SPLOŠNO
  • Vse gredice so v tem času prekrite s kompostno zastirko (več: O pripravi tal).

  • Zadnji čas, da grede prekrijemo s kompostom, v kolikor tega nismo naredili prej. Tako ne potrebujemo prekopavati (O pripravi tal).
  • Z orodjem razbijamo velike grude komposta, ki jih ni razbil zimski mraz.

  • Gredice oblikujemo na končne velikosti.

  • Odstranjujemo pleveli iz gredic in potk.

  • Tudi če se pleveli še niso pojavile, redno okopavamo gredice. Midva jih v marcu pred setvijo okopljeva okoli tudi do 5x in je kasneje v sezoni bistveno manj plevela, saj zmotimo kalitvene procese.

  • Že posajene gredice zaščitimo z vrtno kopreno. Ob visokih temperaturah in močnem soncu (nad 22 °C), popoldan vrtno kopreno odpremo in zvečer pokrijemo nazaj.
  • Z naravnimi pripravki se zoperstavljamo škodljivcem preventivno npr. voluhar.
  • Pripravimo si dvignjene grede. Opis postopka: Dvignjena greda
 
ZELENJAVNI VRT
  • Vsako rastlino posebej sejemo, pikiramo, presajamo in negujemo na njej primeren dan po setvenem koledarju (če imamo možnost).
  • Če nam pri setvi prejšnji mesec kaj ni uspelo/vzklilo, je sedaj čas, da setev ponovimo in za to izberemo novo seme.

  • Pikiramo sadike, ki smo jih na gosto sejali v februarju. Papriko, paradižnik, jajčevec pikiramo na dan za plod ali cvet. Pri pikiranju pazimo na naslednje stvari: Več: Nasveti za pikiranje rastlin

  • Na prosto sadimo česen, sejemo bob, zgodnji korenček (če že nismo v februarju), ter ostale rastline, ki jih najdemo na seznamu.

  • Sredi meseca, na dan za korenino, damo nakaliti gomolje sladkega krompirja.
  • Peteršilj na prosto sejemo v drugi polovici meseca, saj precej hitreje in zanesljivejše kali v nekoliko ogreti zemlji. 

  • Okoli 10. marca izberemo krompir za kaljenje in ga postavimo na toplo mesto (npr. kurilnico). Najbolje je to početi na dan za korenino. V drugi polovici meseca posadimo zgodnji krompir (na dan za plod) in ga pokrijemo z vrtno kopreno.
  • Razmnožimo rabarbaro in drobnjak z delitvijo starejših rastlin na več manjših. Enako naredimo s hrenom, pri tem uporabimo tanke koreninice, kakršnih ne moremo porabiti za prehrano.

  • Na prostem utrjujemo sadike kapusnic, solate, peteršilja, ki smo si jih vzgojili sami. Po utrjevanju (optimalno 1 teden), jih presadimo na prosto. Pazimo, da so sadike dovolj velike. Več: O utrjevanju sadik
  • Na vrt posadimo eno- ali dvoletne špargljeve sadike ali močne koreninske grude.

  • Od konca marca naprej sejemo direktno na prosto vse vrste kapusnic (zelje, blitva, brokoli, cvetača, kolerabica, ohrovt) ter solatnice, peteršilj, pastinak, zeleno, .. katerih nimamo vzgojenih lastnih sadik.

  • Por, ki je prezimil na prostem, čimprej porabimo, sicer se bo razvil v cvetno steblo.

  • Z vrtno kopreno imamo ves marec pokrite vse rastline, ki smo jih sejali direktno na gredice ali jih presadili. Marčevske noči so zelo hladne.

  • Jagodam odstranimo zastirko ter suhe in poškodovane liste. Gost nasad redčimo in sadike presajamo. Delamo na dan za cvet.

 

KOMPOST
  • Priskrbimo si večjo količino svežega organskega materiala (npr. gnoja), da si ga sami skompostiramo. Tako imamo na voljo kvaliteten kompost za obilje pridelkov v naslednji vrtni sezoni. Več: Kompostiranje gnoja
  • Veje, ki so ostale od obrezovanja zmeljemo v lesne sekance. Pripravimo kompostni kup samo za lesne sekanc, kjer jih kompostiramo skupaj z efektivnimi mikroorganizmi in čez leto dodajamo travni odkos (za dodatno mero dušika in hrane za mikroorganizme).

 

Vsi prispevki, aktualni za mesec MAREC, so zbrani na tej povezavi: PRISPEVKI MAREC