Fizalis (Andska jagoda)

Physalis peruviana, Physalis pruinosa

Bolj poznan pod imenom volčje jabolko ali andska jagoda. Pri nas uspevata dve vrsti, P. pruinosa in P. peruviana. Pruinosa je manjša, bolj odporna na mraz, plodovi so bolj čvrsti. Obe vrsti zaradi zime v našem podnebju gojimo kot enoletne rastline in za svojo rast potrebuje veliko toplote ter Sonca.

Družina: Razhudnikovke (Solanaceae)
Sorodne rastline: paradižnikjajčevec, paprika, feferoni, krompir, čili, tobak

Fizalis vzgoja - kdaj in kako sejati

To plodovka gojimo na prostem in v rastlinjakih. V obeh primerih vzgajamo sadike, ki jih kasneje presajamo. Sadike, ki bodo rasle v rastlinjakih, sejemo februarja. V marcu sejemo fizalis za rast na prostem. Semena sejemo na gosto v eno večjo posodico in kalimo na toplem mestu (najhitrejša kalitev je pri 25°C). Takoj ko vzklije, potrebuje svetlobo in nižjo temperaturo (15-20 °C). Ko se klična lista zravnata, prepikiramo rastline v posamezne sadilne lončke/sadilne platoje. Izbiramo močne in dobro razvite rastline. Nerazvite raje zavržemo in s tem naredimo naravno selekcijo za boljši pridelek. Za razvoj kvalitetnih sadik, izberemo substrat bogat s hranili, kot je vermikompost.

Pred presajanjem sadik na prosto in v rastlinjak, jih nekaj dni utrjujemo ob kakšni južni steni ali kar v rastlinjaku, da se "navadijo" na zunanje temperature.

Kdaj presaditi in sadilna razdalja

V rastlinjak sadike presajamo v drugi polovici aprila in v mesecu maju. Na gredice na prostem jih presajamo v sredini maja in lahko vse do konca junija. Med posameznimi sadikami naj bo 50 - 80 cm razdalje. S tem zagotovimo dober pretok zraka med njimi, lažje jih vzdržujemo in obiramo pridelek. Rastlina se razveja in raste grmičasto, kljub vsemu pa je dobro, da ima oporo v obliki količka ali vodoravne mreže, sploh kjer imamo več rastlin na isti gredi.

Čudovito se tudi vzgaja tudi v velikih koritih na južni strani hišnih sten!

Mešani posevki

Na gredi, kjer je v toplem delu leta fizalis, lahko dobro kombiniramo še solato spomladi ali z motovilcem v jeseni. Na gredici ob njem naj ne manjka ognjič, ki privablja opraševalce.

Bolezni in škodljivci

Ker gre za razhudnikovko je dovzetna za  krompirjevo plesen, ki lahko napade liste. Ker se prenaša iz rastline na rastlino, je pomembno, da jih ne sadimo preveč skupaj in med njimi zagotovimo dober pretok zraka. Preventivni pripravek, ki nam lahko pomaga je bio sodin fungicid. Črnenje plodov je znak pomanjkanja kalcija. Različno barvanje listov je znak za pomanjkanja posameznih elementov. Poglejte TUKAJ.

Nega

Po presaditvi sadik na prosto, sadike dobro zalijemo. Če uporabljamo obilno zastirko, kasneje v sezoni zalivanje ni pogosto. S tem bomo dodatno spodbudili razvoj globokega koreninskega sistema, ki bo rastlini zagotavljal potrebo po vodi. Zanimivo je, da manj vode kot dobi, slajši bodo plodovi. Negujemo ga vedno na dan za plod ali cvet. S tem spodbujamo rastlino, da tvori večje plodove in nastavi več cvetnih nastavkov. Ko raste, skrbimo, da ima dovolj opore, da se plodovi ne dotikajo tal.

Pridelek

Od junija do oktobra, v rastlinjakih nam lahko v res dobrih pogojih zori še novembra. Vedno obiramo čim bolj zrele plodove, žive rumene barve. Zrelost plodov na nakaže tudi osušen ''ovoj'', ki obdaja plod in na videz zgleda kot lampijonček 🙂 .

Skladiščenje

Večino vedno hitro porabimo sveže nabranega. Ne dajemo ga v hladilnik, temveč ga pustimo na sobni temperaturi, saj tako še bolje razvije svoj poln okus. Kadar ga želimo nabrati za vnaprej, se najbolje obdrži takrat, kadar ga poberemo na dan za plod. Višek plodov za zimo shranimo z zamrzovanjem, lahko ga tudi sušimo.

Fizalis na gredi

Vzgoja Na prostem
Januar
Februar
Marec SETEV
April REST
Maj PRESAJANJE
Junij RAST/PRIDELEK
Julij PRIDELEK
Avgust PRIDELEK
September PRIDELEK
Oktober  PRIDELEK
November
December
Te zanimajo točni datumi za setev v letošnji sezoni?
Robert Špiler

O fizalisu

Čudovit okus obeh vrst fizalisov me je prepričal, da bo najmanj 10 grmičkov vsako sezono raslo na vrtu. Preseneti s svojo sladkobo in priokusom po ananasu ter enakomerno zori od konca pomladi do začetka poletja.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus