Želite za družino na sonaraven način vzgojiti obilje domače zelenjave?
Vrt Obilja predstavlja čudovit poligon za učenje tehnik enostavne vzgoje zelenjave in to brez prekopavanja tal.

.

Delavnica sonaravnega vrtnarjenja MVO

Enostavno, sonaravno, brez prekopavanja in z zastiranjem tal do čudovitih pridelkov

.

Se vidimo spomladi 2021 🙂

Pusti svoj email, prijavi se na enovice in bodi obveščen: ENOVICE


Kje? Na Vrtu Obilja, Rožno 35, 8280 Brestanica, Posavje

.

Kupujete obisk delavnice za darilo?
Opravite nakup vstopnice za delavnico sonaravnega vrtnarjenja in v opombe zapišite, da želite darilni bon. Na mail nato pošljemo oblikovan darilni bon.

Možnost plačila preko bančnega nakazila, s kreditno kartico ali s Paypalom. Člani Kluba Vrt Obilja prejmejo 30% popust za nakup vstopnice.


Delavnica sonaravnega vrtnarjenja MVO zajema:

 • Ogled Vrta Obilja, čudovitega vrta brez prekopavanja na 350 m2 površine, ki zagotavlja skoraj vso zelenjavo za porabo Robija in Tjaše.
 • Ogled vrtnih gred in neverjetne strukture tal po 6. letih neprekopavanja.
 • Ogled in prikaz 5 praktičnih načinov priprave tal brez prekopavanja, ki dajejo najboljše rezultate.
 • Ogled rastlinjaka za vzgojo zimske zelenjave in v poletnih mesecih slastnih paradižnikov.
 • Prikaz načrtovanja vrtnih zasaditev, časa setve in presajanja, kolobarjenja, dobrih/slabih sosedov za maksimalni izkoristek vrtnih površin.
 • Ogled in prikaz kompostnih kupov, kjer nastane letno več kot 6 m3 komposta.
 • NOVO: Ogled Gozdnega Vrta Obilja z 6 različnimi gojenimi gobami (šitake, bukov ostrigar, ...) in gozdnimi užitnimi rastlinami (gozdne jagode, koprive, čemaž, bezeg ...)
 • Malica s sezonskimi sestavinami iz Vrta Obilja po receptu Tjaše Štruc (vegansko/vegetarijansko).
 • Gradivo po končani delavnici in email podpora za morebitna vprašanja.

Si želiš okusne domače zelenjave, katera na sonaraven način in z ljubeznijo zraste pred tvojimi očmi?

Nisi edina in nisi edini. 🙂

S Tjašo vedno znova in znova prejmeva vprašanja, kako pripravljava tla in kako to, da nama glede na tempo današnjega življenja, uspe pridelat 95% vse zelenjave, ki jo pojeva.

Pa če sva čisto iskrena. Po 6. letih vrtnarjenja na ta način nama sedaj največ časa vzame nabiranje, čiščenje, shranjevanje, rezanje, priprava in kuhanje vseh pridelkov. Za nama je že dovolj prakse, da ne rabiva vsak dan "trajbat" motiko po vrtu in "švicat" na žgočem poletnem soncu.

Verjetno si tudi ti želiš lahkotno obvladovati vrt in v tem uživati. Noben "kmetijski pospeševalec" ali "strokovnjak" ti verjetno še ni povedal, da če se osredotočiš samo na 2 najpomembnejše stvari pri vzgoji hrane, si neverjetno poenostaviš vrtnarjenje.

 1. Pripraviti je treba univerzalno rodovitna tla, kjer vse kulturne rastline enako uspešno rastejo.
 2. Strogo je treba spoštovati lastnosti rastlin in jih sejati ob za njih primernem času.

Točno to bomo na dolgo in široko spoznali na Delavnici sonaravnega vrtnarjenja MVO. Kako ustvariti univerzalno rodovitna tla brez prekopavanja na vašem vrtu in sejati zelenjavo, da bo le ta na voljo 365 dni v letu.

Zanima me več

4-urna delavnica poteka že 4. leto zapored in udeležilo se jo je že preko 350 vrtnarjev. Eno popoldne, ki lahko korenito spremeni pogled na vrtnarjenje za vedno.

Za način vrtnarjenja po metodi MVO (Metoda Vrta Obilja ali Moj Vrt Obilja) ne potrebuješ posebnih orodij, le posnemati moraš naravo. Potrebuješ organski material za zastiranje tal, predvsem je tu pomemben kompost.

Ogledali si bomo tudi 5 različnih kompostnih kupov, kjer zelo ugodno pridelava izjemno kvaliteten kompost. Na kompostnem kupu, kjer svoje delajo opravljajo "kompostni" deževniki (Lumbricus Rubellus), nastane letno 2000 litrov najkvalitetnejšega vermikomposta. V trgovini je cena za 10 litrov vermikomposta 4,84 €, kar je za isto količino strošek 968 €! Sama pa to količino pridelava zgolj za 20 € (0,10 € za 10 litrov).

Predstavila bova svoje trike, kako lahko do komposta pridete v svojem okolju ali sami pridelate svoj kompost.

Vsi obiskovalci pa ste deležni še dodatnega bonusa

10% popust na vse izdelke v ponudbi Spletna trgovina Vrt Obilja na dan delavnice. Tudi za naročila preko spleta, ta popust velja še 7 dni po končani delavnici.

Sedaj si pa na vrsti ti!

Naredi spremembo in spoznaj lepote sonaravnega vrtnarjenja brez prekopavanja tal. Pohiti, ker termini se vedno zapolnijo pred delavnico, saj je število prostih mest zaradi kvalitete izvedbe omejeno na 20 obiskovalcev. 🙂

Pomembno!

Kaj pomeni MVO? Je kratica za besedni zvezi Moj Vrt Obilja ali Metoda Vrta Obilja.

Delavnica bo prilagojena letnemu času in se bo s primeri nanašala na aktualni čas.

Mnenja udeležencev delavnice

Enega najlepših odzivov po najini vrtnarski delavnici pa sva prejela na email. Preberite si odziv družine s hčerko, ki si je vse beležila in na koncu naredila predstavitev v šoli:

Zdravo 
Samo mala povratna informacija na delavnico  V priponki vama pošiljam sliko zapiskov, ki jih je na delavnici sama naredila najina hčerka  Ob njih nama je povedala celo zgodbo in naju presunila, koliko dejansko je odnesla od tega dne ...
Potem se je v šoli z razredničarko sama dogovorila, da bi vajin vrt predstavila sošolcem, s sabo je odnesla ta ''plakatek'' in oblekla vajino majico, ki smo jo kupili na delavnici  Tako je včeraj imela dve predstavitvi v razredu 

Lepo vaju pozdravljamo, hvala za lepo popoldne in srecno ter uspesno se naprej!

 


S pravilnimi tehnikami lahko postaneš mojster

Vrtnarska delavnica je namenjena začetnikom in izkušenim vrtnarjem, ki jih zanima enostavnejši in hitrejši načini pridelave lastne hrane.

Vrt Obilja je skoraj vedno polno zasajen, zato bo možnosti za praktičen prikaz posameznih načinov dela precej. Ogledali si bomo tudi veliko eksperimentov - med njimi različne zastirke, tehnike vzgoje, lončne zasaditve in grmovnice.

Največ besed se bo vrtelo okoli priprave vrta brez prekopavanja in zastirke. To je res čudovit način priprave tal, ki v prvi vrsti pozitivno vpliva na življenje v tleh. Vso to življenje v tleh se kaže v zdravih rastlinah in zdravih pridelkih. Naučili pa se boste tudi mnogo trikov in spoznali veliko aspektov gojenja zelenjave, kako priti do manj zalivanja, manj škodljivcev, manj pleveli. Še vedno pa se pojavijo škodljivci in spoznali boste naravne prijeme, da se jim uspešno zoperstavimo.

Med odmorom na delavnici bomo nekaj pridelkov tudi okusili, za kar bo poskrbela Tjaša. Na koncu bo tudi dovolj časa za vsa vprašanja. Delavnica pa bo potekala v vsakem vremenu.


Kdo sta gostitelja in voditelja delavnice?

 

Robert Špiler in Tjaša Štruc sta po zaključenem študiju leta 2013, s polno glavo idej in mladostne energije, na gozdni jasi sestavila čudovito malo hiško ter poleg vzpostavila velik vrt. Pri vsega 22. letih sta začela živeti njuno preprosto življenje in odkrivati lepote Narave.

Združila sta Tjašino akademsko znanje (mag. biologije in ekologije) in večletno Robertovo prakso dela na vrtovih po Sloveniji. Po mnogo uspešnih in tudi zgrešenih vrtnih poizkusih, so ostala le najboljša spoznanja - akademska, praktična, družinska, permakulturna in biodinamična, ki jih danes predajata naprej. Uporabljata predvsem obilno kompostno zastirko v kombinaciji z ostalimi organskimi materiali, ki zaščitijo zemljo in imitirajo pogoje v Naravi. Tako dosežeta rodovitna tla, mnogo manj pleveli in za 95% manj zalivanjavse to brez prekopavanja ali obračanja zemlje. Prelepo, da bi bilo res? Ničesar ne skrivata, njuno delo, slike, objave, posnetki so dovolj zgovorni sami zase. Najbolje, pa greste kar sami pogledati na kakšno izmed delavnic. Starejše vrtnarke in kmetje ob pogledu na zemljo vidijo zgolj trpljenje in delo. Robert vidi vrtnarjenje kot nekaj lahkotnega, krativnega in sproščujočega, Tjaša pa kot vir okusne hrane, ki jo pridela z užitkom. Ob sodelovanju z Naravo imata tudi veliko razlogov za praznovanje in veselje, ter seveda obilje domačih pridelkov. Mnogi so z njuno pomočjo že občutili veliko čudovitih trenutkov vrtnarjenja in ti božanski občutki so na voljo tudi tebi.

Ljubezen do sonaravnega vrtnarjenja želita približati mladim in vsem vrtnarjem poenostaviti vrtnarjenje.

Možnost plačila preko bančnega nakazila, s kreditno kartico ali s Paypalom.


Pretekli termini delavnic:

8. 6. 2017 - poletni termin
22. 6. 2017 - poletni termin
14. 10. 2017 - jesenski termin
31. 3. 2018 - pomladni termin
14. 4. 2018 - pomladni termin
21. 4. 2018 - pomladni termin
14. 7. 2018 - poletni termin
6. 10. 2018 - jesenski termin
13. 10. 2018 - jesenski termin
30. 3. 2019 - pomladni termin
13. 4. 2019 - pomladni termin
20. 4. 2019 - pomladni termin
27. 4. 2019 - pomladni termin
15. 6. 2019 - poletni termin
28. 9. 2019 - jesenski termin
5. 10. 2019 - jesenski termin
23. 5. 2020 - pomladni termin
24. 5. 2020 - pomladni termin
30. 5. 2020 - pomladni termin
31. 5. 2020 - pomladni termin
6. 6. 2020 - pomladni termin
7. 6. 2020 - pomladni termin
13. 6. 2020 - pomladni termin
14. 6. 2020 - pomladni termin
19. 9. 2020 - jesenski termin
20. 9. 2020 - jesenski termin
26. 9. 2020 - jesenski termin
27. 9. 2020 - jesenski termin