Pak-Choi

Brassica rapa subsp. chinensis
Pak-Choi ali pekinško zelje je sorodnica kapusnic zelo milega okusa. Počasi se jo vedno več goji tudi v naših krajih, saj popestri ponudbo sveže listnate zelenjave, predvsem zgodaj pomladi in jeseni.

Pak-Choi - kdaj in kako sejati

Pak-Choi sejemo direktno na gredice ali pa pripravimo sadike. Za sadike sejemo konec meseca marca po tem načinu: Vzgoja sadik. Navadno sta dovolj dve setvi letno - zgodnje spomladanska (marca) in poletna (julija). Zelo zgodnje in zelo pozne setve zaščitimo s pokrivanjem z vrtno kopreno ali postavitvijo vrtnega tunela.

Direktno na gredice jo sejemo od meseca aprila do avgusta, a poletne vročine ne prenese dobro.

Presajanje in sadilna razdalja

Ko Pak-Choi, ki smo ga sadili v sadilne lončke za sadike, razvije 4-6 pravih listov, ga lahko presadimo na prosto. Presajanje sadik na prosto poteka aprila, pozno poleti pa praviloma v avgustu. Pak-Choi sadimo na razdalji 20 cm narazen, razdalja med vrstami naj bo 25-35 cm. Tako bo imel dovolj prostora za oblikovanje glavic.

Mešani posevki

Pak-Choi je križnica in v vrtu zaseda kar dober del sezone. Vključimo ga na gredice s solato, čebulo, korenčkom, plodovkami,... Navadno ga ne sadimo le v bližino kapusnic, repe in ogrščice.

Bolezni in škodljivci

Pak-Choi lahko prizadenejo podobne težave kot ostale kapusnice. Mlade rastline lahko napadejo polži. Pazimo, da na gredicah nimamo nepredelanega organskega materiala, ki jih še dodatno privablja. Gredice zastremo z zastirko iz dobro preperelega komposta. S tem ustvarimo okolje, ki polžem nikakor ne ustreza. Bolhače nadzorujemo z uporabo diatomejske zemlje.

Nega

Presajene sadike zalivamo vsak dan prvih nekaj dni. Ko se sadike dobro ukoreninijo, jih pri kompostne zastirke ni potrebno zalivati. Če obilne zastirke ne uporabljate, jo zalivajte po potrebi. Kadar so rastline posajene gosto, jih sproti ob rasti redčimo, da naredimo prostor za razvoj zrelih glavic Pak-Choija.

Pridelek

Pri Pak-Choiju uporabljamo mlade liste in odrasle rastline, ki tvorijo glavico. S pobiranjem mladih listov začnemo mesec dni po sejanju. Za zrele glave moramo počakati vsaj mesec in pol od sejanja. Pobiramo po potrebi, sproti.

Skladiščenje

Tako mladi listi, kot odrasli primerki so namenjeni sprotni uporabi. Kadar jih nabiramo za uporabo dan ali dva kasneje, najdlje počakajo tako, da jih iz vrta poberemo na dan za cvet in shranimo v hladni kleti. Višek pridelka najbolje shranimo tako, da rastline zblanširamo in zamrzemo.

Vzgoja Spomladanska Jesenska
Januar    
Februar    
Marec SEJANJE  
April PRESAJANJE  
Maj RAST  
Junij PRIDELEK  
Julij   SEJANJE/PRESAJANJE
Avgust   PRESAJANJE
September   RAST/PRIDELEK
Oktober   PRIDELEK
November    
December    

 

Tjaša Štruc

O Pak-Choiju

Sama vzgoja Pak-Choja ni zahtevna, njegov okus pa me ni navdušil. Niti nima specifičnega okusa, morda spomni rahlo na gorčico. Je pa zelo žilava zelenjava, polna vlaknin.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus