radič za siljenje v gajbicah malo drugače

Radič za siljenje malo drugače

Radič za siljenje je zanimiva zimska vzgoja, ki prinaša posebno in okusno svežo zelenjavo. Letos se jo bova lotila tudi midva. Idejo za malo drugačno siljenje radiča sva dobila pri Petru iz vrtnarije Rožca Golež (Šentjur). 

Radič za siljenje, ki ga posadimo kar v gajbice

Klasična praksa za vzgojo radiča za siljenje je ta, da se ga sadi na gredo, od koder se ga novembra s korenino izkoplje, poveže v snope in da v vedro, žakelj ali gajbico, ter koreninski del zagrne s substratom (kompost, pesek). Postavi se v temo, ves čas pa moramo skrbeti, da substrat ostaja vlažen.

Z vzgojo radiča za siljenje v gajbicah na sami gredi, preskočimo proces izkopavanja, ki je navadno tudi najbolj zamuden. Ko odrežemo liste in glavo radiča, gajbice s koreninami enostavno iz grede hitro prestavimo na mesto, kjer bo tekom zime potekalo siljenje (klet, lopa, ...).

Kako pripravimo gajbice na gredi

Sredi meseca avgusta, ko je čas za presajanje sadik radiča, izberemo nepoškodovane in globoke plastične gajbice in jih položimo kar na prazni del grede, kjer bi sicer presadili radič za siljenje. Gajbice v spodnji plasti napolnimo s peskom ali mivko, da ustvarimo mehak substrat za razvoj korenine. Zgornja polovica pa naj bol napolnjena s kompostom. Tako pripravljen substrat zalijemo in presadimo sadike radiča. V gajbice večjih dimenzij (40 x 60 cm) presadimo po 9 sadik radiča, midva sva letos sadila sorti Palla Rossa in Treviški radič. Ker je substrat v gajbici dvignjen od tal in izpostavljen izsuševanju, sva midva okoli položila slamo in tako preprečila izhlapevanje.

Prednosti siljenja radiča v gajbicah

Ta način vzgoje radiča za siljenje nam bistveno pohitri sam proces prehoda iz jeseni v zimo oziroma iz grede na mesto siljenja, saj le zagrabimo gajbice, jih dvignemo iz grede ter prestavimo. Korenine radiča so v gajbicah tudi bolj zaščitene pred voluharjem, čeprav zna pregrizniti tudi plastiko! Večino korenin radiča je več kot 12 cm globoko v gajbicah in ta globina ne predstavlja nobenih ovir pri rasti. Pri izkopavanju iz gred obstaja večja verjetnost, da korenino poškodujemo, kot pri vzgoji v gajbicah. Če se tu pa tam katera korenina globlje odlomi, ko se dvigne gajbico, ni nič narobe in ne bo vplivalo na nadaljnjo vzgojo. Poškodbe so torej veliko manjše.

Nega radiča na gredi

Negujemo ga enako kot ostale sorte, pazimo da imajo sadike dovolj vlage, lahko ga tudi postopoma obiramo, vendar le zunanje liste. Ko pride v mesecu novembru čas, da gajbice prestavimo v klet, vsem radičem porežemo listje 1-2 cm nad substratom. Radiču tako ohranimo srčiko iz katere bo nastala siljena glavica.

Oglejte si video postopek presajanja sadik v gajbice na gredi:

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂