Vrt na balkonu

Vrt na balkonu

Si predstavljate, da bi letos namesto balkonskih rož na oknih in balkonih gojili solato? Med enostavnejše lončne zasaditve zelenjave namreč sodijo vse solatnice ter špinača, ki zelo dobro uspevajo v klasičnih koritih za rože. Nekaj več znanja in tehničnih trikov potrebujejo plodovke in gomoljnice. Prve za dobro uspevanje potrebujejo več hranil in toplote, druge so v loncih in koritih hitro omejene s prostornino. Z vsemi pa si lahko ustvarimo čudovit vrt na balkonu.

Kako začeti?

Glede na prostornino balkona se odločimo, koliko lončnih zasaditev želimo imeti. Izbira zelenjave je stvar okusa vsakega posameznika. Izberemo lonce in korita, ki naj čim bolje ustrezajo posameznim zasaditvam zelenjadnic. Oblika samega lonca za uspevanje rastlin ni toliko važna. Bolje je izbrati večje korito, kot več posameznih manjših, zaradi manjše porabe vode pri zalivanju in večje prostornine za razvoj korenin. Vedno poskrbimo, da ima izbrano korito na dnu odprtino, saj mora biti zemlja odcedna. O ustrezni izbiri loncev tek korit si preberite članek Zelenjava v loncih in koritih.

Kako razporediti lonce z zelenjavo

Načeloma vse rastline dobro uspevajo na sončni in zavetrni legi, ki zmanjšuje izhlapevanje vode iz substrata. Na balkonih, ob vznožju ograj, kjer je več sence, dobro uspevajo solate, špinače, korenček, blitva, peteršilj, ohrovt, rukola, radič, grah in bob. Od zelišč meta, melisa ter drobnjak. Sončno mesto potrebujejo vse plodovke ter mediteranske začimbnice.

Nizki rumeni paradižnik z baziliko v loncu.
Nizki rumeni paradižnik z baziliko v loncu.

Vrt na balkonu in zelenjavne zasaditve

Pri zasaditvah izberemo eno vrsto zelenjave na lonec, kar je priporočljivo za vse začetnike, ali  kombiniramo več zelenjadnic oz. zelišč skupaj. Pri tem smo pozorni, da združimo skupaj rastline, ki imajo podobne potrebe po vodi in hranilih (pri zeliščih materina dušica, origano ter žajbelj potrebujejo bolj suho okolje in veliko sonca; meta ter melisa pa vlažno in polsenčno lego). Upoštevamo setvene razdalje, kot bi sicer na vrtu. Ne sadimo pregosto, saj mora biti med rastlinami dovolj zračno. Najbolje si je pomagati z navodili na semenskih vrečkah. Zelo lepo skupaj kombiniramo nizko in visoko rastoče sorte zelenjave (npr. korenček, bučke in visok fižol v zelo velikem loncu; ali paradižnik, baziliko in čebulo v  srednje velikem loncu).

Direktno v lonce sejemo korenček, kolerabico, grah, špinačo, redkvico, rdečo peso, fižol, koruzo in buče. Ostalo zelenjavo zasadimo kot sadiko. Plodovkam in visokemu fižolu dodamo že oporo. Težko zapičimo preklo v lonec napolnjen s substratom zato so tu priporočljive vrvice, ki jih na vrhu pritrdimo na steno, lesen tram. Teh loncev potem ne prestavljamo več.

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂

Tjaša Štruc Vrt na balkonu