Jajčevec

Solanum melongena
Današnje sorte jajčevcev niso več tako zahtevne za vzgojo, zato ga vedno pogosteje najdemo na domačih vrtovih. Je izjemno toploljubna rastlina, ki daje največ plodov v rodovitnih in živih tleh. Z vzgojo sadik začnemo zelo zgodaj, da vzgojimo močne rastline, ki jih presadimo na prosto šele v mesecu maju oz. ko temperature ponoči ne padejo pod 10° C.

Družina: Razhudnikovke (Solanaceae)
Sorodne rastline: paradižnik, paprika, feferoni, čiliji, krompir, tobak, fizalis

Jajčevec vzgoja - kdaj in kako sejati

Jajčevce gojimo na prostem in v rastlinjakih. V obeh primerih vzgajamo sadike, ki jih ob pravem času presajamo na prosto. Jajčevce, ki bodo rasli v rastlinjakih, sejemo konec januarja ali začetek februarja. V sredini in konec februarja sejemo jajčevce, katerim je namenjena rast na prostem. Semena sejemo na gosto v eno večjo posodico in kalimo na toplem mestu (nad 22°C). Takoj ko vzklijejo, potrebuje svetlobo in malenkost nižjo temperaturo. Ko rastlinice dokončno razivjejo klične liste, jih prepikiramo v posamezne sadilne lončke/sadilne platoje. Izbiramo močne in dobro razvite rastline. Nerazvite raje zavržemo in s tem naredimo naravno selekcijo za boljši pridelek. Za razvoj kvalitetnih sadik izberemo substrat bogat s hranili, npr. vermikompost.

Pred presajanjem sadik na prosto in v rastlinjak, jih nekaj dni utrjujemo ob kakšni južni steni ali kar v rastlinjaku, da se "navadijo" na zunanje temperature.

Kdaj presaditi in sadilna razdalja

V rastlinjak sadike presajamo konec aprila. Na grede jih presajamo v sredini maja in vse do sredine junija. Med posameznimi sadikami naj bo med 40 in 60 cm razdalje. Midva prisegava na gosto presajanje in vzgojo v višino z obtrgovanjem zalistnikov. Jajčevec obožuje sončne in tople lege, zato se odlično obnese tudi v velikih koritih na južni strani hišnih sten!

 

Greda jajčevcev konec septembra 2018
Greda jajčevcev konec septembra 2018.Mešani posevki

Jajčevec se na vrtu dobro obnese z večino zelenjadnic, priporočljiva je kombinacija z ognjičem. Ker ga na prosto presajamo v mesecu maju, lahko gredico pred tem zasadimo s solato, špinačomlado čebulo ...

Bolezni in škodljivci

Na njem lahko najdemo koloradske hrošče, katerih ličinke se prehranjujejo z listi. Izogibamo se skupnemu sajenju z ostalimi razhudniki - paradižnikom, papriko, krompirjem in tobakom. Nasploh ima jajčevec zelo malo škodljivcev in bolezni, ki bi mu škodovali. Bolj je potrebno skrbeti za dovolj živa in rodovitna tla, ki dajejo jajčevcu vitalnost in naravno odpornost.

Nega

Po presaditvi sadik na prosto, jih dobro zalijemo. Kasneje zalivanje zmanjšamo in prilagodimo vremenskim razmeram. Če uporabljamo kompostno zastirko in dodatne poletne zastirke, se potreba po zalivanju zelo zmanjša. Ko rastlino zalivamo manj, spodbudimo razvoj globokega koreninskega sistema, ki ji bo zagotavljal vso potrebo po vodi. Hkrati zatremo razvoj plevela. Rastlino po vrtnarskem koledarju negujemo na dan za plod ali cvet. Ko jajčevec raste, mu zagotovimo oporo iz npr. lesenih količkov na katero ga privežemo.

Zelo priporočljivo je obtrgovati zalistnike in mu oblikovati dva vrha. Takšne jajčevce je enostavno sukati okoli vrvice, namesto privezovati k opori. Več o obtrgovanju zalistnikov.

Jajčevci pripravljeni za pobiranje.
Jajčevci pripravljeni za pobiranje.

Pridelek

Plodove jajčevca pobiramo od julija do septembra. Pobiramo svetleče vijolične plodove, velikosti 15-20 cm. Nekatere sorte (npr. bele jajčevce) pobiramo manjše. Plodove poberemo nezrele (semena niso razvita), takoj ko dosežejo svojo maksimalno velikost. Pri pobiranju si pomagamo z nožem, da naredimo čisti rez. Pecelj je precej močan, da zdrži težo plodu, zato s trganjem plodov hitro ranimo večji del rastline. Pridelek pobiramo na dan za plod ali cvet, da vzpodbujamo cvetenje in tvorjenje novih plodov.

Skladiščenje

Jajčevec je najbolje porabiti svežega v njegovi rastni sezoni. Nabran na dan za plod na hladnem počaka vsaj teden dni. Za daljše shranjevanje se najbolje obnese v kombinaciji z drugo poletno zelenjavo v obliki zelenjavnih omak in namazov, ki jih skuhamo in vložimo ali zamrznemo.

Vzgoja Na prostem V rastlinjaku
Januar  SETEV
Februar  SETEV  PIKIRANJE
Marec PIKIRANJE RAST
April RAST PRESAJANJE
Maj PRESAJANJE RAST
Junij RAST PRIDELEK
Julij PRIDELEK PRIDELEK
Avgust PRIDELEK PRIDELEK
September PRIDELEK PRIDELEK
Oktober PRIDELEK PRIDELEK
November
December
Te zanimajo točni datumi za setev v letošnji sezoni?
Robert Špiler

O jajčevcu

To je moja najljubša zelenjava.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus

Čudoviti plod jajčevca

Dobra bera jajčevca