Vrtni tunel prav tako opravlja svojo nalogo na dvignjeni (ali visoki) gredi

Vrtni tunel z zimsko kopreno za podaljševanje sezone

Najboljši način za podaljšanje sezone je seveda rastlinjak oziroma plastenjak. Tu ni nobenega dvoma. A tudi na navadnih gredicah, nam lahko vrtni tunel sezono podaljša v jeseni in jo spomladi pohitri. Prav tako se s pokrivanjem z uporabo vrtnih lokov ubranimo pred nekatermi zunanjimi letečimi škodljivci.

Podaljševanje sezone

Sezono želimo podaljšati čim dlje v zimo in s tem ohraniti vir domače zelenjave. Na prvem mestu je tu pravilna setev rastlin ob pravem času in skupaj z vrtnimi loki in zimsko kopreno, si sezono na vrtu podaljšamo brez rastlinjka. Koprena lahko gre tudi direktno na tla ali po rastlinah, tudi brez lokov. Zimsko kopreno direktno položimo na rastline, če smo jih ravnokar sejali ali pa rastejo nizko (npr. motovilec, solata, ..). Vrtni tunel nam pomaga predvsem pri višjih in krhkih rastlinah, preko katerih ni primerno direktno polaganje koprene.

Brokoli pod vrtnim tunelom resnično uživa
Brokoli pod vrtnim tunelom resnično uživa.

Med rastline, ki jeseni super uspevajo pod loki, sodijo: motovilec, špinača, zimska solata, radič, endivija, brokoli, cvetača, kolerabica, glavnati ohrovt, zelje, čebula ...

Med rastline, ki spomladi super uspevajo pod loki, sodijo: motovilec, špinača, solata, brokoli, cvetača, kolerabica, zgodnji krompir, glavnati ohrovt, zelje, čebula, redkvica, grah, ... in pa seveda tudi plodovke, ki jih v mesecu maju presadimo na prosto.

Vrtni tunel na tipskih gredicah

Midva sva si naredila tako, da sva vse gredice poenotila po velikosti na 5 m x 1,2 m. Za eno takšno gredico potrebujeva 9 lokov, ki so dolgi 2,5 m in jih zapičiva ob robu gredice, v razmaku 70-90 cm. 2 loka ostaneta zunaj izven koprene za obtežitev (glej spodnjo sliko). Loki so narejeni prav za ta namen in so izdelani iz posebne plastike, ki je obstojna na mraz in visoke temperature. Koprena za prekrivanje je v velikosti nekje 2,2 m x 6 m. Uporabljava t.i. zimsko kopreno, ki je debelejša in bolje zadržuje toploto, kot naprimer letna koprena.

Poleg lokov in koprene potrebujemo še kamenje, da kopreno obtežimo (lahko tudi opeke). Najmanj 10 kamnov je potrebnih za obtežitev celotnega vrtnega tunela. S tem kopreno tudi napnemo in tako je bolj obstojna proti vetru in snegu.

Obtežotev vrtnega tunela s kamnom in zunanji lokom
Obtežitev vrtnega tunela s kamnom in zunanji lokom.

Trenutno imava komplet 4 vtrnih tunelov za najine gredice in ker so vse enake velikosti pašejo na vse gredice. 🙂 Kolobarjenje je tako bistveno enostavnejše.

Loke in koprene imajo na voljo v vseh trgovinah s kmetijsko/vrtno opremo.

Ob močnih temperaturah je potrebna pazljivost

Še vedno pa v oktobru ali pa marcu nastopijo visoke temperature. V tem primeru čez dan kopreno med loki zvijemo na stran in gredo s tem odpremo. Še bolje pa je da samo odpremo sprednjo in zadnjo stran vrtnega tunela, da skozi zapiha veter. Če so nočne temperature okoli 10°C, lahko brez skrbi ostaneta ti dve strani odprti.

Vrtni tuneli na Vrtu Obilja spomladi.
Vrtni tuneli na Vrtu Obilja spomladi.
Zakjlučna misel

Ureditev enako velikih gredic in nabava vrtnih tunelov je bila ena boljših naložb za naju. Priporočava, da si za začetek priskrbite en komplet, se znjim spoprijateljite in potem glede na vaše potrebe, povečate število vrtnih tunelov.