Vrtno orodje

Delo na sonaravnem vrtu z malo drugačnim orodjem

 

Dobro vrtno orodje je kot najboljši prijatelj - težko ga je najti, a ko ga imaš, bo ob tebi celo življenje. Od začetka vrtnarjenja sva poskusila že precej orodij, vedno v duhu iskanja takšnih, ki bodo olajšali delo na vrtu in imeli več kot le eno uporabno vrednost. Z večletno prakso na Vrtu Obilja je prišel tudi jagodni izbor nekaj posebnih orodij in pripomočkov, s katerimi lažje sonaravno vrtnarimo. Predstavljava samo tiste, katere v praksi uporabljava tekom cele sezone. Pri vsakem najdete še povezavo, kje lahko to dobite oziroma kupite.

Nihajna motika

Namenjena je plitkemu okopavanju, odstranjevanju plevela in rahljanju tal. Ker je nasajena na dolgo držalo, z njo delamo v pokončni telesni drži, sežemo daleč na gredo in okopavamo zares zelo hitro in enostavno. Nihajno motiko v primerjavi z ostalimi orodji na vrtu uporabljava več kot 80% časa. A tudi z nihajno motiko nisva dolgo na vrtu. Obstaja več različic nihajne motike različnih proizvajalcev. Pri nakupu pazimo, da je rezilo kvalitetno (zelo pomembno).

Od začetka leta 2016 sva tudi velika promotorja tega orodja. Na voljo je v dveh širinah - 135 mm ali 80 mm. Dobite ga tukaj: https://trgovina.vrtobilja.si/izdelek/nihajna-motika/VIDEO NIHAJNA MOTIKA

Široke grablje

Alu široke grablje vrt obiljaKompost na gredah s širokimi grabljami poravnamo zelo hitro. Grablje so zelo priročne za pripravo črt za setev semen in "mrež" za presajanje sadik. Za označevanje črt na gredi potrebujemo še nastavke, ki jih lahko enostavno naredimo iz stare PVC vrtne cevi. Izmerimo dolžino zob grabelj in na koncu cevi odrežemo 4 kose 1,5-kratne dolžine zob. Odrezane kose nataknemo na zobe grabelj tako, da razdalja med njimi ustreza razdalji med vrstami zelenjave. Nataknemo jih na primer na vsak 1., 11., in 21. zob, ter tako najhitreje začrtamo sadilne vrste, tako da z njimi povlečemo po površini grede.

Široke grablje so tudi švicarskega porekla, kupljene v bližnji kmetijski zadrugi.

Hori hori vrtni nož

Nož je glavni pomočnik za redna opravila in pobiranje pridelkov. Japonski Hori hori vrtni nož je narejen prav za vrtnarje. Z njim nabiramo zelenjavo, odrežemo vrvico in naredimo luknje za sadike. Odličen je za pobiranje korenovk (korenček, pastinak, kolerabo, repo, zeleno, ..), saj z 17 cm dolgim in 3 cm širokim rezilom korenovko izpulimo. Tako minimalno prekopljemo tla.

Hori hori je na voljo na tej povezavi: Hori hori vrtni nož

Vrtni meter

Vrtni meter

Z njegovo pomočjo lažje in natančno sejemo semena ali presajamo sadike in tako sledimo priporočenim sadilnim razdaljam za posamezno rastlino. Glavna posebnost vrtnega metra je, da so s slikicami že označene tipične razdalje med vrtninami. Z rinkami ga enostavno napnemo čez gredo. Na Vrtu Obilja je vedno v kombinacijami s širokimi gredami. Tako najhitreje začrtava zasaditve.

Vrtni meter so razvili in naredili v Sloveniji, najdeš ga tu: https://trgovina.vrtobilja.si/izdelek/vrtni-meter/

Široke vile

Ori fork - široke vile

Na gredah, ki jih bomo pripravili s kompostno zastirko, imamo lahko v globljih plasteh zbita tla. S širokimi vilami se jih v tem primeru mehansko prezrači. Orodje je posebno zaradi dveh držal, ki omogočata hitrejše in lažje globinsko zračenje tal. To je tradicionalno francosko orodje imenovano grelinette. Uporabno je predvsem na večjih površinah.

 

Lopata in navadne grablje

Lopata vrt obilja

Lopata za nalaganje in navadne grablje so nepogrešljive na sonaravnih vrtovih brez prekopavanja. Grabljenje in nabiranje zastirk (trava, listje, slama, kompost) ter premetavanje materiala in nalaganje komposta so redna opravila. Delava tako s kovinskimi kot plastičnimi grabljami, odvisno od tega, kako grob in težek material imava.

Lopato in grablje ni težko najti v zadrugah ali kmetijskih in vrtnarskih trgovinah.

Samokolnica

Kako drugače kot s ''šajtrgo'' bi zvozili vse te količine materiala na vrt. Obvezno prevozno sredstvo, ki je na Vrtu Obilja tako zasedeno, da imava kar vsak svojo. Kompost, lesni sekanci, slama, listje,... je lahek material, zato lahko izberemo tudi samokolnico z večjo prostornino.

Sadilni platoji in Substratniki za izdelavo sadilnih kock

Substratnik in sadilne kocke

Pri vzgoji sadik uporabljamo kvalitetne sadilne platoje, ki nam služijo več sezon, če pa želimo porabo plastike zmanjšati, so odlična izbira Substratniki - ročni aparati za izdelavo sadilnih kock. Sama kombinirava sadilne platoje in od letos (2020) tudi uporabo teh aparatov. Za samo izdelavo najprej porabimo več časa, vendar pa se njihova prednost kaže v hitrem in enostavnem pikiranju ter presajanju sadik na grede.

Kvalitetne sadilne platoje in podstavke najdete pri Vetisi, Substratniki so na voljo za nakup tukaj.

Substrat za vzgojo sadik

Za zdrave in močne sadike potrebujemo čim bolj kvaliteten substrat. Dobra izbira je Biobrazdina Prst, ki je kompostna mešanica, obogatena z vermikompostom, primerna za uporabo v ekološkem kmetijstvu. V zadnjih letih pa imava še boljše izkušnje z Gramoflor Biotray+ Eco-mix. Za plodovke in dognojevanje substratu primešava tudi Vermikompost. Če zaupamo doma pridelanem kompostu, lahko uporabimo tudi tega, a ga za ta namen presejmo, da dobimo prhko in zračno teksturo.

Ročni zemeljski vrtalnik

Robustno orodje je namenjeno za točkovno in minimalno prekopavanje tal. Uporabljamo ga za pripravo lukenj za stebre na primer za oporo visokemu fižolu ali za gredo malin. Vrtalnik nam je v pomoč pri posebnih primerih.

Obstaja veliko različnih modelov vrtalnikov. Na voljo tudi na Mimovrste: Ročni zemljski vrtalnik

Ostalo orodje in pripomočki

Od semena do pridelka je dolga pot in skozi vrtno sezono uporabljamo mnogo orodij ter vrtnih pripomočkov.  Med njimi so še velika zalivalka ali pa raje kar dve zalivalki, s katerima istočasno zalivamo tla; vrtna cev; škarje za obrezovanje; vrtna koprena za zaščito pred vremenskimi vplivi; različne zaščitne mreže za zaščito pred škodljivci; UV-obstojna folija za pokrivanje novih kompostnih kupov ali za zastiranje gred.