Rastlinjak pred novo sezono paradižnika

Najin rastlinjak je v prvi vrsti namenjen paradižniku (izkoriščen pa je seveda 365 dni v letu). In za to vrtnino se vrtnarji na vse pretege trudimo, da jo vzgojimo čim več. Robijeva letošnja želja je ta, da nama v ogrevanem rastlinjaku uspe vzgojiti zelo zgoden pridelek -  že konec aprila. Nič pa ne bo narobe, če bodo prvi rdeči paradižniki zreli v začetku maja. A preden v rastlinjak presadiva sadike paradižnika, poskrbiva, da je rastlinjak pred novo sezono kar najbolje pripravljen.

Priprava in osvežitev gred

Zimsko zelenjavo sva v večini že vse porabila in naredil prostor za osvežitev gred. Na vse tri grede sva letos dodala šampinjonov substrat, ki bo odlična zastirka sadikam paradižnika. Na sami gredi se bo material še razgradil (hladno kompostiral). Tako sva pripravila osnovo za presajanje sadik. A ta osnova mora biti dobro navlažena. Zato v mesecu februarju in marcu rastlinjak obilno zalijeva (več o tem predstavljeno v videu spodaj).

V februarju v rastlinjak prestaviva jagode v koritih, da izkoristiva prostor v rastlinjaku ter toplo okolje za zelo zgodnji pridelek domačih jagod. Vse do meseca maja bodo jagode rasle skupaj z mladimi sadikami paradižnika. Ko pa se paradižniki zrastejo in že prevzamejo grede, jagode prestaviva na prosto ob rastlinjak, kjer ostanejo čez zimo do naslednjega februarja, ko jih zopet prestaviva notri. Ta mobilnost jagod, ker so v koritih omogoča dodatni izkoristek rastlinjaka, ko še nimamo pridelka paradižnika in se sočasna vzgoja mogoča.

Naslednji korak priprave rastlinjaka pred sezono je vzpostavitev kapljičnega zalivanja, ki bo poskrbelo za enakomerno vlažnost po celotni gredi, s tem pa boljšo rast in okus paradižnika.


Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂

Tjaša Štruc Rastlinjak