000000
dreves smo skupaj posadili do 30. 4. 2022.
Projekt Pet Dreves

Projekt Pet dreves

Ob nakupu izdelkov, udeležbi delavnice ali donaciji pomagate posaditi 5 dreves.

V Sloveniji smo lahko več kot srečni, da imamo idealne pogoje za gospodarjenje z zemljo, o katerih lahko večji del sveta le sanja. Z 58% površine gozda, ki je najbolj dovršen naravni sistem, imamo neverjetno kritje pred vetrno in vodno erozijo, okolje polno biodiverzitete, hranilnik biomase in naravni rezervoar vodnih zalog. Del tega raja želimo ustvariti na deforestiranih območjih širom sveta, v duhu humanitarne pomoči: "Ne daj jim hrane, nauči/omogoči jim pridelovati svojo hrano".


Aktualni projekt v Nepalu, v regiji Nawalparasi

Pet dreves Nepal
Pet dreves Nepal
Pet dreves Nepal

Aktualni projekt na Madagaskarju, v kraju Mahajanga

Pet dreves projekt madagaskar sajenje dreves
Pet dreves projekt madagaskar sajenje dreves
Pet dreves projekt madagaskar sajenje dreves

Aktualni projekt v Mozambiku


Kako točno poteka projekt Pet dreves?

Z vsakim prodanim izdelkom v spletni trgovini Vrt Obilja skupaj prispevamo vse potrebno, da se posadi pet dreves na kritičnih območjih Madagaskarja, Nepala in Haitija. Sredstva se donirajo nevladni organizaciji Eden Reforestation Projects, ki z domačini skrbi za organizacijo in zasaditev avtohtonih drevesnih vrst. Če kupite več izdelkov, se prispevek sešteva (v praksi to pomeni, če naročite en Vrtnarski koledar 2020, boste posadili 5 dreves, če naročite Bokashi posip in Vrtnarski koledar 2020 posadite 10 dreves in tako naprej).

K projektu prispevate tudi vsi, ki najine izdelke kupite v fizičnih trgovinah (knjige, koledar, izbrano vrtno orodje), se udeležite vrtnarskih delavnic ali donirate 20 € ali več za delovanje Vrta Obilja.

Kako vem, da sem res prispeval?

Enkrat mesečno naredimo za pretekli mesec računico o številu prodanih izdelkov, udeležencev delavnic in prejetih donacij. Nato sredstva doniramo nevladni organizaciji Eden Reforestation Projects in osvežimo števec posajenih dreves, ki bo vedno viden na spletni strani Vrt Obilja.

Zakaj se ne sadi dreves v Sloveniji?

Ljudje skupaj živimo na enem planetu. Kdorkoli je potoval izven Evrope, je zagotovo opazil, kako gozdnata je Slovenija v primerjavi z drugimi državami in na kako močno degradiranih območjih živijo ljudje po svetu. Gozd pa je ekosistem, ki daje temelj življenja človeku, še posebej v državah tretjega sveta. Če vsi skupaj po malem "pljuvamo v morje", se na koncu nekje pozitivno pozna.

 

 OBVESTILO!

Projekt Pet dreves poteka od 1. 11. 2018 in v letu 2021 skupaj vstopamo kot "Sapling partners".


O ideji in izvajalcu projekta

Ideja se rodila prije tri godine kada smo naišli na Ten tree odjeću i cijelo to vrijeme bila je Robbiejeva velika želja da nekako uključi sadnju drveća u Garden of Abundance. Istina je da svaka vrsta humanitarne pomoći, s druge strane, stvara “ovisnika”, ali mislimo da zajedničkim sadnjom stabala dajemo nešto više. Vraćamo okoliš prirodi, što će na kraju dati domaćim ljudima. Uz zalihe vode, biološku raznolikost, biomasu, zaštitu od vjetra i još mnogo toga!

Službeni izvođač projekta je Zavod Obilje koji i službeno bdije nad Obiljskim vrtom. Cilj je posaditi najmanje 1.000.000 stabala u neograničenom vremenskom razdoblju. S vremenom ćemo projektu Five Trees dodati još partnera i prilika za doprinos. Ukoliko imate bilo kakvu ideju za suradnju, pišite nam putem kontakt forme.


Certifikat ob 3-letnem sodelovanju z Eden Reforestation Projects