Spomladanska špinača

Špinače ni nikoli preveč

S prvo setvijo špinače konec marca in drugo konec avgusta imava pridelek vse skupaj 8 mesecev in to predvsem v hladnejših mesecih, ko ni izobilja druge zelenjave.

Spomladanska špinača

Spomladi je špinača rastla na 4 gredah velikosti 6 m2, kar pomeni vse skupaj okoli 24 m2. Obtrgujeva sveže mlade liste za solate, večje liste za omake in viške pridelkov blanširava ter zamrzniva. Za špinačo sva v sredini in konec maja presadila plodovke. Tako je špinača služila kot predposevek pred glavno kulturo na gredi.

Jesenska špinača

Pozno poleti pa sva špinačo posejala na prazna mesta za pobranim nizkim fižolom in rdečo peso. Te rastline dajejo pridelek še danes in tako bo vse do konca meseca marca.

Katere sorte in kako jo sadiva

Ker je špinače veliko, je ne vzgajava iz sadik, temveč semena direktno sejeva na gredo. Med vrstami je okoli 20 cm razmaka, v vrsti pa so si rastline zelo blizu (nekje pade več semena, drugje manj).

Enake sorte špinače se lahko seje spomladi, kakor tudi jeseni. Sva pa opazila, da je za avgustovsko setev primernejša sorta "Butterflay" ter za marčevsko setev "Matador" ali "Gama" (semena Bingenheimer).

Več o vzgoji špinače: ŠPINAČA VZGOJA

Jesenska špinača Buterfly
Jesenska špinača Butterflay

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂