Citronka

Aloysia citrodora
Aromatična trajnica, ki raste kot visok grmiček z ozkimi, suličastimi listi ter drobnimi belimi ali rožnatimi cvetovi. Njena vzgoja ni zahtevna, le pred zimo jo moramo prestaviti na toplo ali res dobro zaščititi pred mrazom. Odlično popestri osvežilne napitke in čaje, uporabna je tudi v kulinariki.

Družina: Sporiševke (Verbenaceae)
Sorodne rastline: navadni sporiš

Citronka vzgoja - kdaj in kako vzgojiti podtaknjence

Citronka je grmičasta trajnica, ki se vzgaja s sadikami ali potaknjenci. Potaknjence pripravimo v pomladanskem času, ko iz matične rastline odrežemo mlade in sveže vejice z nekaj listi. Vejice postavimo v kozarec z vodo, da iz nje poženejo koreninice. Nato rastlino posadimo v lonček, da razvije še močnejši koreninski sistem. Potaknjence vzgajamo na toplem, saj je citronka občutljiva na zmrzal.

Kdaj presaditi in sadilna razdalja

Lastne ali kupljene sadike citronke na prosto presajamo konec aprila, ko mine nevarnost pozebe. Če delamo potaknjence sami, pazimo, da so rastline dobro ukoreninjene v lončkih in poganjajo nove liste.

Mešani posevki

Kombiniramo jo lahko tako z ostalimi zelišči, kot zelenjadnicami. Samo po sebi nima večjega vpliva na sosednje rastline. Potrebuje le dovolj prostora (1m2), saj raste zelo bujno in hitro. Je trajnica, zato premislimo kam jo posadimo na vrtu.

Bolezni in škodljivci

Hitro rastoče mlade zelene vejice včasih privabijo uši. Drugih težav citronka nima. Ob hujših oblikah napada uši si naravno pomagamo z uporabo diatomejske zemlje.

Nega

Po presaditvi sadik, dobro zalijemo presajene rastline.  Redno jo obrezujemo in s tem spodbujamo košato, bujno rast. Če imamo citronko posajeno v loncu, v poletnem času skrbimo, da ima dovolj vode. Zato jo zalivamo vsaj dvakrat na teden. V kompostni zastirki raste odlično. Jeseni, ko se dnevi skrajšajo in temperatura pade pod 15°C začnejo odpadati listi. To je tudi znak, da rastlino dobro obrežemo, zaščitimo za zimo, oz. če jo imamo posajeno v loncu, jo prestavimo v stanovanje/hišo. Možno je rastlino iz vrta presaditi v lonec, da prezimi na toplem ion jo nato spomladi presadimo nazaj. Če ostane na vrtu, jo dobro zaščitimo s slamo, praprotjo ali zimsko (debelo) kopreno, kar na debelo obložimo okoli rastline.

Pridelek

Pobiramo liste in mlade vršičke vej. Obiramo postopoma in zmerno, da ima rastlina dovolj časa za ponovno rast. Najbolj aromatični listi so tik pred cvetenjem.

Skladiščenje

Liste uporabimo sveže, za daljše skladiščenje jih posušimo. Iz posušenih ali svežih listov pripravljamo čudovite čaje, sveže liste poleti dodajamo limonadam, uporabna je tudi v kulinariki.

Vzgoja na gredici v loncu
Januar  ... ...
Februar  ... ...
Marec odstranimo zaščito ...
April RAST na prosto/RAST
Maj RAST/PRIDELEK RAST/PRIDELEK
Junij RAST/PRIDELEK RAST/PRIDELEK
Julij RAST/PRIDELEK RAST/PRIDELEK
Avgust RAST/PRIDELEK RAST/PRIDELEK
September  RAST/PRIDELEK RAST/PRIDELEK
Oktober RAST/PRIDELEK RAST/PRIDELEK
November  porežemo in zaščitimo  v stanovanje/hišo
December  ...  ...
Tjaša Štruc

O citronki

Je moje najljubše zelišče, saj obožujem njen limonski okus tako v zeliščnih limonadah kot v mešanici čajev. Vzgoja je enostavna, le čez zimo jo prestavim v varno zavetje, saj sem v preteklosti žal zunaj na nemilosti pustila že 2 rastlini, ki nista dočakali pomladi.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus