Nuša Rudman iz Novega mesta - Moj Vrt Obilja #23

Nuša Rudman Novo mesto

Skupaj s partnerjem trenutno vrtnariva na dvaindvajsetih 4-metrskih gredah. 15 gred je vključenih v triletni kolobar, druge pa so namenjene trajnicam (jagodam, špargljem, žafranu, raznim zeliščem) in eksperimentiranju. Ob robu vrta se vedno najde prostor za buče, badelj, koruzo, sončnice in ostale cvetlice, okolico pa postopoma spreminjamo v gozdni vrt.

Začetki vrtnarjenja

Začela sva pred štirimi sezonami z dvema gredama in od navdušenja nad uspehom (in seveda zaradi pomanjkanja prostora) še isto sezono nadaljevala z dodajanjem gred. Že od samega začetka naju žene želja po sezonskem prehranjevanju z zdravo, raznoliko in netretirano zelenjavo. A želja ni dovolj. Začela sva popolnoma brez izkušenj in znanja, zato je bila ključna za uspeh in nadaljnji razvoj vrta podpora in zgled, ki sva ju dobila pri Robiju in Tjaši. Z dodajanjem gred verjetno še nisva čisto zaključila, je pa naslednji na vrsti gotovo rastlinjak. Najbolj zanimivo pri najinih začetkih je bilo gotovo to, da je najin vrt v uspešnosti pridelave praktično česarkoli že v samem začetku prekašal izkušene sovaščane in postal prava atrakcija in reklama za Vrt Obilja in metodo neprekopavanja.

Kaj uspeva na mojem vrtu obilja ?

Danes na vrtu pridelava vso zelenjavo (in zelišča), ki jo pojeva in posočiva v enem letu in nekaj viška. Ker imava rada »kompleksno« in pestro kulinariko, v trgovini pa ne kupujeva rada, rastejo na najinem vrtu, poleg vseh zelenjadnic (v različnih variacijah), ki jih najdete opisane v knjigi Zelenjava od semena do pridelka (z izjemo boba in sladkega krompirja), prostor tudi arašidi, čičerika, leča, liči, zemeljski mandlji, artičoka, peteršiljeva korenina, sončnice, zimski portulak, jagodna špinača, mak, ingver in kurkuma. Po metodi Vrt Obilja vsa zelenjava uspešno raste. Po navadi nas vse preseneti paprika, ki gosto posajena in podprta z mrežo zraste krepko čez 1m. Posebno veselje pa prinašajo predvsem tiste, s katerimi je najmanj dela. Lani je npr. zelo presenetila artičoka.

Olajšave dela na vrtu?

Delo na vrtu gotovo najbolj olajša preventiva, na katero prisega tudi Vrt Obilja. Prisegava na zastiranje-za manj zalivanja in pletja ter pokrivanje s protiinsektno mrežo.

Nuša Rudman- Novo mesto

Kateri so vaši posebni vrtnarski triki?

Ne lastiva si nobenih trikov, ker vsa znanja pobirava od dobrih praks drugih vrtnarskih mojstrov, sva pa navdušena nad mešanimi zasaditvami (npr. jagode + česen), ki dobro funkcionirajo (omogočajo, da na majhni površini ustvarijo res veliko pridelka) in nad efektivni mikroorganizmi - za primere, ko potrebuje kakšna greda ali rastlina dodatno podporo in ravnovesje.

Izzivi in težave pri vrtnarjenju? 

Največji izziv vrtnarjev brez prekopavanja je verjetno pridelava zadostne količine domačega komposta. Tega znanja še nisva dala v prakso v dovolj velikem obsegu. Posebne vrste izziv je tudi pridelava čim več vrst lastnega semena in optimizacija vzgoje (predvsem utrjevanja) lastnih sadik, ki bi potrebovala predvsem za ta namen dobro pripravljen prostor.

Nuša Rudman- Novo mesto

Načrt za prihodnost?

Iz leta v leto je bolj očitno, da je pridelava lastne hrane superpower. Delo z zemljo je prizemljitev, veselje ob pogledu na pridelek pa neopisljivo. Od vrta si želiva predvsem, da raste. Nadgradnje, kot sta vodnjaka za zbiranje deževnice, postavitev rastlinjaka, vzpostavitev vermikompostiranja na veliko in vzpostavitev trajnih nasadov, pa bodo še češnje na vrhu smetane.