Moj Vrt Obilja #11 - Miha Možina, Pernica

 

Ker smo v družini povečali potrebe po ta pravih in res domačih okusnih pridelkov iz domačega vrta, smo morali nekaj ukreniti, saj nam je bila 4 m2 visoka greda, ki smo jo imeli do sedaj, enostavno premalo za pridelavo zelenjave večjih količin. Tako smo v družini iskali rešitev, kako ustvariti vrt na manjši površini, kolikor nam dovoljuje prostor, da bo čim bolj produktiven in da bi za to porabili čim manj časa, saj vsi vemo, da nam ga danes še kako primanjkuje.

Prva širitev vrta in kje dobiti kompost?

Kot nalašč, sem med brskanjem po spletu in iskanjem informacij o vrtnarjenju, najprej naletel na spletno in FB stran Vrt Obilja, kjer zasledim naslov knjige »Štihanje, ne hvala!«. Čakaj, kako lahko imaš vrt, da ne bi nikoli štihal, sem pomislil!? V tistem trenutku sem začutil, da se tukaj skriva nekaj, kar me je dejansko kasneje tudi navdušilo do take mere, da smo se udeležili pomladanske celodnevne delavnice »Vrtnarjenje brez prekopavanja s kompostno zastirko«, ki sta jo vodila Robert in Tjaša na njunem Vrtu Obilja. Ko smo se spoznali z njima in videli njun božanski vrt sem imel v tistem hipu polno glavo kako, kje, s čim, kdaj, kaj …

Po odlični in res koristni delavnici in videnem na njunem vrtu, kjer smo spoznali veliko zanimivega, sem bil takoj odločen, da nemudoma naredimo tak vrt na novo tudi pri nas doma. S punco sva že na poti iz delavnice domov razmišljala kje dobiti toliko komposta, planirala našo izvedbo vrta za tak način vrtnarjenja s kompostno zastirko, ki je preprosto povedano zakon, saj je to pomenilo, da ne bomo nikoli štihali. ..SMEH..

Že v naslednjih dnevih po delavnici smo vsi navdušeni doma pripravljali prvi manjši del za »probo« saj smo se že bližali poletju, zato smo morali kar pohiteti, če smo želeli še kaj pridelati. Prvo vprašanje je seveda, kje dobiti toliko komposta oz. ga pridelati, saj je to v bistvu tudi edina večja »naloga« za nas, da si priskrbimo čim bolj naraven in po možnosti ekološki kompost za naš vrt.

Na presenečenje sem ga v pičlih parih dneh našel velike količine pri različnih bližnjih domačih miroljubnih kmetovalcih, kakor tudi delno kompostirane lesne sekance za poti med gredami. To sploh ni predstavljalo takega problema kot se sprva zdi. Sploh se ne zavedamo, koliko kvalitetnega komposta se nahaja okoli nas, dokler ga ne začneš iskat. Za štart smo se tako odločili, da ga pripeljemo in postavimo grede za zagon vrtnarjenja, za vsa nadaljnja leta vrtnarjenja pa že kompostiramo in pridelujemo izključno lastni rastlinski kompost, kjer »veš« kaj imaš. Tako kompostiramo en del v kompostniku, postavil sem tudi listavko, še en kompost iz sena in svežega travnega odkosa in kompostiram tudi en manjši kup lesnih sekancev. Vse to že od oktobra načrtujem, da si priskrbimo vse kar je potrebno za zastiranje vrta jeseni 2019.

Konec aprila 2018 smo tako na delu kjer bo vrt, zraven visoke grede, pokosili zelenico, nanj položili plast kartona in čez nasuli 15 cm konjskega komposta.

4 manjše gredice smo naredili z lesenimi okvirji, saj sta si tako želeli moja punca in hčerka, kjer sta posadili šparglje in vmes med njimi jagode. Vrtne poti smo zastrli z odpadnimi delno kompostiranimi sekanci.

Končni izgled.

Na presenečenje nam je že ta del vrta dal zavidljivo veliko okusnega pridelka že to poletje. Nanj smo sadili že tudi drugo rundo jesenske zasaditve (brstični ohrovt, listni in glavnati ohrovt, pesa, zelje, cvetača …)  Vse nam je res lepo uspevalo, pridelki so bili (nekateri so še) res dobri in zelo okusni.

Druga širitev vrta še v istem letu

Ker smo spoznali in bili navdušeni nad tem načinom vrtnarjenja, smo konec avgusta 2018 naš majhen "vrt" še povečali za dodatne 3 večje grede v velikosti 5 m × 1,3 m. Poti smo prav tako zastrli iz delno kompostiranih sekancev, ki so res odlični za poti, saj se ne prijemljejo na podplate, tudi če je mokro, pa še polži jih ne marajo.

Tako imamo sedaj skupaj približno 40 m2 vrta. Tudi na te grede smo takoj zasejali motovilec, redkvico, špinačo, nekaj sadik radiča in endivije. Vse to nam je že dalo (nam še zmeraj daje) obilne in res okusne pridelke skozi celotno jesen, vse do konca leta, ko imamo konec decembra na vrtu še zmeraj glavnati, brstični, listni in kodrolistni ohrovt, por, radič, špinačo, endivijo. Za naslednjo pomlad pa že čakata čebula in česen, ki je tudi že lepo vzklil.

Tako pač je, ko se zaljubiš v tak način vrtnarjenja, ki te enostavno zasvoji. Skoraj ni zalivanja, ni polžev, ne potrebujemo nobenega gnojila, saj ima kompost vse kar rastline potrebujejo in kar je zame najpomembneje ni vsakoletnega prekopavanja in ni nobenih problemov z zapleveljenostjo.

Je pa veliko zdrave okusne zelenjave in veselja ob kompostiranju in takšnem načinu vrtnarjenja, zato ga resnično priporočam vsem.

Miha Možina
Pernica, 3. 1. 2019