Redkvica in redkev

Raphanus sativus
Zgodnje rdeče redkvice so stalnica mnogih vrtov. Enostavne za vzgojo, hitro rastejo, zato jo sejemo v presledkih čez celo sezono. Pobiramo jo že po 3-4 tednih od sejanja. Poznamo še belo redkev, ter zimsko črno redkev.

Enostavna vzgoja
Dolga sezona

Redkvica vzgoja - kdaj in kako sejati

Rdečo in belo redkvico od marca do avgusta v presledkih sejemo direktno na gredice. Najlažja je setev v vrstice. Med vrstami naj bo razdalja 15-20 cm, med rastlinami 3-5 cm. Navadno jo na gredico posejemo zelo na gosto, zato jo redčimo, takoj ko zrastejo klični listi.

Črno redkev sejemo julija in avgusta. Ker je pridelek debelejši sadimo na razdalji 20-23 cm, medvrstna razdalja naj bo 15 cm.

Mešani posevki

Rdeča in bela redkvica sta odlični markirni posevek, zato semena zmešamo skupaj s semenom solate, korenčka, pastinaka, peteršilja, zelenje ... Ker redkvica zaraste hitreje, markira setev druge zelenjave na vrtu. Izogibamo se le kombiniranju s kapusnicami. 

Bolezni in škodljivci

Bolhač, ki je najpogostejši škodljivec redkvic, prizadene le mlade rastline, ki imajo razvite le klične liste. Ko ima rastlina enkrat že razvito zeleno perje, na pridelek nima več negativnega vpliva. Zelo malo bolezni napada redkvice.

Nega

Zgodnje setve zgodaj spomladi prekrijemo z vrtno kopreno. S tem jih zaščitimo pred morebitno jutranjo pozebo in pospešimo njihovo rast. Goste zasaditve redčimo. Okoli sadik redno okopavamo, odlično rastejo v kompostni zastirki, kjer je vedno dovolj vlažno in rahlo za razvoj debelih redkvic. Poletne setve sadimo v senco druge zelenjave. Markirni posevek odstranimo iz gredice pravočasno, ko že jasno vidimo rast druge zelenjave.

Pridelek

Rdečo in belo redkvico pobiramo od konca aprila do septembra, v presledkih, kakor smo jo sejali. Od setve do pobiranja pridelkov navadno minejo 3-4 tedni. Če čakamo predolgo, redkvica oleseni in zgubi svojo svežino. Črno redkev pobiramo v oktobru in novembru. 

Skladiščenje

Rdečo in belo redkvico porabimo svežo iz vrta, saj jo nabiramo v presledkih. Na hladnem počaka teden dni. Uporabno je tudi njeno perje, ki ga dodamo solatam. Črna redkev, pobrana na dan za korenino so odlično skladišči v mivki ali slami na hladnem čez zimo.

Vzgoja Rdeča redkvica* Črna redkev
Januar    
Februar    
Marec SEJANJE   
April SEJANJE/PRIDELEK  
Maj SEJANJE/PRIDELEK  
Junij SEJANJE/PRIDELEK  
Julij SEJANJE/PRIDELEK SEJANJE
Avgust  SEJANJE/PRIDELEK SEJANJE/RAST
September  PRIDELEK RAST
Oktober   PRIDELEK
November   PRIDELEK
December    

* - Setev rdeče in bele redkvice ponavljamo vsakih 14 dni

Robert Špiler

O redkvici

Izmed rdeče, bele in črne redkvice na Vrtu Obilja vzgajava le rdečo. Njen okus je tisti, ki nama je izmev vseh treh, najboljši. Uporabljava jo kot markirni posevek in takoj jo imava za uporabo ravno dovolj.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus