Zeleni vijolični brstični ohrovt

Zeleni in vijolični brstični ohrovt

Po številu rastlin na najinem vrtu, pozimi na prostem vedno prevladuje motovilec, takoj za njim pa je že brstični ohrovt. Letos raste kar na dveh gredah. Ker ga mraz ne uniči, temveč še izboljša okus brstov, je pravi kralj zimske zelenjave. Imava pa letos dve sorti, klasičnega zelenega sorte Groninger in posebno vijolično sorto Rubine.

Razlike pri vzgoji ni, a pridelek ni bil enako uspešen

Obe sorti sva sejala isti dan, 11.5.2019, da sva si vzgojila lastne sadike. Na gredice so bile presajene konec meseca junija, kar med še rastočo zelenjavo, ki je tisti čas bila na gredi (med korenček in česen). Takoj, ko se umiri prvo spomladansko presajanje, že moramo razmišljati o zimskem pridelku. Gre za idealni čas vzgoje brstičnega ohrovta pri nas. Kasnejše setve zmanjšujejo dober razvoj brstov, saj ima rastlina premalo časa (število ur v dnevu, ki se s krajšanjem dneva znižujejo), da bi dosegla stopnjo razvoje, kjer se začne tvorjenje brstov.

Do sedaj (januar 2020) se je izkazalo, da je sorta Rubine zahtevnejša za nego, saj je veliko rastlin, ki so brez brstov in ne veva točnega razloga. Brsti so tudi manjši, kot pri zelenem.

Kaj pa razlika v okusu?

Brste nabiramo od konca oktobra pa vse do začetka marca, kar 5 mesecev. Okus sorte Rubine je seveda zelo podoben klasičnemu brstičnemu ohrovtu, a je veliko bolj maslen in rahel. Brsti niso tako kompaktni, mogoče se zaradi tega hitreje razkuha.

Kako izgledajo rastline in brsti teh dveh sort si poglejte še v spodnjem videu:

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂