Malda čebula, veliko zelenja in robovi iz bambusovega debla

Galerija vrtov najbolj budistične azijske države

Laos je majhna kontinentalna država, ki leži stisnjena med Burmo, Tajsko, Kambodžo, Vietnamom in Kitajsko. Velja za eno najbolj varnih, mirnih in precej revnih držav. Ni velikih mest, ljudje živijo na podeželju ob širnih riževih poljih, nasadih kavčukovca in čudovitih zelenjavnih vrtovih. Iz vrtov po svetu se lahko veliko naučimo, spoznamo posebnosti in občudujemo stvaritve narave. S Tjašo in prijateljem Nejcem smo to čudovito državo obiskali Januarja 2016, ko smo se kot ptice za zimo preselili na toplo. 🙂

Robert in Tjaša v Laosu
Robert in Tjaša v Laosu
Podnebje v Laosu

Najprej nekaj besed o podnebju, da spoznamo njihove pogoje. Podnebje je tropsko/savansko*, na katerega vpliva monsun. Torej je izjemno toplo in vlažno, skoraj brez možnosti zmrzali, s sušnim obdobjem (od novembra do marca) in deževnim obdobjem (od aprila do oktobra). V Sloveniji narekuje vrtnarjenje hladna zima zato si pomagamo z raznimi rastlinjaki in z vzgojo sadik. V Laosu narekuje delo z zemljo sušno 5-mesečno obdobje, zato se znajdejo na prav poseben način.

En vrt za sušno obdobje, drugi za deževno

Znašli so se na zelo enostaven način. Ker je klima izjemno topla, lahko resnično kadarkoli gojijo karkoli, zato imajo dva vrta - enega za sušno in enega za deževno obdobje. Vrtovi za deževno obdobje so postavljeni poleg hiš, da imajo vse na dosegu rok. Narava več kot dovolj zalije vse vrtove. Za sušno obdobje (takrat smo jo tudi obiskali) pa so postavljeni ob reke! Ker nimajo vodnih črpalk in ostalih pripomočkov za namakanje, vrt prestavijo k vodi. Ko se gladina rek po obilnem deževju začne spuščati na pobočjih zasadijo prvo zelenjavo. Velikokrat jih tudi zaščitijo z ograjo. Prav čudovito so se znašli in ti vrtovi so božanski!

Veliko vrtov smo videli na potovanju, sam pa sem se prav posebno razveselil vrtov na spodnjih slikah. Od vasi, kjer smo prenočili, oddaljeni 20 minut hoje, v zavetju skalnatih pobočij in tropskih dreves, kjer se odpre raj na zemlji. Tu sem resnično užival. Poglejte slike in boste videli sami.

Panoramska slika vrtov ob reki Hinboun
Panoramska slika vrtov ob reki Hinboun

Ker me je preganjal čas, da ne bom zamudil avtobusa, sem se odpravil proti vasi in prijazni domačini so mi ponudili prevoz na njihovih dvo-kolesni traktorjih. Nekaj smo se trudili tudi pogovarjati, pa smo raje ostali v tišini.

Sadijo v globoke jamice

Zemljo ob reki Hinboun in ostalih ob deževnih obdobij reke spirajo. Ko se začne sezona vrtičkanja ob rekah, so tla relativno pusta tla (poglej zgornjo galerijo), zato si pomagajo s kompostom. Sicer ga nimajo v izobilju, zato ga uporabljajo skrbno, pri posamezni rastlini. Kompost nasujejo v pripravljene globoke jamice. Sajenje v globoke jamice je priročno zaradi velike suše (korenine so globlje) in enostavnega zalivanja rastlin.

Uporabljajo naravne materilale

Za ograjo uporabljajo naraven les, za oporo fižolu in ostalim visokim rastlinam kole/veje, zanimiva je uporaba bambusovih debel, ki so prerezana na polovico in položena na gredo, da razmejujejo prostor.

Kmetijsko, njive in nasadi

Prevladujejo riževa polja, polja tobaka in polja posebne bele gomoljnice, katero osušijo in predelajo v hrano za živali, predvsem za prašiče. Nasadi so različni. Veliko je sadnih zasaditev, ananasov, banan, .. industrijskih s kavčukom ter veliko nasadov kave. Pri pridelovalcu kave smo se tudi ustavili in tam sem šele drugič v življenju pil kavo. Sedeli smo pod teraso 10 m stran od hiše gospodarja, ki je pripovedoval zgodbe o kavi in življenju, ko je pridišalo po sveže kuhani kavi. Morem priznat, da me je vonj tako premamil, da sem stekel k oknu (brez stekla, le odprtina) in pogledal kaj se dogaja. Nič posebnega, gospa je zgolj odprla vrč kuhane kave, katere vonj se je razširil po celotni plantaži. Bližalo se je k dežju, kar je bila kar mala posebnost v tem sušnem obdobju in morali smo počakat, da se je izlilo, kar se je moralo. Dobri dve uri smo sproščeno občudovali dež, gospodarja, ki se je veselil za svoja drevesa, ki so bila skrbno zalita in gospo, ki je spokojno tkala oblačila. Tukaj kavo gojijo ekološko. Tudi ostali nasadi kave tukaj niso ekstremno intenzivni, večino kave od kmetov odkupuje velika zadruga, ki jo prodaja po svetu.

Še več zanimivosti o vrtovih in še nekaj slik

Vrtovi v Aziji res bujno rastejo in dajejo osnovo njihovi prehrani, kjer se dosti pojavlja zelenjava. Tako na vrtu in večjih nasadih dosti dela opravljajo ročno, a se tudi že pojavljajo moderni materiali in intenzivne tehnike za večji doprinost. Delo na vrtu poteka v zgodnjih jutranjih in poznih večernih urah. Spodaj si oglejte še nekaj bolj divjih vrtov in sliko vrta, ki je bila posneta po dežju, ko smo vedrili pri pridelovalcu kave.

*- https://en.wikipedia.org/wiki/Laos

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂

Robert Špiler Vrtovi po svetu