Spoznajmo se

Sva Robi in Tjaša. Vrtnarja na Vrtu Obilja in skrbnika vrtnarskega portala.

Vrt Obillja predstavitev in pesem

Ljubezen do sonaravnega vrtnarjenja želiva približati mladim in vsem vrtnarjem poenostaviti vrtnarjenje.
Spoznanja, rezultate in nasvete na vrtnarskem portalu www.vrtobilja.si obširno deliva od aprila leta 2017.

99% fotografij na vrtnarskem portalu www.vrtobilja.si je iz najinega vrta ali iz vrtov, ki sva jih obiskala in so avtorsko zaščitene. Le v rubriki Vaši vrtovi in Radio Vrt Obilja, so lastniki vrta tudi avtorji fotografij.

Vrtnar in opazovalec narave

Robert Špiler

Zaljubljen v svobodo. Stvari, ki jih večina počne podzavestno, opazujem in se od njih učim. Najraje opazujem Naravo in znanje prenašam na sonaravni vrt. Vrt mi predstavlja prostor kjer sproščam kreativno energijo, kreiram svoj svet in ustvarjam nekaj božanskega.

Opazovanje narave
Občutek za rastline
Prepoznavanje rastlin
Delo z ljudmi
Slovenian
German
English
mag. biologije in ekologije

Tjaša Štruc

Od nekdaj navdušena nad lepoto Narave. Želim živeti preprosto in umirjeno življenje, s pozitivnim vplivom na okolje. Vrtnarim že od malih nog, na svojem vrtu si želim pestrosti in hkrati urejenosti. Uživam v okusih doma pridelane hrane.

Opazovanje narave
Občutek za rastline
Prepoznavanje rastlin
Delo z ljudmi
Slovenian
ENGLISH

Robert Špiler in Tjaša Štruc sta po zaključenem študiju leta 2013 pri vsega 22. letih, s polno glavo idej in mladostne energije, na gozdni jasi sestavila čudovito malo hiško ter poleg vzpostavila velik vrt.

Združila sta Tjašino akademsko znanje (mag. biologije in ekologije) in večletno Robertovo prakso dela na vrtovih po Sloveniji. Po mnogo uspešnih in tudi zgrešenih vrtnih poizkusih, so ostala le najboljša spoznanja - akademska, praktična, družinska, permakulturna in biodinamična, ki jih danes predajata naprej. Uporabljata predvsem obilno kompostno zastirko v kombinaciji z ostalimi organskimi materiali, ki zaščitijo zemljo in imitirajo pogoje v Naravi. Tako dosežeta rodovitna tla, mnogo manj pleveli in za 95% manj zalivanja; vse to brez prekopavanja ali obračanja zemlje. Prelepo, da bi bilo res? Ničesar ne skrivata, njuno delo, slike, objave, posnetki so dovolj zgovorni sami zase. Najbolje, da grete kar sami pogledat na kakšno izmed delavnic. Starejše vrtnarke in kmetje ob pogledu na zemljo vidijo zgolj trpljenje in delo. Robert vidi vrtnarjenje kot nekaj lahkotnega, kreativnega in sproščujočega, Tjaša pa kot vir okusne hrane, ki jo pridela z užitkom. Ob sodelovanju z Naravo imata tudi veliko razlogov za praznovanje in veselje, ter seveda obilje domačih pridelkov. Mnogi so z njuno pomočjo že občutili veliko čudovitih trenutkov vrtnarjenja in ti božanski občutki so na voljo tudi tebi.