Čudovit ribnik na Vrtu Obilja je prava paša za oči

Ribnik na Vrtu Obilja oz. uradno akumulacijsko jezero je bila najina dolgoročna želja, ki je postala resničnost v lanskem letu. Umeščen je tik poleg zelenjavni vrt. Gre za čudovit vodni element, ki ima več funkcij:

  • Imamo toplo in živo vodo za zalivanje rastlin.
  • Obogaten ekosistem kmetije z vodnim elementom.
  • Hitra osvežitev v vročih poletnih dneh.
  • Estetski in energijski element celotne kmetije.

Ribnik na Vrtu Obilja nismo postavljali sami, ampak je za to poskrbel mojster Jani Tiller iz Vodnega Sveta.

Kako je potekala izdelava ribnika?

Samo obliko ribnika drži zemlja (nič ni zidano), ki je obložena s filcem in posebno folijo za ribnike. Je razgibane oblike, ki sledi osmici in s tem razdeljen na globoki del in plitki del za rastline. Globoki del je globine nekje 155 cm. Celotna velikost je približno 13 x 8 m. Razdeljen je z lesenim mostičkom. Po samih tleh (pod prodom) so razpeljane so tudi cevi za 1 vodno in 4 zračne črpalke, ki vodi dodajajo kisik, čistijo in dodajo vodi gibanje. Ker voda ni stoječa, ni komarjev. Tudi množica ostalih organizmov (kačji pastirji, žabe, ...) uravnavajo živalski ekosistem.

Strojnica s črpalkami je skrita v lesenem zaboju. Ogromno proda in rastlin doda funkcijo čiščenja vode. Rastline so predvsem čistilne in oksiginatorji. Kot izjema so tudi lokvanji, katere pa je potrebno vsako leto znova in znova dognojit, da imajo dovolj hranil. Ribnik na Vrtu Obilja je dom samo eni zlati ribici (bo dobila družbo ostalih vrst rib), da ni preveč kakanja in s tem kalne vode. 🙂

Kakšna voda je primerna za ribnik ob vrtu?

Voda je iz vrtine. Jani Tiller pravi, da samo deževnico ne uporabljamo v folijskih ribnikih zaradi pomanjkanja karbonatov, ki so nujno potrebni za rastline in živali. V naravnih vodah je malce drugače. Deževnica gre skozi zemljo in kamnine, ter se obogati z minerali, karbonati, ... V umetno narejenih ribnikih pa se to ne dogaja. Zato uporabljamo vodo iz vrtine ali vodovoda, ker mehko vodo dobimo že z samimi padavinami.

Po prvem polnjenju je zaradi zalivanja in izhlapevanja treba dodajat vodo v poletnih mesecih, da držimo bolj ali manj isti nivo gladine vode. Ko pa je vode preveč, ob kakšnem zajetnem dežju, pa se po odvodni cevi razlije na bližnji travnik.

Temperatura vode pozimi je med 4 - 6 °C in se tudi naredi plast ledu, ki ne poškoduje folije. Poleti pa temperatura vode doseže 28 °C in ponujala veliko poletnih vodnih užitkov.

A črpalke vseskozi poganjajo ribnik?

Črpalke so aktivne predvsem, ko je voda topla, ko je večja aktivnost mikroorganizmov. S kroženjem vode dosežemo, da je v vodi več kisika, s čimer ustvarimo čisto vodo zaradi pravilnega ravnovesja mikroorganizmov. Črpalke lahko mirujejo, ko je voda hladna. Tudi mraz lahko uniči cevi ali črpalke, zato so nekje od novembra do aprila črpalke izklopljene.

Poraba elektrike za pogon črpalke je redni strošek. Zato smo vgradili večino zračnih črpalk moči 35W, ki so precej bolj "šparavne" kot vodne črpalke. Ena in edina vodna črpalka poganja skimer, ki odvaja površinsko vodo z listjem in ostalo nesnago, ki se sfiltrira na resastem filtru v strojnici.

Kaj pa finance?

Celotna investicija bo ostala skrivnost iz razloga, ker se cene materialov vseskozi spreminjajo in vsak tak projekt je seveda unikat! Samo za občutek - zgolj folija za ribnik te velikosti stane 3.000 €. Če se zanimate za izdelavo ribnika, kontaktirajte Janija Tillerja iz Vodnega sveta in z veseljem vam bo povedal več in svetoval.

Upam, da je tudi tebi ribnik na Vrtu Obilja tako všeč kot nama! 🙂  Spodaj si oglej galerijo, ki prikazuje izdelavo ribnika od začetka do konca.

 

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂

Leon Rožman Na kmetiji je lepo