Kumare pripravimo svoje sadike proti koncu meseca.

Zakaj je pomembna vzgoja lastnih sadik

Prednosti vzgoje sadik pred direktno setvijo na prosto smo že spoznali v prejšnjem prispevku. Tukaj pa bomo pogledali zakaj je pomembna vzgoja lastnih sadik, kljub temu, da je dandanes ponudba sadik v kmetijskih in vrtnarskih trgovinah izjemno pestra.

Zaupanje in kontrola nad celotnim procesom vzgoje rastlin.

Ko se lotimo vzgoje lastnih sadik zelenjave, si zagotovimo kvaliteto. Z zalogo lastnih semen, izmenjavo ali dokupom, v večini primerov poznamo izvor semen zelenjave, ki jo želimo vzgojiti v sadiko. Sami nato izberemo še substrat za sadike, ki mu zaupamo in predstavlja bazo za uspešno klitje ter rast sadik. Nama se najbolje obnese Biobrazidna prst in Vermikompost (oba dovoljena v ekološki pridelavi). Izvor nam je torej precej dobro poznan in imamo 100% zaupanje.

Sadika zelja na vrtu se dobro počuti. Slikano v začetku aprila
Lastna sadika zelja se je odlično ukoreninila

Nadzor nad vnosom škodljivcev

Žal obstaja veliko primerov, kjer so si vrtnarji s kupljnenimi sadikami zelenjadnic ali rož, na svoj vrt prinesli škodljivce. V substratih se lahko skrivajo strune, jačeca polžev, ličinke hroščev, ... Na tem mestu je poznavanje in zaupanje kvalitetnemu substratu pri vzgoji lastnih sadik še toliko večje.

Lastne sadike se bolje ukoreninijo

Sadike iz intenzivne pridelave se velikokrat ne ukoreninijo dobro. Z uporabo hormonov in drugih dodatkov so male rastlinice na videz čudovite, vendar odvisne od takšnega substrata. Ko jih presadimo na gredo, korenine velikokrat obstanejo in se ne razširijo v tla, saj niso pripravljene za rast v naravnem okolju. Lastne sadike, vzgojene v ekološkem substratu, se po presaditvi na grede odlično ukoreninjanjo!

Imamo jih vedno na zalogi

Praviloma vzgojimo za nekje 20-50% več sadik, kot jih potrebujemo na vrtu. Sadike slabše kakovosti ne uporabimo na vrtu. Tako imamo nekaj sadik tudi v rezervi in so nam na voljo, da zasadimo prazne dele gredic oziroma hitro nadomestimo morebitne sadike, ki bi nam zaradi škodljivcev ali drugih razlogov na vrtu propadle. Z njimi naredimo sortni izbor zelenjave, ki jo želimo na svojem vrtu in z lastnimi sadikami nismo odvisno od ponudbe drugje.

Sadike buč pripravljene na presajanje.
Sadike buč pripravljene na presajanje.

Semena so cenejša kot sadike

Vzgoja lastnih sadik doma se nam pozna tudi v denarnici. Vrečka semen iz katere lahko vzgojimo 5, 20, 100 ali več sadik, stane enako ali manj kot ena kupljena sadika. Če imamo svoja semena oziroma jih dobimo od znancev ali si jih izmenjamo, prihranimo še toliko bolj. Dodajmo še stošek substrata, ki ni pretirano velik in pa enkratni strošek sadilnih platojčkov, pa še vseeno dosti prihranimo.

Če pa nam lastne sadike ne uspejo, izberemo ekološke sadike ali sadike pridelovalcev, katerim zaupamo že dlje časa. Tudi midva nekaj sadik dokupiva in to večinoma pri Kmetiji Turk. Poglejte tudi ponudbo sadik v fizični trgovini Rožca Golež.

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂