Moj Vrt Obilja #4 - Albin Dulmin, Vrhnika

Pozdravljeni!

Moje ime je Albin Dulmin iz Vrtnarije na Vrhniki. Star sem 56 let, poročen in imam prekrasnega sina po imenu Simon. Rojen sem v Podpreski, v prečudoviti vasici na meji Dolenjske in Notranjske. Z vrtičkarstvom se ukvarjam že od rojstva, tako da sem si nabral kar nekaj izkušenj posebej s kmetovanjem pri nizkih temperaturah.

Z vrtom sva začela s sinom v drugi polovici 2015 na lokaciji na fotografiji:

Vendar nisva začela tako kot počnete vi, brez prekopavanja, ampak po stari metodi z prekopavanjem. Takrat se mi še sanjalo ni, da je to sploh mogoče. Na vrt sem še pripeljal dodatno 15 m3 zemlje in pripravil grede. Zemlja je bila črna in porozna, tako da sem jo moral mešati z navadno kmetijsko zemljo. Naslednje leto sem imel čudovite pridelke, a za vrt sem porabil zelo veliko količino vode. Zato sem moral narediti rastlinjak, da sem imel dovolj vode za zalivanje, pa tudi krasen paradižnik v rastlinjaku.

Konec sezone leta 2016 sem gledal mojo zemljo in razmišljal, da moram nekaj narediti glede izsušene (prazne) zemlje, pa tudi same porabe vode za zelenjavo. Saj vrt je velik okoli 200 m2.

Prebral sem članek ene gospe o zastiranju vrta in si rekel, da poizkusim tudi jaz na nekaj gredah.

Rezultati zastiranja so bili navdušujoči. Poraba vode je bila bistveno manjša, zapleveljenost prepolovljena, pridelki čudoviti. Začel sem iskati po internetu razna mnenja o zastiranju vrta. Ko pa sem najprej zvedel za Vrt brez prekopavanja in malo kasneje še za Vrt obilja se mi je moje kmetovanje obrnilo na glavo. Pogovarjal sem se z mojimi vrtičkarji o tem, da bom spremenil v način priprave zemlje brez prekopavanja in priprava gred že v jeseni so mi rekli, da se mi je zmešalo. Sedaj pa pride vprašanje kako to narediti. Vendar pa sem zaupal in šel korak za korakom naprej.

Kjer nisem imel komposta sem začel zastirati grede z listjem in travo, pač tisto kar je bilo na voljo.

Listje in trava na gredi

Izdelava komposta po navodilu Roberta Špilerja.

Rezultati zastiranja gred nekaj mesecev kasneje.

Skratka ob njuni pomoči sem vedel, da mi bo uspelo. Vendar tudi brez mojega veselja do vrta in pridnega dela, bi šlo tudi počasi.

Ko bo prišla spomlad bom zastirko nadomestil s kompostno zastirko. Poti ob gredah pokril z žaganjem ali sekanci ali z slamo. Vrt bo kot v pravljici, v to sem prepričan. Do takrat pa bom vzel komaj pričakovano knjigo Štihanje? Ne, hvala in se v miru pripravil na novo sezono.

Upam, da vam je moja predstavitev vrta všeč in obljubim še kakšno objavo ob koncu sezone.

Albin Dulmin
Vrtnarija na Vrhniki, 1. 2. 2018


Albin je držal svojo obljubo in je 1. oktobra poslal fotografije iz sezone 2018, da lahko vidimo njegove rezultate.

Albinovi pridelki iz vrta dne 23. 6. 2019:

Vrt brez prekopavanja albin dulmin