Vrtni tunel prav tako opravlja svojo nalogo na dvignjeni (ali visoki) gredi

Vrtni tunel z zimsko kopreno za podaljševanje sezone

Najboljši način za podaljšanje sezone je seveda rastlinjak oziroma plastenjak. Tu ni nobenega dvoma. A tudi na navadnih gredah, nam lahko vrtni tunel z zimsko kopreno sezono podaljša v jeseni in jo spomladi tudi pohitri. Prav tako se s pokrivanjem z uporabo vrtnih lokov ubranimo pred nekatermi letečimi in plazečimi škodljivci.

Podaljševanje sezone

Sezono želimo podaljšati čim dlje v zimo in s tem ohraniti vir domače zelenjave. Na prvem mestu je tu pravilna setev rastlin ob pravem času in skupaj z vrtnimi loki in zimsko kopreno, si sezono na vrtu podaljšamo brez rastlinjka. Koprena lahko gre direktno na tla ali po rastlinah, tudi brez lokov. Zimsko kopreno direktno položimo na rastline, če smo jih ravnokar sejali ali pa rastejo nizko (npr. motovilec, solata, špinača ...). Vrtni tunel nam pomaga pri prej omenjenih odraslih rastlinah in predvsem pri večjih rastlinah, preko katerih ni primerno direktno polaganje koprene (npr. brokoli, cvetača, kolerabica, kitajsko zelje, zelje, ohrovt ...).

Brokoli pod vrtnim tunelom resnično uživa
Brokoli pod vrtnim tunelom resnično uživa.


Rastline, ki jeseni super uspevajo pod loki: motovilec, špinača, zimska solata, radič, endivija, brokoli, cvetača, kolerabica, glavnati ohrovt, zelje, čebula ...

Rastline, ki spomladi super uspevajo pod loki: motovilec, špinača, solata, brokoli, cvetača, kolerabica, zgodnji krompir, glavnati ohrovt, zelje, čebula, redkvica, grah ... in pa seveda tudi plodovke, ki jih v mesecu maju presadimo na prosto.


Vrtni tunel na tipskih gredicah

Midva sva si naredila tako, da sva vse gredice poenotila po velikosti na 5 m x 1,1 m. Za eno takšno gredico potrebujeva 9 lokov, ki so dolgi 2,5 m in jih zapičiva ob robu gredice, v razmaku 70-90 cm. 2 loka ostaneta zunaj izven koprene za obtežitev (glej spodnjo sliko). Loki so narejeni prav za ta namen in so izdelani iz posebne plastike, ki je obstojna na mraz in visoke temperature. Koprena za prekrivanje je velikosti nekje 2,2 m x 6 m. Uporabljava t.i. zimsko kopreno, ki je debelejša in bolje zadržuje toploto, kot naprimer letna koprena.

Poleg lokov in koprene potrebujemo še kamenje, da kopreno obtežimo (lahko tudi opeke). Najmanj 10 kamnov je potrebnih za obtežitev celotnega vrtnega tunela. S tem kopreno tudi napnemo in tako je bolj obstojna proti vetru in snegu.

Obtežotev vrtnega tunela s kamnom in zunanji lokom
Obtežitev vrtnega tunela s kamnom in zunanji lokom.

Trenutno imava komplet 6 vtrnih tunelov za najine grede in ker so grede vse enake velikosti, pašejo vsepovsod. 🙂 Kolobarjenje je tako bistveno enostavnejše.

Loke in koprene imajo na voljo v vseh trgovinah s kmetijsko/vrtno opremo. Te zelene loke na fotografiji sva kupila v Bauhausu.

Vrtni tuneli na Vrtu Obilja spomladi.
Vrtni tuneli na Vrtu Obilja spomladi 2017.

Ob močnih temperaturah je potrebna pazljivost

Še vedno pa v oktobru ali pa marcu nastopijo visoke temperature. V tem primeru čez dan kopreno med loki zvijemo na stran in gredo s tem odpremo. Še bolje pa je, da samo odpremo sprednjo in zadnjo stran vrtnega tunela, da skozi zapiha veter. Če so nočne temperature ne spustijo pod 10°C, lahko brez skrbi ostaneta ti dve strani odprti.


Za stabilizacijo lokov lahko po celotni dolžini napnemo vrvico.

DODATNO: Dodatna ojačitev vrtnih lokov in uporaba za protitočno mrežo

Vrtni loki močno zapičeni v tla so zelo stabilni, a sneg jih lahko položi na tla. Vrtne loke sva tudi začela uporabljati tudi kot nosilno konstrukcijo za protitočno mrežo, po neljubem dogodku maja 2018, tako da morajo prenesti tudi težo morebitne toče.

Po nasvetu vrtnarskega prijatelja Tilena Praprotnika, sva po celotni dolžini lokov napela vrvico, osukala okoli vsakega loka posebej in jih na obeh koncih fiksirala. Bodisi v tla s pomočjo zatiča, bodisi z vijakom na leseno obrobo dvignjene grede. Tako je celotna konstrukcija veliko bolj stabilna in prenese obtežbe manjše količine snega in toče.


Zakjlučna misel

Ureditev enako velikih gredic in nabava vrtnih tunelov je bila ena boljših naložb za naju. Priporočava, da si za začetek priskrbite en komplet, se znjim spoprijateljite in potem glede na vaše potrebe, povečate število vrtnih tunelov.

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂