Test kaljivosti starih semen

Če v sredini meseca februarja otvorimo novo vrtnarsko sezono s prvimi setvami za vzgojo sadik (ali tudi prvimi direktnimi setvami na prostem), potem je januar idealen mesec, da preverimo stanje naše zaloge semen. Najprej seveda, kaj si želimo vzgojiti v letošnji sezoni in katera semena še moremo dokupiti. Pri tem pa zelo priporočava, da ne pozabite še testirati starejša semena, ki so ostala od prejšnje sezone (ali celo prejšnjih sezon), kako kaljiva so še.

Je tak test sploh potreben?

Zakaj bi sploh delali test kaljivosti semen? Kvalitetna semena (ki dobro kalijo) so temelj vzgoje zelenjave na vrtu. Pogosto vseh semen, pakiranih v posamezno semensko vrečko, vrtnarji na svojih vrtovih ne porabimo v eni sezoni. Tako nam v lastnih zalogah ostajajo odprta semena pretekih sezon. S sezonami pa kaljivost semen upada (različno hitro pri različni vrsti zelenjave). Pastinak, čebula zelo slabo kalita že v drugem letu, korenje pa v tretjem.
Ko pride čas, da seme uporabimo za vzgojo sadik ali direktno setev na vrtu, se žal zna zgoditi, da čakamo in čakamo, seme pa nikakor (ali pa res slabo) vzklije. Tako izgubljamo dragocen čas na vrtnih gredah, ko bi že lahko začeli z vzgojo zelenjave. Zato je zelo priporočljivo, da na zelo enostaven način preverimo kaljivost starejših semen, če nismo prepričani o kaljivosti.

Kako preverimo kaljivost starih semen?

Test ni zahteven, najbolje je, da za vsa stara semen, ki jih želimo preveriti, to naredimo naenkrat. Tudi naprimer za seme repe, ki jo sejemo ''šele'' julija. Tako pred vrtnarsko sezono po potrebi obnovimo seme z novejšim in vemo, da imamo pripravljeno zalogo semen za celo leto.

Pripomočki:

- seme, ki ga želimo testirati
5 - 10 semen pri vrečkah z manjšim št. semen - naprimer paradižnik, paprika, jajčevci, kumare ...
10 - 20 semen pri vrečkah z večjim  št. semen - naprimer solata, čebula, por, korenje, špinača, vse kapusnice, ...
- ustrezno število lončkov ali pladnjev (glede na število različnih semen)
- substrat ali kompost
- zalivalka/pršilka
 - voda

Postopek

Pripravimo si lonček ali pladenj (lahko uporabimo istega in ga razdelimo na več prekatov, kamor sejemo različna, ki jih testiramo), napolnimo s substratom in substrat navlažimo. Posejemo po par semen, zagrnemo s suhim substratom in ustrezno označimo (če sejemo več različnih semen v isti lonček/pladenj). Kalimo v prostoru, ki ima od 18° do 22° stopinj. Nato opazujemo, kako dobro bodo kalila semena in tako bomo hitro videli ali je potrebno katero izmed testiranih semen obnoviti.

P.S.: Male vzklite rastlinice bodo neke vrste mikrozelenje, ki ga lahko po testu pojemo. To velja predvsem za solate in kapusnice. Malo manj za paradižnik, paprike in jajčevec naprimer 😉

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂