Sneg gnojilo revežev

Sneg, gnojilo revežev

"Sneg je reveževo gnojilo" pravi stari rek!  V naših koncih se v originalu glasi: ''Sneg je siromakov gnoj'.' In to pa zato, ker je zastonj.   Ampak ta rek v sebi drži še več. Kaj so koristi snega za naše vrtove?

Midva misliva, da ima sneg vsekakor veliko koristi za tla, saj najprej tla zastre in jih izolira pred nizkimi zunanjimi temperaturami. Odlično obvaruje pred hladnim vetrom, ki rastline zelo izsušuje. Ko se tali, počasi pronica in z njim se tla namočijo počasi in se hkrati razrahljajo. A nama najpomembnejši razlogi so sledeči:

Da je sneg gnojilo se skriva v tem, da vsebuje dušik, ki ga je v zraku 78%  in del tega s snegom pride tudi do tal in s topljenjem snega v tla. Na tem mestu potem potrebujemo mikroorganizme fiksatorje dušika, ki so naravno prisotni v humusnih tleh in dušik vežejo v tla.

V tleh se vseskozi zaradi življenja mikroorganizmov in večjih talnih organizmov, zračni kanalčki polnijo z odpadnimi plini (npr. ogljikov dioksid). Sneg, ki se počasi odtaja skozi te iste kanalčke, "potegne" v globino s seboj tudi pline. Za pronicajočo vodo na površju se ustvari podtlak, ki v tla posrka svež zrak (kisik), ki zopet močno vzpodbudi mikrobiološko delovanje tal.

Ti zračni kanalčki so trajno prisotni v tleh brez prekopavanja, kjer struktura tal ni porušena in nam tako sneg (ali počasen dež) še BREZPLAČNO zrači ter poživlja (gnoji) tla. 

 

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂