Substratniki in sadilne kocke – izkušnje po prvi sezoni

V sezoni 2020 sva pri vzgoji sadik uporabljala substratnike za izdelavo sadilnih kock. To je bilo najino prvo spoznavanje z njimi in v njih sva vzgajala vso zelenjavo, katero si sama vzgojiva v sadike, od nezahtevne solate do paprike, paradižnika, jajčevcev. Substratnike spoznaj tukaj.

Sadilne kocke in izjemne sadike

V praksi so se sadilne kocke izkazale izjemno, glede na velikost in uspevanje sadik. Kvaliteta se vedno pokaže pri tistih sadikah, ki imajo dolgo rastno fazo v obdobju sadike in ki so zahtevne s hranili (plodovke!). Zadnje v osnovi ni odvisno od sadilnih kock, temveč v kvaliteti substrata. A posredno imajo sadilne kocke vpliv s svojo prostornino, ki je zapolnjena/narejena s substratom. Več kot je substrata, več je hranil in prostora za razvoj koreninskega sistema sadik.

Nobeno leto do sedaj nisva imela tako velikih sadik paprik in jajčevca. Opazila sva, da je ravno ta prostor = sadilna kocka ključna, da so zrastle velike, čvrste sadike z razvejanim koreninskim sistemom. Ko je koreninski sistem sadike rastel, je hkrati naredil sadilno kocko tudi bolj čvrsto. Tako nisva imela težav z razpadanjem kock pri presajanju. Velike, dobro razvite sadike so se na vrtu ukoreninile brez težav in niso zastale v rasti.

Čisto na začetku sva bila zelo previdna pri zalivanju sadilnih kock, saj sva se bala, da bi pri zalivanju z zalivalko, kocke razpadle. Zato sva uporabljala razpršilko z najbolj nežnim, razpršenim curkom. Kasneje se je izkazalo, da jih brez težav zalivamo kar z zalivalko z nastavkom za ''tuš'' curek. Nič jih ne poškoduje.

Poraba substrata in našega časa za pripravo sadilnih kock

Največji vložek, ki ga sadilne kocke potrebujejo je substrat iz katerega kocke nastanejo in naš čas, da jih pripravimo. Res porabimo več substrata, kot pa bi ga v sadilnih platojih ali lončkih. A ta substrat ni izgubljen, saj omogoča kvaliteten razvoj sadike, ko pa le to presadimo na vrt, postane del naše kompostne zastirke.

Odvisno od tega, koliko sadik potrebujemo, toliko časa bomo porabili za pripravo ustreznega števila sadilnih kock. Tu in tam se nam vmes kakšna ponesreči in če pogledamo celotno fazo vzgoje sadik, je priprava kock časovno najbolj potraten del. Največ časa potrebujemo za pripravo velikih kock z Maxi substratnikom, tam so nama recimo največkrat razpadle. A ves ta čas ''dobimo'' nazaj pri hitrem pikiranju  - vstavljanju manjših kock v večje ter presajanju na prosto.

Zaključna misel

Sadike, ki so zrasle v sadilnih kockah narejenih s substratniki, so naju res navdušile, zato letos vse sadike vzgajava na ta način. Z novo sezono vrtnarjenja bova še bolj dodelala recept za pripravo primerno vlažnega substrata in natrenirala roke, da bo priprava sadilnih kock potekala še hitreje.

 

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂