za dobro našega planeta

Veliko več govorimo, kot dejansko počnemo za dobro našega planeta

Tale prispevek bo malenkost negativno nastrojen. Včasih na ta način vzbudimo veliko več pozornosti, ko želimo doseči resnične spremembe pri sebi in posledično na celotnem planetu. Kot je rekel že Gandhi: "Bodi sprememba, ki jo želiš videti v svetu".

Ko imaš občutek, da so vsi tako eko in bio

Informacije dandanes vsak instantno deli s širnim svetom, kar se je še 20 let nazaj zdelo nemogoče. Da sporočiš svoje misli, prepričanja in ideologije v nekaj klikih, je očitno v nas ljudeh vzpodbudilo naravno potrebo po tem, da izgledamo družbeno korektni, odgovorni, lepi, nasmejani, ...  Tako s sporočanjem navzven tudi dajemo občutek, kot da živimo najbolj eko, naravno, samozadostno življenje. A v resnici smo zelo, zelo slab približek temu in smo lahko v velik posmeh starejšim generacijam, ki so resnično živeli od Zemlje. Občutek imam, da je s tem nastala generacija ljudi, ki veliko več govori in piše, kot pa realno dela.

Kaj to pomeni?

A veste, koliko veliko ljudi gre v gore, na sprehode in na vrt samo zato, da objavijo fotografijo na socialna omrežja? Glavni sprožilec akcije ni realna skrb zase in za okolje, temveč družben odziv na tvoje dejanje. Le ta se odraža, pa sej vemo kako - všečki, pozitivni komentarji, deljenja, ...

Komentarji s strani obiskovalcev na vrtnarskih delavnicah in predavanjih, ki jih vodiva skupaj s Tjašo so: "Danes pa ljudje veliko več vrtnarijo, pridelujejo svojo hrano, so samooskrbni" in pa "Toliko jih živi bolj naravno dandanes". Najin skupen odgovor je: "Mogoče se res več govori kot včasih, a v praksi temu 100% ni tako". Če bi bilo v praksi resnično tako, Zemlja ne bi bila tako onesnažena in pod močnim pritiskom črpanja dobrin. Tudi vse nižja kvaliteta hrane, zraka, vode je priča temu. Veliko več govorimo, kot dejansko počnemo za dobro našega planeta.

Kaj lahko naredimo?

Nikakor ne kazati s prstom, raje pometimo vsak pred svojim pragom. Pometanje pred svojim pragom pomeni prakso in dejansko delo. Začnemo z malimi koraki, ko v svoje življenje vnašamo sonaravne elemente. Vzgoja lastne hrane (vsaj v deležu), ko posadimo najljubša zelišča na okensko polico in zasejemo malo gredico z najljubšo zelenjavo.

Kompostiranje bokashi organico
Kompostiranje Bokashi Organko

Skrb za odpadke, ko za seboj vsakodnevno puščamo manj slabih odpadkov in vse pravilno recikliramo. Kompostiranje organskih odpadkov (teh ni nikoli preveč), ki jih vrnemo nazaj v Naravo in poskrbimo za bogatenje tal. Za prve in hkrati resne korake h kompostiranju je odličen Bokashi OrgankoTako sva začela in še vedno praktično doprinašava tudi midva.
Seznam doprinosa in dejanskega delovanja k boljšemu vsakdanu se nadaljuje, z več hoje in vožnje koles namesto avtomobilov, smotrno uporabo energije v gospodinjstvu, ... 

Zaključna misel

Saj ne bomo kar v tretnutku zaživeli bolj skladno z Naravo, ampak korak po koraku, smo lahko pozitivna sprememba. S posnemanjem naravnih principov v vsakodnevnem življenju uberemo enako usmerjenost, kot jo ima naša Zemlja.

20% popust pri nakupu Bokashi Organka ali posipa

20% popust pri nakupu Bokashi Organka ali posipa

KODA: VRTOBILJA20

Pri nakupu fermentacijske posode Bokashi Organko ali drugih izdelkov na proizvajalčevi uradni spletni prodajalni uporabi kodo VRTOBILJA20 za 20% popust na vse izdelke! 🙂

Uradna spletna prodajalna