Bokashi organico za zbiranje odpadkov in predkompostiranje

Zbiranje organskih odpadkov iz kuhinje za učinkovito kompostiranje

V kuhinji se začne in tudi na nek način konča zbiranje organskih odpadkov, ko užitne dele zelenjave  vključimo v prehrano ter ostanke vrnemo nazaj v zaključen krog kroženja organske snovi.
Kako najbolje poteka zbiranje organskih odpadkov? Zbiramo jih na enem mestu, da se zbere dovolj velika količina, ko jo nato 1x ali 2x mesečno naenkrat spraznimo na kompostni kup. Kompostni kup tako veliko bolje deluje in tudi vstopi v vročo fazo kompostiranja, ki jo ne dosežemo pri vsakodnevnem nalaganju male količine ostankov na kup.

Zbiranje organskih odpadkov

Organske odpadke zbiramo v za to primerni posodi. Bokashi Organko je za zbiranje idealen, saj z njim zelo enostavno zbiramo odpadke in jih s pomočjo mikroorganizmov (bokashi posip) predpripravimo (fermenitramo) na dokončno kompostiranje na kompostnem kupu. Midva zbirava vse odpadke; od domače zelenjave do kupljenega sadja. Ja, tudi banane, limone, pomaranče, .. A če so tretirane s pesticidi? Kupujte ekološko sadje in zelenjavo! Najmanjši problem je, da vnašamo pesticide v Organka in kompostni kup, kjer se jih dosti razgradi in niso več aktivni. Veliko večji problem je, ko pesticide direktno vnašamo v svoje telo!

Večje ostanke nasekljamo na manjše dele in otresemo, da odstranimo odvečno vodo, ki se nabira na zelenjavi pri pranju z vodo. Posipamo z bokashi posipom, potlačimo in zapremo posodo. S posipom ne skoparimo, saj so pomembni za pravilen začetek fermentacije.

Ko napolnimo do konca, kaj potem

Ena posoda organskih odpadkov se napolni v 5 do 10 dneh. Čisto odvisno, kako hitro in v kakšni količini pri vas nastajajo organski odpadki. Ko je posoda polna, še enkrat konkretno posipamo z bokashi posipom, potlačimo in Bokashi organko posodo postavimo v shrambo, klet, garažo, .. Tu bo počakal nekje 14 dni, da naenkrat izpraznimo vsebino. Lahko počaka tudi nekaj dni, če prej praznimo kompostni kup.

Še nekaj. Med polnjenem Bokashi Organka in tudi ko je že poln, se v spodnjem delu nabira fermentacijska tekočina, ki je odlično gnojilo. Redno jo točimo iz posode, zmešamo v razmerju 1:100 ali 1:200 z vodo in zalivamo.

Vse naenkrat na kompostni kup

Najina dolgoletna praksa je takšna, da vse organske materiale iz Bokashi Organka, sveži travni odkos, slamo, kavne usedline, lesne sekance, .... naenkrat naloživa na kompostni kup. Zbereva jih pred kompostnikom, na kompostniku odkrijeva slamo in začneva nalagati po plasteh. Tukaj ni natančnega pravila, kakšne morajo biti plasti, pomembno je le, da dodamo pravo razmerje ogljika in dušika. Bolje več slame ali lesnih sekancev, kot premalo.

Vse Organke in ostale pripomočke opereva in vodo zlijeva na kompost! Na koncu pa zastreva kup z zadnjo plastjo slame.

Ker smo napolnili veliko materiala naenkrat in ker je poleg prisoten tudi kisik, bo kompostni kup v enem dnevu vstopil v toplo fazo kompostiranja in nato po približno po 5 do 10 dneh prešel v hladno fazo, vse dokler ponovno nanj ne naložimo vse zbrane organske odpadke.

Vroče-hladno kompostiranje
Kompostnika na Vrtu Obilja

Zaključna misel

Pridobivanje zadostne količine komposta se začne z lastnimi viri svežega organskega materiala. Delo si poenostavimo (zbiramo in fermentiramo odpadke v kuhinji - Organko in naenkrat izpraznemo) in vključimo tudi organski material iz bližnje okolice (travni odkos, listje, ..), da si pridelamo dovolj črnega zlata - komposta za uporabo na vrtu.


Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂