Setveni koledar – njegova vloga in namen

Od kar se spomnim, je bil v hiši pri starših vsaj en stenski koledar, kjer so bile v posameznih dnevih narisane ikone solate, korenčka, paradižnika in rožice. In naučili so me, da je to setveni koledar. Glede na ikone in obliko koledarja, sem kmalu ugotovila, da je to en izmed najpogostejših oblik koledarja, ki sem ga videvala tudi na stenah drugod. Kaj točno lahko iz njega razberemo, pa mi je veliko bolj jasno odkar sem se spoznala z biodinamičnim načinom vrtnarjenja.

Kaj je setveni koledar?

Vrtnarji takoj vidimo, če imamo pred seboj setveni koledar. Njegov glavni nam je, da nas čez celo leto vodi s podatki o ugodnih dnevih za delo z rastlinami iz štirih glavnih skupin. V času ugodnih dni rastlino sejemo, presajamo, obtrgujemo ali nabiramo pridelek. Odvisno v kateri fazi vzgoje (ali delu leta) smo. 4 glavne skupine so:

  • Korenovke - rastline, ki za nas pridelek razvijejo v območju korenin (korenček, pastinak, redkvica, krompir, česen,...)
  • Listnate rastline - rastline, pri katerih nabiramo listno maso oz je pridelek v območju listov (solata, cvetača, zelje, špinača, kolerabica,...)
  • Cvetnice - rastline pri katerih želimo doseči bogato in dolgo cvetenje (brokoli, cvetlice,...)
  • Plodovke - rastline pri katerih nabiramo plodove (fižol, paradižnik, bučke, koruza, jagode, sadno drevje,...)

Ikone štirih različnih skupin rastlin so zelo intuitivne.

Na setvenem koledarju, s katerim sem se spoznala jaz, so dnevi ugodni za delo s korenovkami bili označeni s korenčkom, listnate rastline s solato, cvetnice z rožico in plodovke s paradižnikom. Zelo intuitivno in jasno. Ikone na različnih setvenih koledarjih so načeloma zelo podobne in enako intuitvne. A kaj stoji v ozadju teh oznak, zakaj se vsako leto spreminjajo in kdo to določa?

Podatki na setvenem koledarju niso izmišljeni kar sami od sebe. Sledijo namreč našemu zodiaku, dvanajstim območjim ozvezdij, pred katerimi se tekom leta giblje Sonce, Luna in vsi planeti našega osončja. Gre za matematično določene podatke, ki so na koncu pretvorjeni v ikone, ki jih vrtnarji enostavno razberemo iz koledarja.

Neverjetno fascinantno je to ozadje, a v podrobnosti se na tem mestu ne bom spustila, saj se odpre eno čisto novo poglavje. Če te zanima več, predlagam, da poiščeš svoje najbližje biodinamično društvo ali pa prebereš knjigo Marie Thun - Praktično vrtnarjenje. Na tem mestu dodam to, da se rastline odzivajo na vplive, ki se prenašajo preko položajev planetov in zvezd. In zato se lahko določi ugodne dneve za delo s posameznimi skupinami rastlin. Nobenega izmišljevanja ali ''prodajanja megle''.

Imajo vsi setveni koledarji iste podatke?

Žal ne. Setveni koledarji se med seboj razlikujejo, saj vsi ne sledijo popolnim izračunom položajev vseh planetov pred ozvezdji, temveč vzamejo samo položaj Sonca in Lune. Tako prihaja do razlik in zmedenosti med vrtnarji in iskreno, takšni koledarji niso natančni in jih ne priporočam za uporabo.

Setveni koledar, ki ima popolne podatke, mora imeti zavedeno, da vsebuje podatke iz biodinamičnega koledarja oz Setvenega priročnika Marije Thun. V Sloveniji ima te podatke Založba Ajda (krovna biodinamična organizacija v Sloveniji), ki jih z dovoljenjem posreduje drugim izdajateljem koledarjev.

Kakšna je razlika z vrtnarskim koledarjem in priročnikom

Vrtnarski koledar in priročnik 2021, ki ga izdava z Robijem, temelji na podatkih iz Setvenega priročnika Marije Thun. Gre torej za setveni koledar, kateremu pa sva dodala še več za vrtnarja zelo uporabnih praktičnih informacij. Na nivoju ugodnih dni za delo z rastlinami, sva podatke nadgradila s točnimi dnevi za setve in presajanje posameznih vrtnin. S tem sva ''klasičen'' setveni koledar v osnovi nadgradila. Ima pa še toliko dodatnih nasvetov in informacij, da je iz koledarja prerastel tudi v priročnik.

Nakup vrtnarskega koledarja in priročnika za leto 2021 je že na voljo. Koledar namreč pripraviva že oktobra za naslednje koledarsko leto. Najdeš ga na najini spletni strani - Vrtnarski koledar in priročnik 2021.


Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂

Tjaša Štruc Vrtni pripomočki