Kako dodatno zastiranje tal shrani spomladanski dež za suhe poletne dni?

Vsak konec pomladi čakava, da pride ena (ali več) zares orng pošiljka dežja, preden sledi zastiranje tal s t.i. poletno zastirko. Tla se morajo spomladi najprej čim prej segreti, nato napojiti z vodo in šele nato je čas, da dodatno zastremo okoli rastlin.

Zastiranje tal z dodatno zastirko

V začetek nove vrtnarske sezone vstopiva z vrtom, kjer so grede zastrte s kompostom. Tla na Vrtu Obilja nikoli niso gola. Kompost (ki je temnejše barve, kot gola tla) se spomladi hitreje segreje, kar nam je tudi v interesu, da so tla za zgodnje pomladanske setve čim toplejša. Rastline namreč potrebujejo topla tla. Kakršna koli dodatna zastirka iz slame ali npr. listja onemogoča segrevanje tal, saj deluje kot izolator, ki ne prepušča toplote.

Pomladni čas je tudi čas, ko deževni dnevi omogočajo polnjene zaloge vode na našem vrtu (ki jo moramo znati shraniti v tleh, pa ne samo v cisternah za vodo). Kompost ima v svoji strukturi ogromno prostorčkov, ki povečujejo prostornino, kjer se vlaga lahko vpije in zadrži. Dodatne zastirke še pred kompostom vpijajo vlago, ob zelo mali količini dežja, pa le ta sploh ne pride do komposta, kjer bi se dolgoročneje shranila. Zato je zopet bolje, da je na gredi samo kompostna zastirka.

Greda s krompirjem ravnokar zastrta s travnim odkosom.

Kaj je potem poletna zastirka?

Osnovna zastirka na vrtni gredi je kompost. Dodatna zastirka pa je pri nama najpogosteje v obliki travnega odkosa, slame in listja, in jo uporabljava z namenom zadrževanja vlage in preprečevanja nihanja temperature v tleh. Zato dodatno zastirko uporabljava od meseca maja naprej, čez celotno poletje. Ravno zaradi časovnega aspekta sva jo sama poimenovala ''poletna zastirka''.

Se pa ob začetku uporabe poletne zastirke drživa ''pravila'' konkretnega dežja. Čeprav so lahko tla s kompostno zastirko že segreta, rastline že rastejo in so dovolj velike, da bi okoli lahko razprostrta dodatno zastirko, tega ne narediva, dokler ne pade konkreten dež, ki globinsko premoči tla.

Zaključek

Zastirke je treba uporabljati s pravim namenom in v pravem delu leta. Še enkrat ponavljam, da ko so tla zastrta s kompostom, niso gola! Več o različnih tipih zastirk je že napisan članek tukaj. Tak način rokovanja z dodatnimi zastirka nam čez poletje prihrani tudi ogromno časa, ki bi ga porabili za zalivanje vrta in količino porabljene vode ter pletje.

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂