Zalivanje rastlin ob gosti zastirki ni potrebno

V zastirki našel korenino buče dolgo 3 metre

Sedaj je jasno, zakaj vse buče, lubenice, melone tako dobro prestajajo to vročino brez zalivanja. Zalivanje večjih rastlin, ki se plazijo, mi je od nekdaj bilo čisto nelogično, saj tako velika rastlina požene korenine dlje od sebe. Tako kot kakšno drevo.

Kopanje po zastirki je dalo dobro potrditev

Po naključju sem pod zastirko iz lesnih sekancev na potki naletel na res debelo korenino in nisem imel pojma, kje je njen izvor. Najprej sem mislil, da je slak, a nisem bil čisto prepričan. Odstranjeval sem zastirko, kompost in prišel do odgovora. Bila je več kot 3 metre dolga korenina od buče! Noro. To je bila zgolj ena izmed vseh korenin buče. Zato zalivanje rastlin ob samem steblu ne pomaga, ker te korenine gredo svojo pot! Se razvejajo v vse smeri in izberejo pot, ki jim najbolj ustreza. Pri bučah gredo očitno zelo, zelo daleč, pri manjših rastlinah (solatnice, kapusnice, ..) pa verjetno ne tako ekstremno. Vseeno pa niso zbrane okoli stebla rastline.

korenina buče bolje vidna na črni foliji
korenina buče bolje vidna na črni foliji

Korenina se je smukala pod zastirko

Pod zastirko je vedno vlažno, polno hranil in prav vidi se, kako se je izkopana korenina smukala pod potko in ne po gredicah! Buče (prav tako melone in lubenice) so skozi celotno poletje imele čvrste in temno zelene liste, brez ovenelosti ob močni pripeki. Tudi pridelki so in bodo res odlični.

Ko takole pišem, opažam da razlagam vedno eno in isto mantro - posnemaj Naravo. Ko se kot vrtnar ukvarjaš z rastlinami, vedi, da Narava najbolje ve kaj in kako. Zastrta in NIKOLI gola tla so popolnoma naravna stvar in rastline takšno okolje več kot očitno obožujejo! 

Začetek korenine pri steblu

Zaključek

Ko se zaliva mlade sadike ali vzkaljena semena, jih 100% uspešno zalijemo, saj so korenine zelo blizu. Odrasle, velike rastline, pa prav tako živijo pod zemljo in ko naslednjič pomislite na zalivanje rastlin, pomislite na te dolge korenine rastlin, ter zalivanje prilagodite temu. Najbolje pa je izbrati pravo zastirko.

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂