi tal v pomoč.

Kakšne pa so kaj vajine izkušnje, če bi dali na vrt lesne sekance, ki smo jih naredili z drobilnikom oz. z drobljenjem vej, ki so bile v okolici? (14. 5. 2018)

Midva jih najprej kompostirava najmanj leto dni, nato jih uporabiva na vrtnih poteh. Na gredah jih ne uporabljava (v minimalnem deležu so le primešani h kompostu), ker je pregrob/velik material, ki lahko ovira kaljenje rastlin in obdelovanje z orodji med letom. Če so bolj drobni deli lesa, bolje je. Pri svežih sekancih je treba paziti, saj lahko neskompostirani vežejo dušik iz zemlje vase (v praksi sva videla to na vrtu, ki je bil zastrt direktno z velikimi sekanci), pa so bile rastline potem blede in imajo pomanjkanje dušika. Nikakor pa jih ne vkopavati v tla, tam pa je potem res problem z vezanjem dušika še večji. V vsakem primeru je bolje, če so že prepojeni z vodo in bodo za vrtne poti čisto ok.

S čim zastirati vrt, če nimaš komposta. Je dovolj s preperelim listjem? (14. 5. 2018)

S katerimkoli drugim organskim materialom, a dovolj na debelo. Tu pride do veliko kompromisov, saj ne se tako zastrte grede težje obdeluje z orodji, raje pridejo škodljivci. Preperelo listje je sicer odlična poletna zastirka!

Sem začetnica in odločila sem se za dvignjeno gredo zapolnjeno s kompostom. Danes ga dobim, vse sosede okoli mene pa pravijo da ne smem saditi direktno v kompost. Mi lahko prosim malo obrazložite kako je to s kompostom? (14. 5. 2018)

Midva imava samo pozitivne izkušnje z  najino dvignjeno gredo napolnjeno po tem postopku - https://vrtobilja.si/dvignjena-greda/
Mogoče mešajo kompost in pa gnoj, kar ni isto. Svežega gnoja ne uporabljamo na vrtu. Polnitev dvignjene grede s kompostom je nekaj najboljšega, kar lahko naredite za rastline. Saj tudi vse sadike rastejo v kompostni mešanici, preden jih presadimo na vrt!

Opišita malo več o načinu priprave tal brez prekopavanja.( 14. 5. 2018)

Grede sva pripravila že jeseni (začetek novembra) z nekaj centimetrsko kompostno zastirko. Danes, ker se je sneg že čisto v celoti stopil, sva grede samo z grabljami in nihajno motiko plitko okopala, z roko odstranila nekaj prevela in grede poravnala na končno velikost. Vse skupaj za dve uri dela. Brez kakršnegakoli vdelovanja komposta v tla, zračenja ali drugih metod obračanja tal. Tako kot to počne Narava.

V tako pripravljene grede se direktno seje semena in presaja sadike. Več informacij: https://vrtobilja.si/priprava-tal/ Knjiga: https://vrtobilja.si/knjiga-stihanje-ne-hvala/

Je pomembno kako so obrnjene grede?Ali je to bolj pomembno samo za rastlinjak?

Najboljša je usmerjenost sever-jug. Tako je najbolj enakomerna osončenost za rastline. Ni pa usmerjenost gred "življenjskega pomena". Pri zasaditvah pazimo, da visoke rastline ne senčijo prevelikega dela vrta oz. predvsem toploljubnih rastlin.


O sonaravni negi tal in rastlin

Zanima me, s čim bi lahko naredil zastirko za jagode? Ali lahko s konjskim gnojem in kako na debelo? Ali s kompostom? Vem, da vse kar sprašujem piše v vaši knjigi, ampak iz knjige v mojo betico in v prakso ne gre tako hitro, kot si želim, zato ubiram bližnjico. (24. 4. 2018)

Kar se tiče zastiranja jagod. Tudi tu je najboljša zastirka kompost, s katerim jagode zastremo jeseni nekje 3 - 5 cm na debelo. Lahko dodamo tudi poletno zastirko - travni odkos, listje, slama ... Zanimivo je, da ko besedo jagoda prevedemo v angleščino, imamo besedo "Strawberry". Straw = slama, berry = jagoda. Naj bi odlično rasla v zastirki iz slame, na kar nakazuje tudi njeno ime. Svežega gnoja ne uporabljamo za zastirko.

Imam dvignjeno gredo in o dobrih in slabih sosedih sem si prebrala, nikjer pa nisem zasledila, če morem biti pozorna v kakšnem razmaku jih moram posaditi? (14. 5. 2018)
Dobri in slabi sosedje so "pomembni" na večjih površinah - njivah. Na dvignjeni gredi so čisto vse rastline sosede zato ne si komplicirati življenja in mirne duše prvo leto posadite po svojem občutku. Le upoštevajte priporočene sadilne razmake za posamezne rastline, da bodo imele dovolj prostora za rast.

Ali paradižnik gojita zaščitenega pod streho? (14. 5. 2018)

Paradižnik brez težav gojimo na odprtem, le njegova doba zorenja je zaradi tega malo krajša. Do sedaj sva imela ves paradžnik direktno na odprtih gredah. Letos bova na eni iz med gred testirala kako se bo obnašal zaščiten s streho, ki jo bova postavila na konstrukcijo za paradižnik

Kako vzgajata paradižnik s sukanjem okoli vrvice? (14. 5. 2018)

Vzgoja s sukanjem okoli paradižnika je hitrejša in enostavnejša kot pri privezovanju na palice. Nekaj več dela je sicer na začetku, z vzpostavitvijo konstrukcije, vendar nato med letom vršičke paradižnika le zasukamo okoli vrvice in paradižnik usmerjamo navzgor. Zalistke obtrgujeva in gojiva na eno glavno steblo. Več v prispevku.

Kje se kupijo zeleni loki, ki jih uporabljata za vrtne tunele? (14. 5. 2018)

Kupila sva jih v Bauhausu (Lj in Mb). So res uporabni, hitro se jih postavi/pospravi oz. prestavi. Material je obstojen na temperaturna nihanja, ne poka. Cenovno pa sicer niso najcenejši (en lok je cca. 2 €), ampak odtehtajo s kvaliteto. Več v prispevku.

Opazila sem, da smo letos s kompostom na vrt "vnesli" tudi precej zeli, ki veselo požene še preden vzklijejo semena. Je krivo to, ker kompost ni bil pokrit? Namreč letos smo nekaj komposta pobrali iz prostora ki je sedaj že napolnjen z materialom, da se predela za naslednje leto. (14. 5. 2018)

Je možno. V topli vazi kompostiranja pod folijo semena plevela zgubijo kalilne sposobnosti. Je bil kompost samo položen na tla ali tudi premešan z zemljo? Če je bil premešan z zemljo, potem kalijo semena iz zemlje, za kar vrtnarji velikokrat po krivem obtožijo kompost.

Zaščita pred čebulno muho. Triki? Kdaj sadita čebulnice, da se izogneta? (14. 5. 2018)

Pokrivava s kopreno, zelo dobro se obnesejo gosto tkane mreže prosti mrčesu, ki ne zadržujejo toplote. Sejeva dosti zgodaj (konec marca), da ima čebula daljšo rastno sezono in so s tem večje pridelke.

Zanima me, kakšno zemljo uporabljata za vzgojo sadik? (14. 5. 2018)
Ni zemlja, je kompostna mešanica. Biobrazdino prst, vermikompost ali domači kompost.

Pozdravljeni, ali imate spisan kakšen članek o dobrih in slabih sosedih ter tudi o kolobarjenju? (22.5.2018)
Pozdravljena. Ne, nimava. Midva zagovarjava osnove sonaravnega vrtnarjenja (univerzalno rodovitna tla in pravočasno setev/sajenje/presajanje) in ne želiva komplicirati. Sosedje in kolobarjenje sta kmetijski praksi, ki vrtnajem na mali površini delo prej otežujeta kot izboljšata pridelke, do te mere, da bi lahko pripisali rezultat takemu sajenju. Sama se bolj psolužujeva logičnih razporeditev, kot je to, da visok fižol in paradižnik ne sadima skupaj, da se ne senčit, ipd.


O kompostu

Koliko m3 surovega materiala je potrebnega za 1 m3 komposta in za kakšno površino letno ta 1 m3 zadostuje? (14. 4. 2018)

Tukaj je resnično veliko spremenljivk, od katerih je ta enačba odvisna. Najbolj je odvisno od količine zraka, ki je v organskem materialu - npr. listje na kupu vsebuje veliko zraka, zmleto listje bisvetno manj, zato iz 1 m3 zmletega listja nastane več komposta, kot iz 1 m3 celega listja. Jaz bi rekel, bolje več organske mase, torej nekje 4 m3, tudi če nastane 2 m3 preparelega komposta na koncu. Zastiranje jeseni 5 cm na debelo z 1 m3 zadošča za površino gred 20 m2. Treba pa je vedeti, da vrtne grede zavzemajo nekje 2/3 celotnega vrta, 1/3 površina predstavljajo vrtne poti.
A lahko prosim napišeta točno katere tekoče mikroorganizme vidva uporabljata za kompostiranje živalskega gnoja? Je več različnih, pa ne vem kateri bi bil pravi za kompost. (14. 5. 2018)
http://www.micronatura.si/?product=em-naturalny-aktivny Uporablja pa se 1l, zmešan v 10 ali 20l vode za 1 m3 volumna (ne površine).
Tudi mene zanima kaj več od kompostiranja. Imam 4 m3 svežega kravjega gnoja. Kaj narediti, da se kar najhitreje skompostira? Pokrit + deževniki?

Takole sva ga lani (še brez deževnikov) - https://vrtobilja.si/kompost-priprava/
Obvezno pokrit z UV-obstojno folijo in "cepit" z mikroorganizmi. Mikroorganizme dodaš z že predelanim kompostom ali pa kupiš pripravek mikroorganizmov. Letos bova nekje v juliju, ko ne bo več kup v vroči fazi, dodala še rdeče deževnike. O izkušnjah pa bova še poročala.

Tale terminologija me res bega - je torej štiri leta star konjski gnoj kompost ali ni?  Ga lahko uporabljam kot zastirko ali previdno kot gnojilo? (14. 5. 2018)
Gre v prvi vrsti za uležan gnoj, ki pa je verjetno po 4 letih že teko predelan, da je za nas vrtnarje kompost - prhke in homogene strukture, vonj po gozdu (humusu). Ni pa nujno, da je dobro skompostiran, sploh, če je bil nepokrit, na odprtem in so se hranila spirala, semena plevela pa kopičila na površini. Kompostiranje je namenska in pospešena predelava katerekoli organske snovi (tudi gnoja), ki jo delamo ljudje, da pridobimo humusu podobno snov - kompost.

O Vrtu Obilja

Vrt verjetno urejata sama. Kaj pa to spletno stran? (16. 4. 2018)
Vse delava sama s Tjašo ja, tudi to stran urejava sama. 🙂 Tudi spletno trgovino - kupi.obilje.si urejava in ogromno je še drugih skritih obveznosti.