Jesensko zastiranje jagod

Jesensko zastiranje jagod

Jagode, ki uspevajo na prostem in se razprostirajo po večji površini, potrebujejo nego, ki si jo lahko z uporabo kompostne zastirke precej olajšamo. Predvsem pri redčenju in presajanju sadik, saj zna to biti precej zamudno.

Zastiranje s slamo je prineslo dodatno delo
Slama kot zastirka se ni najbolje obnesla
Slama kot zastirka se ni najbolje obnesla

Tako kot organsko maso v obliki komposta ter sekancev dodajava jeseni na vse prazne gredice, tako dobijo vir organske mase tudi stalne gredice, ki so gosto poraščene z jagodami.
Sprva sva za namen dodajanja organske mase uporabljala slamo, ki sva jo debelo razprostrla po jagodah. Slama kot izolator deluje odlično in lepo zavaruje jagode tekom zime pred vetrom in mrazom. A veter jo hitro raznaša malo naokoli, spomladi pa sva z njo vedno imela dodatno delo, saj sva jo odstranjevala iz gredic, da so jagode ''zadihale'', tla pa se segrela in pognale so mlade jagode. Redčiti sva jih potem še vseeno morala ročno, kjer sva selekcionirala mlajše sadike, ki so ostale. Z uporabo slame sva si naložila dodatnega dela.

Jesenska investicija, ki seže globoko v novo sezono

Zdaj jagode na debelo zastreva s kompostom in lesnimi sekanci. S tem doseževa to, da stare sadike do pomladi odmrejo, preko zastirke pa nato poženejo pomlajene jagode. Tako si prišparava delo redčenja jagod.  Ob tem je ta zastirka odličen vir hranil, ki s snegom in dežjem počasi prehajajo med jagodami v tla. Še vedno debela plast pozimi varuje jagode pred zmrzaljo ter vetrom, a je material težji in ga veter ne odnaša. Dodatnega dela z odstranjevanjem te zastirke ni, saj omogoča odlično rast mladih sadik.

Jagode prekrite s kompostom in lesnimi sekanci
Zastiranje jagod jeseni s kompostom in lesnimi sekanci

 

Zaključna misel

Uporaba tehnik, ki olajšajo delo in hkrati poskrbijo za več pozitivnih učinkov ter izboljšajo rast rastlin, so osnova za doživljanje najlepših trenutkov na vrtu.