Vrt v loncih

Vrt v loncih

Od malih lončkov s svežimi zelišči na polici kuhinjskega okna, do velikih korit s paradižniki; lončne zasaditve pričarajo svežino, barvitost in pristen okus domače zelenjave.  So odlična rešitev, kadar nimamo svojega vrta, a imamo balkon ali teraso. Morda imamo svoj vrt, a si želimo nekaj začimbnic in plodovk bližje kuhinji, zato si v koritih in lončkih ustvarimo mini vrt v loncih. Si predstavljate, da bi letos namesto balkonskih rož na oknih in balkonih gojili solato? Med enostavnejše lončne zasaditve zelenjave namreč sodijo vse solatnice ter špinača, ki zelo dobro uspevajo v klasičnih koritih za rože. Nekaj več znanja in tehničnih trikov potrebujejo plodovke in gomoljnice. Prve za dobro uspevanje potrebujejo več hranil in toplote, druge so v loncih in koritih hitro omejene s prostornino.

Kakšen substrat izbrati?

Kvaliteten substrat je pomemben.

Substrat v loncih rastline veliko hitreje izčrpajo, kot na vrtu. Osnova dobrega vrtnarjenja je živa ter rodovitna prst in enako velja za lončne zasaditve. Najbolje je izbrati namensko organsko prst za gojenje zelenjave, saj mora biti bogata s hranili. Kadar imamo velika korita, spodnji del zapolnimo z vrtno zemljo, po vrhu pa dodamo kompost ali namensko zemljo. Začetni substrat tekom rastne sezone dognojujemo s finim kompostom (npr. vermikompost), predvsem plodovke, ki potrebujejo več hranil za tvorbo zdravih plodov. Zelišča in začimbe potrebujejo večji delež mineralne podlage, kar dosežemo z dodajanjem glinenih črepinj v substrat.

Kako postavimo vrt v loncih?

Načeloma vse rastline dobro uspevajo na sončni in zavetrni legi, ki zmanjšuje izhlapevanje vode iz substrata. Na balkonih, ob vznožju ograj, kjer je več sence, dobro uspevajo solate, špinače, korenček, blitva, peteršilj, ohrovt, rukola, radič, grah in bob. Od zelišč meta, melisa ter drobnjak. Sončno mesto potrebujejo vse plodovke ter mediteranske začimbnice.

Postopek priprave

Pripravimo izbrani lonec. Kakšnega izbrati si preberite tukaj. Če je večji ali gre za večje korito, ga takoj postavimo na mesto, kjer bo stal skozi sezono. Preverimo ali ima dovolj drenaže. Če so luknje prevelike, jih prekrijemo s kamenčki, da preprečimo izgubo substrata. Nato napolnimo lonec s substratom. Kadar imamo globok lonec oz. korito, spodnje plasti napolnimo z vrtno zemljo, zgornje pa s substratom, ki je namenski za gojenje zelenjave. Dobro ga navlažimo in posejemo ali posadimo rastline. Po želji nato zgornjo plast zaščitimo z zastirko (slama, suha trava, sekanci, miskantus,…), ki v poletnem času prepreči izsuševanje.

 

Nega lončnih zasaditev

Vrt v loncih zahteva nekaj več pozornosti, zato opazujemo ali ustreza lega posamezne zasaditve, drugače lonec prestavimo. Redno opazovanje nam omogoča hitro ukrepanje ob morebitnemu pojavu bolezni ali zajedavcev in škodljivcev. Ko rastline še rastejo in razvijajo svoj koreninski sistem, zalivanje še ni tako pogosto. Poleti sonce in visoke temperature hitro izsušijo substrat, zato je zalivanje pogostejše. Če je sončna pripeka res huda, lonce senčimo, da se substrat v njih ne pregreje. Plodovke za dober pridelek obvezno dognojujemo s kvalitetnim kompostom (npr. vermikompost). Odstranjujemo morebitni plevel.

Ko poberemo vse pridelke, zelene dele rastlin zelenjadnic damo na kompost. Zelišča in trajnice prestavimo v zavetrje, na hodnik ali v garažo, kjer bodo prezimila. Substrat zavrženo na kompost, vendar le v primeru, ko smo uporabili biološko mešanico zemlje ter naravna gnojila. Če nismo, ga raje zavržemo v gozd ali raztrosimo po travi. Možna je substrat tudi delno reciklirati za naslednjo leto, tako da obdržimo polovico letošnjega substrata v loncu in nato dodamo novega. Izpraznjene lonce umijemo, posušimo ter spravimo za naslednje leto. Poškodovane ali neuporabne zavržemo.

Če ste začetnik ali pravi mojster zelenjavne samooskrbe, si z lončnimi zasaditvami dopolnite svoj paleto domače pridelane zelenjave. Naj bo letošnja vrtnarska sezona barvita, z obiljem okusne zelenjave, ki jo bomo pridelali na vrtu, njivi, visokih gredicah in tudi lončnih zasaditvah ter na balkonu.

Zeliščni stolp
Zeliščni stolp

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂

Tjaša Štruc Vrt na balkonu