Matjaž Zupančič #4 - Mikroorganizmi so temelj rodovitnih tal in življenja

Matjaž Zupančič živi v Kranju in ima svoje podjetje za urejanje vrtov. Je specialist za oblikovanje in vzdrževanje okolja z rastlinami in raziskovalec sveta mikroorganizmov. Mikroorganizmi niso zgolj bacili in bolezni, nešteto mnogo več je mikroorganizmov, katerih dejanj sploh ne opazimo, so praktično vsepovsod in podpirajo življenje na našem planetu. V spoznavanje mikrobiološkega sveta in njegove pomembnosti se je podal pred približno 10 leti, ko je bil soočen pred različne izzive pri svojih strankah, ki jih s takrat znanimi metodami dela ni znal rešiti. Danes znanje o mikroorganizmih v praksi uporablja vsepovsod in so njegovo najmočnejše orožje pri sonaravni negi vrtov, sadovnjakov, ribnikov in še marsikje drugje.

Matjaževa spletna stran: VRT IN MI

Matjaževa facebook skupina: VRT IN MI

Efektivni mikroorganizmi: MICRONATURA

Matjaž Zupančič

Pogovor lahko poslušate tudi na kanalih Youtube, Soundcloud in Facebook.
V bodoče bodo pogovorne oddaje objavljene tudi na Apple in Google Podcasts.


 

ČASOVNICA
  • 01:05 Matjaž predstavi svoj(a) vrt(ova)
  • 04:17  Kdaj se je prvič srečal z mikroorganizmi (MO)
  • 12:25  Razlaga procesa gnitja in nastajanja strupenih snovi
  • 14:55 Fermentacija in kaj so EM - efektivni mikroorganizmi
  • 18:38 Kaj najbolj prepriča ljudi o uporabnosti EM
  • 20:36 Mrtve zemlje na planetu ni
  • 22:27 MO in človeške celice
  • 22:55 Kje vse so MO
  • 25:41 Organizacijske oblike MO
  • 31:46 Vloga bakterij v tleh
  • 35:25 Vloga gliv v tleh
  • 37:31 Kaj pravzaprav sestavlja humus? Izguba rodovitnosti
  • 41:28 Potop v čudežni svet talnih MO in EM
  • 51:10 Kako povečamo število EM na naših vrtovih
  • 54:37 Kako mikrobi ščitijo rastline pred škodljivci
  • 57:05 Matjaževi napotki foliarnega škropljenja EM
  • 1:01:09 Kje vse Matjaž še uporablja EM
  • 1:06:04 Delovanje EM v ribnikih
  • 1:09:05 EM na področju živinoreje
  • 1:13:12 Kako od gnoja do kvalitetnega komposta
  • 1:17:08 Omejitve uporabe EM so samo v naših glavah
  • 1:21:10 Matjaž se drži načela ''Kar nebi dal v usta, ... "
  • 1:23:06 Matjaž zaupa recept domačega probiotika
  • 1:31:12 Receptura za pripravek škopljenje rastlin
  • 1:36:01 Še nekaj področij, ki jih Matjaž  rešuje z EM
  • 1:38:06 Fermentiranje vsakodevnih organskih odpadkov
  • 1:39:56 Kako Matjaž vidi razvoj in tehnologije EM
  • 1:44:14 Kje so on osebno vidi v zgodbi EM
  • 1:50:19 Matjaževa zaključna misel

Domači probiotik EM FRI

Pripomočki za 5l probiotika FRI

- 5l steklenica
- vrelna veha
- ogrevalni sistem

Sestavine:

- 1/4 L medu
- 1/4 L EM1
- 4,5 L vode (neklorirane)

Sestavine zmešamo in zapremo z vrelno veho. Temperatura za idelano fermentacijo mora biti okoli 35°C. Pripravek fermenira okoli 10 do 14 dni. Nato pretočimo v manjše stekleničke (0,5 l) za sprotno uporabo. Rok uporabe neodprtih steklenic je 6 mesec ali celo več.

Pred pričetkom fermentacije lahko dodamo zdravilne rastline, po katerikoli recepturi za zdravilne čaje. Matjaž doda korenino in suho listje repincla, šentjanževko, kamilice, ognjič, ginko.


Škopivo za rastline EM FPE

Pripomočki za 200l

- 200l sod s pokrovom

Sestavine:

- 2 - 5 kg sladkorja
- 2 L EM1 ali Organo active (ali 2 kg Bokashi posipa)
- 190 L vode (neklorirane)

Sestavine zmešamo in pokrijemo s pokrovom. Temperatura za idelano fermentacijo mora biti okoli 35°C zato pripravek za rastline v večji posodi pripravljamo v poletnih mesecih. Pripravek fermenira okoli 10 do 14 dni.

Pred pričetkom fermentacije lahko dodamo zdravilne rastline, po katerikoli recepturi za čaje za dviganje odpornosti rastlin. Matjaž doda vse rastline, ki mu pridejo pod roke.