Šitake vzgojene na hrastovih hlodih

Gozdni vrt je nastal v začetku leta 2020 z namenom širitve samooskrbe še z gobami, ko smo smo podirali drevesa v gozdu. Med njimi so bili tudi hrasti. Debla so šla na žago, debele veje za drva, nekaj debel med 15 in 30 cm premera pa za vzgojo šitak (Lentinula edodes). Debla so bila odrezana na dolžino 1 m, za lažje manevriranje z debli, da niso pretežka. Celoten postopek sva bila "na liniji" z Primožem Turnškom iz Permakultunega društva, ki naju je tudi opremil z micelijem šitak.

Kakšen je bil postopek?

Sveže veje odležijo najprej nekje 2 mesca, da "zaviralci okužb" v prej še živem lesu "popustijo". Zato ni primerno kar takoj inokulirat (cepit) debla z micelijem šitak. Micelij šitak kupimo, najpogosteje je vezan na pohištvene čepke - moznike. V hrastovo deblo jih nacepimo tako, da zvrtamo luknjice premera malo večjega kot so pohištveni mozniki. Tolikšen, kot je premer debla, najmanj toliko moznikov vstavimo v deblo. Torej pri deblu premera 15 cm vstavimo najmanj 15 moznikov.

Nato imamo 2 možnosti, kako zaključimo inokulacijo šitak:
1. Luknjice, v katerih so mozniki, zapremo s stopljenim čebeljim voskom. Na tak način smo naredili pomladi 2020 in je pri šitakah 100% uspešnost, torej iz vseh debel rastejo pridelki.
2. Deblo ovijemo v streč folijo. Ta način pa testirava na novih hlodih, ki so bili pripravljeni konec septembra 2021. Ta način naj bi bil boljši, saj zadržuje vlago in prepreči dostop ostalim glivam.

Nato debla zložimo na paleto za gozdni rob ali kjer imamo senčni prostor in pokrijemo s folijo, da zadrži vlago, da se micelj iz moznikov razširi po celotnem deblu.

Kdaj začnemo nabirat šitake?

Po po nekje 6 do 8 mesecih debla zložimo enega ob drugega, saj lahko že pričakujemo prve pridelke. Če je deblo ovito v streč folijo, ga po tem času tudi odvijemo.

Šitake pripravljene za sušenje
Šitake pripravljene za sušenje.

Lani vzpostavljen gozdni Vrt Obilja z šitake gobami, je presenetil letos sredi poletja! Malo več kot leto dni smo čakali. Čudovit prvi pridelek in noro veselje! 😇 Držimo pesti, da bodo iz hrastovih hlodov rastle še mnoga leta, pravijo da lahko iz hrastovih debel rastejo še 5 do 10 let! ♥️

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂

Robert Špiler Gozdni vrt