Vrt brez prekopavanja

Tjaša Štruc

Kako je nastal mali urbani zelenjavni Vrt Obilja?

Vrt Obilja ni edini vrt, na katerem vrtnariva. :) Iskreno, sama nisva imela želje ali potrebe po dodatnem vrtu, vendar so naju lansko leto drugi spodbudili, da sva vzpostavila mali urbani vrt na Senovem. Letos teče druga sezona urbanega vrtnarjenja, ki je pokazala, da lahko s premišljenim pristopom na takšnem vrtu porabimo res minimalno časa …

Preberi več Kako je nastal mali urbani zelenjavni Vrt Obilja?

Shranjevanje pridelkov

Tjaša Štruc

Shranjevanje semen paradižnika – sušenje ali fermentacija?

Shranjevanje semen paradižnika je eno izmed najlažjih, ker je paradižnik samooploden in se sortne lastnosti prenašajo naprej (ni križanja med različnimi sortami, kot se to recimo takoj zgodi pri bučkah in bučah). Hkrati pa pri paradižniku uživamo dozorel plod, v katerem so prisotna že zrela semena. Zato na vrtu ne posvečamo veliko dodatne nege, časa, …

Preberi več Shranjevanje semen paradižnika – sušenje ali fermentacija?

Razmišljanja in neuspehi

Robert Špiler

Paradižnik v rastlinjaku in test okusa

En izmed glavnih ciljev na Vrtu Obilja, je vzgojiti okusno zelenjavo, ki presega ponudbo v trgovinah in konvencionalno (intenzivno) vzgojene pridelke. V iskanju okusov, ki se izrazijo zaradi dobre osnove na kateri rastlina raste, časa v letu kdaj jo gojimo in sorte, stemiva vedno k še boljšemu. In pri paradižniku sva še tolko bolj zahtevna …

Preberi več Paradižnik v rastlinjaku in test okusa

Vrt brez prekopavanja

Tjaša Štruc

Krompir na manjšem vrtu – njegovo mesto in vloga

Krompir je tipična poljedelska zelenjava, ki se jo goji na večjih površinah. Vendar ima v naši prehrani še vedno zelo pomembno vlogo in pogosto zaseda prostor tudi na vrtovih. Marsikje je celo glavna kultura, na Vrtu Obilja pa je prisoten le na 2 gredah (od skupno 18-ih). Vloga krompirja na vrtu Če je krompir predstavljal …

Preberi več Krompir na manjšem vrtu – njegovo mesto in vloga

Razmišljanja in neuspehi

Tjaša Štruc

Kaj, če ima Bokashi Organko vonj?

Fermentacijska masa v Bokashi Organku ni brez vonja. Ima specifičen kislekasto-sladkast vonj, ki pa nikakor ne sme smrdeti po gnitju. Zato nam vsako odpiranje Bokashi Organka hitro pove, ali v posodi res potekajo pravilni procesi fermentiranja, saj če iz Bokashi Organka smrdi, je proces zapadel v gnitje. Kaj to pomeni in kaj lahko naredimo? Možni …

Preberi več Kaj, če ima Bokashi Organko vonj?