Kako je nastal Vrtnarski koledar in priročnik Vrt Obilja?

Od samega začetka vrtnarjenja si beleživa, kje in kdaj kaj raste. Če slučajno kaj ne ostane zabeleženo, vsakih 14 dni fotografirava vrt. S tem imava podatke in informacije iz katerih črpava znanje za načrtovanje novih vrtnarskih sezon. Organizacija je res več kot polovica dela, saj točno veš, kdaj posejati papriko za vzgojo sadik in kdaj jo presaditi na prosto. Ne "izumljajmo tople vode" vsako leto znova in znova. Na vrtnarskem koledarju in priročniku so tudi informacije, kdaj pravočasno sejati semena za vzgojo lastnih sadik.

Vsi točni datumi setev so usklajeni tudi z biodinamičnim koledarjem Marie Thun, da dosežemo maksimalen uspeh. Na vsako gredo v eni sezoni zasadiva 2 ali 3 zasaditve za najboljši izkoristek prostora. Torej na isti gredi od marca do maja raste špinača, od maja do avgusta visok fižol in od avgusta do novembra kitajsko zelje. Vrtnarska sezone je dolga 365 dni, včasih tudi 366, zato izkoristimo vrtove, da nas obdarujejo z obiljem pridelkov.

Že 6. leto zapored vse datume setev, presajanj, najin vrtni načrt in najboljše usmeritve deliva s teboj v obliki vrtnarskega koledarja in priročnika. Nekateri bi rekli, da sva malo nora, da svoje najboljše znanje tako poceni deliva. Skoraj najverjetneje imajo prav! 🙂 Lansko leto je najinem koledarju zaupalo več kot 4200 slovenskih vrtnarjev in takole navdušena je bila Monika: "Dokler nisem kupila koledarja, sem vedno na različnih straneh iskala, kdaj je kaj najbolje sejati/saditi,… Potrata časa. Zdaj imam koledar na steni, kjer je zabeleženo vse na enem mestu, dovolj prostora še za moje zapiske, je pregleden, všeč mi je tudi barvitost koledarja. Primeren je praktično za vsakogar. Lani sem ga kupila prvič, zagotovo pa ne zadnjič. Zelo priporočam, ne bo vam žal. Uživajte v vrtnarjenju."

Se tudi ti vsako leto sprašuješ, kdaj je najboljši čas za setev in presajanje zelenjave na vrt?
Tvoj vrt že septembra ostane prazen, pa veš, da bi na njemu lahko rastlo še ogromno zelenjave?
V naslednji sezoni bo vrtnarski koledar in priročnik tvoj najboljši pomočnik.

VRTNARSKI KOLEDAR IN PRIROČNIK 2024

Velik stenski koledar za konkretno pomoč pri vsakodnevnih opravilih na sonaravnem vrtu.

Z več informacijami služi tudi kot priročnik.

 

Cena je 17,90 € z DDV. Poštnina je 2,90 €. Zaloga je omejena, zato pohitite! Kliknite tu za naročilo dveh ali več koledarjev.

 

Mnenja uporabnikov


Vsako leta nova tematika

Letošnja posebna tema je vzgoja kilogramskega paradižnika

4 načini obešanja koledarja

V celoti odprt koledar daje najboljši koledarski pregled, vendar ga lahko obesite, kakor najbolj ustreza vam.

Vsebuje biodinamični koledar

Vrtnarite ob pravem času po načelih narave, saj koledar vsebuje podatke iz Setvenega priročnika Marie Thun.

Letni diagram zelenjave

Celoletni pregled posameznih vrst zelenjave z označenimi dnevi za setev in presajanje. Prostora je dovolj tudi za vaše sorte.

Plod prakse, ne le teorije

Vse informacije iz koledarja smo preizkusili v praksi. Specifični napotki z datumi veljajo za celinsko podnebje.

Brez razmišljanja

Na koledarju so označeni točni datumi za setev sadik, neposredno setev in presajanje na gredo.

Vsako leto izboljšan

Letoš še preglednejši z več uporabnimi informacijami.

Vrtni načrt Vrta Obilja

Kot pomoč pri načrtovanju vaših zasaditev za kar največji izkoristek prostora in časa. Vrtni načrt iz prakse.

Mesečni napotki in nasveti

Za vsak mesec posebej so podani praktični napotki za vrtnarjenje, s poudarkom na vrtnarjenju brez prekopavanja tal.

Dovolj prostora za zapiske

Zapišite si, kdaj ste sejali korenček, kateri dan je bila zadnja zmrzal in ob kateri uri imate zobozdravnika.

Avtorske fotografije in dizajn

13 najlepših fotografij iz Vrta Obilja v vseh letnih časih ter moderen dizajn.

4 načini obešanja na steno:


Pogosta vprašanja o Vrtnarskem koledarju

Poleg 13 svežih fotografij iz Vrta Obilja, so črte za plod, list, cvet in korenino še debelešje in vse ostale barve ter pisava temnejša, da se lažje bere. Dodana je zadnja tematska stran o vrtnem rastlinjaku. O najbolj pomembnih in zanimivih temah vsak mesec lahko preberete več pri skeniranju URL kode z vašim telefonom. Koledar lahko še vedno na steno obesite na 4 različne načine, saj smo dodali še eno luknjo za obešanje na steno. Tako ga na steno obesite, kakor vam najbolj odgovarja.
Idealni dnevi za setev več kot 45 zelenjav so določeni v mesečnem pogledu, kakor tudi v diagramu zelenjave. In če ne utegnemo na določen dan posejati izbrane zelenjave, si pomagamo z diagramom zelenjave. Posejemo oz. presajamo zelenjavo v delih meseca, ki so označeni s svetlo oz. temno zelenim krogcem.
Točno določeni datumi zasaditev so namenjeni za vzgojo sadik in setev/presajanje na prosto. Za rastlinjak so podane usmeritve za začetek sezone, da vzgajamo sadike in presajamo v rastlinjak 20 dni prej kot na prosto. Vseeno pa so biodinamični dnevi za plod, list, cvet in korenino prikazani pri vseh dneh in s tem ima vsak vrtnar proste roke, da sadi in seje zelenjavo na idealen dan za posamezno rastlino.
Biodinamični podatki (dnevi za plod, cvet, list, korenino) na mesečnem pogledu koledarja veljajo za celo Slovenijo enako. Za celinsko Slovenijo pa so izbrani še točni dnevi in za celinsko Slovenijo je tudi prilagojen diagram za setev in presajanje posamezne zelenjave. Nekateri datumi so tudi za Primorsko uporabni, res je, da se v toplejšem podnebju nekatero zelenjavo seje prej v sezoni, jeseni pa kasneje.

Ne čakaj pomladi, ne čakaj na maj. Pripravi se na novo vrtnarsko sezono že sedaj. 🙂

Cena je 17,90 € z DDV. Poštnina je 2,90 €! Zaloga je omejena, zato pohitite! Kliknite tu za naročilo dveh ali več koledarjev.