Svetlobni koren

Svetlobni koren

V preteklem letu sva večkrat zasledila posebno, še ne tako poznano rastlino svetlobni koren ali svetlobna korenina, ki jo v Nemčiji poimenujejo Lichtwurzel, angleži The Hardy Yam, v njegovi domovini, na Kitajskem pa mu pravijo Shan-Yao.
Sama sva pred leti že poizkusila z vzgojo, a takrat nisva imela dovolj informacij in posledično predelka ni bilo veliko. S tem člankom želiva predstaviti pravilno vzgojo, za uspešne začetke pridelave svetlobnega korena.

Najbolj poznan je v biodinamičnih krogih

Glasniki korenine svetlobe pri nas so predvsem biodinamiki, saj je veliko priporočil o koristnosti uživanja le te, napisal in o njih predaval utemeljitelj biodinamičnega kmetijstva dr. Rudolf Steiner. Po njegovem ima sposobnost shranjevanja svetlobnih etrov v podzemnem delu, s katerimi energetsko napolni človeka, ko jo ta zaužije.

Izvor svetlobnega korena

Svetlobni koren naj bi kultivirale kulture že pred deset tisoč leti v Afriki in Aziji. V Evropo so jo leta 1505 prinesli portugalski pomorščaki. Leta 1840 je bil v Evropi na udaru krompir, ki ga je množično uničevala krompirjeva plesen. Takrat se je pridelava svetlobnega korena razširila tudi po Južni Evropi. Danes največ pozornosti v njegovo vzgojo, pridelavo in predelavo  posvečajo v Nemčiji. Pri nas se za razširjanje znanja in sajenja zavzemajo predvsem posamezniki in društva.

Svetlobni koren je rastlina vzpenjavka, ki zraste do pet metrov v višino.

Njeni listi spominjajo na slak, vendar se, zanimivo, ovija ter pleza v nasprotni smeri urinega kazalca. Podzemni del rastline predstavlja koren, ki lahko zraste do metra in pol. V notranjosti je belkast in rahlo sluzast. Ravno ta del rastline je namenjen uživanju in postaja gospodarsko vedno bolj pomemben.

http://www.brigitte-richard.ch/index.php/geschichte-der-lichtwurzel
http://www.brigitte-richard.ch/index.php/geschichte-der-lichtwurzel

Vzgoja in gojenje svetlobnega korena

Vzgoja novih rastlin poteka s pomočjo bubilov, ki sicer nastanejo pri 2. in 3 letnih rastlinah, in so namenjeni vegetativnemu razmnoževanju rastline. Če poznate koga, ki je že vzgajal sladki koren, le povprašajte za nekaj bubil. Vzgoja svetlobnega korena najlažje poteka v visokih gredah, ki jih lahko na enem mestu razdrete (odprete stranico od vrha do tal), saj si s tem olajšate pobiranje pridelka v jeseni. Rastlini pripravite tudi vertikalno oporo za ovijanje in vzpenjanje, ki se naj začne čim bližje zemlji. Navadno gojitelji naredijo lesen okvir iz katerega napnejo posamezne vrvice do substrata ob mestu posaditve bubil. Sestava substrata v gredi naj bi bila (od spodaj navzgor):

  • 50-60 cm peska ali rahle, peščene zemlje,
  • 30 cm slame in
  • 20 cm komposta na vrhu
koren_v_gredi
http://www.brigitte-richard.ch/index.php/lichtyam/category/1

Slama deluje kot pufer, ki ločuje organsko in neorgansko plast, ob tem pa zadržuje vlago. Koreni se razvijajo v pesku, plast s kompostom je namenjena dobremu vzklitju in začetnem ukoreninjanju mladih rastlin.
Konec marca ( in po biodinamiki, na dan za korenino) se bubile položi na vrhu grede, čim bolj na sredino, v minimalnem razmaku 5 cm in rahlo zagrne. Glavna doba rasti traja od maja do konca septembra. Z gojenjem se začenja dva meseca prej zaradi dormantnosti bubil. Paziti je potrebno tudi, da ni več spomladanskih pozeb. Prvo leto iz bubil zrastejo manjši koreni, ki jih je potrebno shraniti za naslednje leto. Ko jeseni listi porumenijo, je čas za spravilo korenov. Navadno to poteka od konca septembra in do začetka decembra. Korenina je občutljiva na zmrzal, zato jo je čez zimo najbolje hraniti v vlažni kleti, v pesku oz tako, da se ne izsuši ali gnije. Korenine previdno izkopljemo iz peščenega dela, z rokami malo očistimo koren in ga spravimo. Naslednje leto, vzgajamo svetlobni koren iz korenov prvega leta.

http://www.lichtwurzel-produkte.de/anbau.html
http://www.lichtwurzel-produkte.de/anbau.html

Ponovno pripravimo substrat po plasteh. Korene lahko prerežemo na dva ali tri manjše dele in jih na gredo položimo horizontalno ter jih rahlo zagrnemo z zemljo. Do idealne prehranske zrelosti naj bi morali miniti najmanj dve leti vzgoje . V tem času zrastejo podzemni koreni do 75 centimetrov v dolžino in 20 centimetrov v širino.

Goji se izključno rastline moškega spola. Le ta ima liste z vijolično obrobo, cvetovi so zeleni in majhni ter odlomljen koren ne počrni ampak ostane bel.

http://flora.nhm-wien.ac.at/Seiten-Arten/Dioscorea-batatas.htm
http://flora.nhm-wien.ac.at/Seiten-Arten/Dioscorea-batatas.htm
Uživanje svetlobnega korena

Najbolje je, da svetlobni koren uživamo svežega, surovega. Tako v svoje telo vnesemo največ hranil in svetlobe. Mladi koreni nimajo posebnega okusa, pri starejših se pojavi oreškast priokus. V ustih deluje rahlo sluzasto in penasto. Lahko se ga nariba kot dodatek solatam ali uporablja pri kuhanju kot dodatek jedem ter pri peki kruha. Kadar ga želimo shraniti za kasnejšo uporabo, je najbolje, da se ga posuši na Soncu. Kot takšnega lahko dodajamo raznim začimbnim mešanicam.

prerez_sv-korena
www.tagwerk-oekokiste.de

In kaj sploh svetlobni koren vsebuje? Ima zelo pestro sestavo hranilnih snovi, saj vsebuje škrob, beljakovine, maščobe, aminokisline, saponine; polisaharide, sluzi, vitamine in 31 različnih elementov v sledeh.  A kot že rečeno, posebnost rastline ni njena hranilna sestava, temveč sposobnost shranjevanja svetlobnih etrov, ki jih naše telo v današji obilici industrijsko predelane in pripravljene hrane, vedno bolj potrebuje.

Kot zanimivost, naj še poveva, da tudi svetovno znani šprinter Usain Bolt uživa korenino svetlobe. Njegov oče Wellesley Bolt trdi, da je k hitrosti njegovega sina gotovo pripomogel koren, ki ga Usain uživa že od malih nog. Je namreč pridelovalec korenine svetlobe, ki jo v njihovi družini redno uživajo. Podobno kot jo uživajo številni drugi ljudje na Karibih, Južni Ameriki, Aziji ali Afriki.

Naj vam podava še podatek, da kilogram svetlobnega korena na trgu dosega vrednost: 30-60 eurov. V industriji se ga večinoma posuši in predela. A naj tržna vrednost te rastline ne bo glavni razlog, za njeno vzgojo. Najprej jo zasadite zase in za svojo družino.


Viri: Predavanje Dr. Matjaža Turineka o vzgoji in pridelavi svetlobnega korena
     http://www.ajdakoroska.si/beta/?p=1912