Substratnik in sadilne kocke

Substratnik izdela sadilne kocke za vzgojo sadik

Za vzgojo sadik zelenjave je najpogostejša uporaba plastičnih ali stiroporastih sadilnih platojev, uporabljava jih tudi midva. Če so narejeni kvalitetno in tudi sami z njimi ravnamo skrbno, jih lahko uporabljamo več let. Vendar pa se hočeš ali nočeš, vsako sezono nekaj teh platojev polomi ali počijo sadilne celice in nastane odpadek. Če želimo zmanjšati uporabo plastike pri vzgoji sadik, lahko uporabimo Substratnike – aparate za izdelavo sadilnih kock.

Kaj so Substratniki, ki naredijo sadilne kocke?

Slovensko ime sva jim dala kar midva sama, v angleščini se jim reče Soil blocker. Substraniki so mali ročni aparati, s pomočjo katerih iz vlažnega substrata naredimo kompaktne sadilne kocke, ki ne razpadejo. Stojijo same po sebi, potrebujemo le še podstavek, ki omogoča drenažo in s pomočjo katerega jih lažje prestavljamo. Za vzgojo večine sadik zelenjave potrebujemo dve velikosti Substratnikov.

Substratnik Micro izdeluje najmanjše (micro) sadilne kocke v velikosti 2 x 2 x 2 cm in naenkrat izdela 20 micro kock. Na zgodnji ploskvi vsake kocke naredi vdolbinco, kamor posejemo seme.

Substratnik Mini 4 naredi kocke velikosti 5 x 5 x 5 cm, z njim pa naenkrat naredimo 4 kocke. Pri tem aparatu uporabljamo 2 različne nastavke oz. čepke, ki jih menjamo po potrebi. Okrogli čepki so za pripravo vdolbinic kamor posejemo semena, kvadratni pa so namenjeni pripravi sadilnih jamic, v katere vstavimo micro kocke, ki smo jih naredili s Substratnikom micro. Ko sadika preraste micro celico, jo samo vstavimo v večjo – mini celico.

Kako naredimo sadilne kocke?

Da naredimo sadilne kocke potrebujemo Substratnik; substrat, ki ga uporabljamo za vzgojo sadik in vodo.

V posodo s srednje visokim robom postopoma dodajamo vodo in ga dobro premešamo, da dobimo kompaktno teksturo. Ko navlažen substrat stisnemo v pesti, mora obdržati stisnjeno obliko in od njega se naj pocedi nekaj kapljic vode. Takrat je dovolj moker. Nato vzamemo Substranik in ga potisnemo v moker substrat do višine zgornjega roba sadilne kocke. S tem s pritiskom zapolnimo celice v substratniku. Da bodo kocke res kompaktne, sama nato s prsti še malo potlačim substrat in ponovno pritisnem aparat v substrat. Nato substranik dvignemo, ''porežemo'' višek substrata, ki gleda preko spodnjega roba in ga prestavimo nad pladenj, kjer bomo imeli sadilne kocke. Tu ga še enkrat stisnemo ob pladenj, da dobimo ravno spodnjo ploskev ter stisnemo ročico navzdol. Le ta potisne kocke iz okvirjev aparata in voila…imamo sadilne kocke. Postopek ponavljamo, dokler si ne pripravimo dovoljšnega števila sadilnih kock.

Postopek je praktično prikazan v videu na koncu tega članka.

Nega  sadik v sadilnih kockah

Priprava kock na začetku res vzame več časa, kot delo s sadilnimi platoji. Vendar to pridobimo v naslednjih korakih vzgoje sadik. Ko pride do časa za pikiranje sadik, micro sadilne kocke samo ločimo na posamezne kocke in jih hitro vstavimo v mini sadilne kocke, kjer smo uporabili KVADRATNE čepke. S tem tudi bolje zaščitimo koreninskih sadik mladih sadik, saj jih ne ločimo od substrata. Če so se nam sadike po kalitvi slučajno pretegnile, presadimo ocko postrani (obrnemo za 90 stopinj), da substrat prekrije steblo (tudi to je prestavljeno v videju na koncu članka).

Pozorni moramo biti pri zalivanju in uporabiti pršilko z nežnim ter razpršenim curkom, ki enakomerno prši vodo po celotni površini kocke. Zalivanje iz zalivalk bi zaradi premočnega curka poškodovalo obliko kock.

Zaključek

Te naprave so letos (sezona 2020) novost tudi za naju, zato bova čisto vse sadike vzgajala na dva načina - v sadilnih kockah in v plastičnih platojih, da vidiva rezultate. Komaj čakava čas presajanja sadik na gredo. Ker takrat pa se bo res pokazalo, kako hitro gre s sadilnimi kockami, brez lomljenja platojev in nerodnega potiskanja sadik iz celic. Začetno delo sadilnih kock bo povrnjeno.

Substratnike naročite tukaj: https://trgovina.vrtobilja.si/product-category/vzgoja-sadik/sadilne-kocke/

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂