Vrtno orodje

Delo na sonaravnem vrtu z malo drugačnim orodjem

Dobro vrtno orodje je kot najboljši prijatelj - težko ga je najti, a ko ga imaš, bo ob tebi celo življenje. Obstaja nekaj posebnih orodij in pripomočkov, s katerimi lažje sonaravno vrtnarimo.

Vrtno orodje, vrt obilja

Nihajna motika

Nihajna-motika-Kent-Stove-3Namenjena je plitkemu okopavanju, odstranjevanju plevela in rahljanju tal. Ker je nasajena na dolgo držalo, z njo delamo v pokončni telesni drži, sežemo daleč na gredo in okopavamo zares zelo hitro in enostavno. Nihajno motiko v primerjavi z ostalimi orodji na vrtu uporabljava več kot 80% časa. A tudi z nihajno motiko nisva dolgo na vrtu. Obstaja več različic nihajne motike različnih proizvajalcev. Pri nakupu pazimo, da je rezilo kvalitetno (zelo pomembno).

Od začetka leta 2016 sva tudi velika promotorja tega orodja. Dobite ga tukaj: kupi.obilje.si/izdelki/nihajna-motika-kent-stowe/ VIDEO NIHAJNA MOTIKA

Trapezna motika

Trapezna motika vrt obiljaNihajno dopolnjuje trapezna motika, ki ima ostro rezilo nastavljano pod kotom, da jo uporabljamo v pokončni telesni drži in z njo strgamo pleveli. Gibi so podobni kot pri pometanju z metlo. Sliši se čudno, ampak res je delo z njo popolnoma drugačno, kot pri klasični motiki na kratkem držalu. Idealna je za delo pod rastlinami, ki oblikujejo glave (zelje, ohrovt, solate, radič, endivija).

Trapezno motiko dobite tukaj: kupi.obilje.si/izdelki/trapez-motika-160-mm

Široke grablje

Alu široke grablje vrt obiljaKompost na gredah s širokimi grabljami poravnamo zelo hitro. Grablje so zelo priročne za pripravo črt za setev semen in "mrež" za presajanje sadik. Za označevanje črt na gredi potrebujemo še nastavke, ki jih lahko enostavno naredimo iz stare PVC vrtne cevi. Izmerimo dolžino zob grabelj in na koncu cevi odrežemo 4 kose 1,5-kratne dolžine zob. Odrezane kose nataknemo na zobe grabelj tako, da razdalja med njimi ustreza razdalji med vrstami zelenjave. Nataknemo jih na primer na vsak 1., 11., in 21. zob, ter tako najhitreje začrtamo sadilne vrste, tako da z njimi povlečemo po površini grede.

Široke grablje so tudi švicarskega porekla, kupljene v bližnji kmetijski zadrugi.

Hori hori vrtni nož

Nož je glavni pomočnik za redna opravila in pobiranje pridelkov. Japonski Hori hori vrtni nož je narejen prav za vrtnarje. Z njim nabiramo zelenjavo, odrežemo vrvico in naredimo luknje za sadike. Odličen je za pobiranje korenovk (korenček, pastinak, kolerabo, repo, zeleno, ..), saj z 17 cm dolgim in 3 cm širokim rezilom korenovko izpulimo. Tako minimalno prekopljemo tla.

Hori hori je na voljo na tej povezavi: Hori hori vrtni nož

Mala plevelnica in sadilni klin

Plevelnica je namenjena preciznemu pletju okoli rastlin, ko ob gredi čepimo. Sadilni klin pa uporabljamo za pripravo sadilnih lukenj. Sadilni klin marsikdaj nadomestijo kar prsti. Obstajajo tudi sadilni klini na daljšem držalu, s katerimi v pokončni telesni drži hitreje in lažje naluknjamo gredo. Vrtna orodja so lahko iz različnih materialov. Namen orodja iz bakra oziroma brona je predvsem blagodejni vpliv na tla in posledično na rastline, kar sodi med vrtne mikro dejavnike. Na vrt z bakrenim orodjem vnesemo ščepec romantike, še posebej z lepo oblikovano plevelnico.

Več o bronastem orodju si preberite tukaj: Zakaj baker in bronasto orodje. Bakreno/bronasti komplet pa dobite tu: Bronasto vrtno orodje

Široke vile

Široke vile Grelinette vrt obiljaNa gredah, ki jih bomo pripravili s kompostno zastirko, imamo lahko v globljih plasteh zbita tla. S širokimi vilami se jih v tem primeru mehansko prezrači. Orodje je posebno zaradi dveh držal, ki omogočata hitrejše in lažje globinsko zračenje tal. To je tradicionalno francosko orodje imenovano grelinette. Uporabno je predvsem na večjih površinah.

Francoski model širokih vil so trenutno na voljo na Amazonu: Široke vile GrelinetteVIDEO ŠIROKE VILE

Ročni zemeljski vrtalnik

Robustno orodje je namenjeno za točkovno in minimalno prekopavanje tal. Uporabljamo ga za pripravo lukenj za stebre na primer za oporo visokemu fižolu ali za gredo malin. Vrtalnik nam je v pomoč pri posebnih primerih.

Obstaja veliko različnih modelov vrtalnikov. Na voljo tudi na Mimovrste: Ročni zemljski vrtalnik

Lopata in samokolnica

Lopata vrt obiljaLopata za nalaganje in samokolnica za prevažanje komposta sta nepogrešljiva na sonaravnih vrtovih brez prekopavanja. Kompost in ostali sveži organski materiali so veliko lažji v primerjavi z zemljo, zato lahko uporabljamo tudi večje samokolnice.

Ostalo orodje in pripomočki

Od semena do pridelka je dolga pot in skozi vrtno sezono uporabljamo mnogo orodij ter vrtnih pripomočkov.  Med njimi so še velika zalivalka ali pa raje kar dve zalivalki, s katerima istočasno zalivamo tla; vrtna cev; škarje za obrezovanje; sadilni platoji za vzgojo sadik; vrtna koprena za zaščito pred vremenskimi vplivi; različne zaščitne mreže za zaščito pred škodljivci; UV-obstojna folija za pokrivanje novih kompostnih kupov ali za zastiranje gred.