Andrej Stančič - Volčji Grad - Moj Vrt Obilja #37

Andrej Stančič - Volčji Grad - Moj Vrt Obilja #37
Sem Andrej Stančič, prihajam iz Volčjega Grada pri Komnu. Z družino smo se preselili sem, približno 20 let nazaj. Moji so čisto slučajno našli in se zaljubili v to našo kraško domačijo. Potem se je naša naša zgodba začela.

Začetki vrtnarjenja

Naprej z majhnim vrtom, potem smo živalce vzeli, kakšno njivo in presežek, ki smo ga pridelali, smo se odločili, da ga prodamo oziroma da ga predelamo, damo na krožnik in tudi ponudimo gostom. Vrt meri približno 350 kvadratnih metrov. Zelenjavo za naše goste v gostilni pridelujemo ekskluzivno na našem vrtu. Vse pridelano  je ekskluzivno naše domače pridelave in skozi celo leto. Pašnikov za ovčke imamo 10 do 15 hektarjev in približno 1000 do 1200 trt. Potem pa imamo še razne njive, kjer občasno pridelujemo tudi žita. Zdaj imamo zasajeno čičeriko in lečo.

Oglejte si video:

Zakaj vrtnariš?

Ko sem bil manjši, mi je kmetijstvo, pa vrtnarstvo pa vse zelo, zelo, zelo smrdelo. Ko smo bili v osnovni in srednji šoli, če ti je kdo rekel, da si kmet, je bila kot ena žalitev. Potem ko odraščaš in greš malo izven okvirjev, iz vasi, marsikaj probaš in pomisliš in vidiš, da to kar imaš doma, ni niti tako slabo. In če ti kdo reče, da si kmet, sprejmeš. Ja, to je kompliment. Večinoma vrtnarim sam. Seveda celotne kmetije ne moreš sam vzdrževat, tako da mi priskoči še prijatelj občasno na pomoč, ko je potrebno rastlinjak postavit ali pa kaj malo bolj pokositi. Seveda tudi ostali člani družine, ko je obiranje graha ali pa kakšno večje opravilo z veseljem priskočijo na pomoč.

Znanje

Ta vrt je bil najprej njiva, ki smo jo orali. Potem pa skozi razne YouTube videje, pa tudi knjige, sem sam prišel do kmetovanja oziroma vrtnarjenja brez prekopavanja, kar me je zelo navdušilo. Glavni, ki mi je najbližje, je Richard Perkins. Njegovo delo me je zelo navdihnilo in sem rekel: ''Ajd, probamo, kako to gre tudi na Krasu.'' In zaenkrat imamo eno leto oziroma eno leto in pol vrt na takšen način. Seveda se kaj zatakne, ampak gre. Iskreno, prvi prvi video o vrtu brez prekopavanja, ko sem iskal, sem iskal najprej v slovenščini in sem prav vas (Vrt Obilja) našel na vašem YouTube kanalu in se spomnim, da sem gledal, kako si bučke pobiral.  S Tjašo sta živela v tej premični hišici in to je bil kar velik navdih. Največji oziroma izziv je bil najprej dobiti znanje, da lahko sploh štartaš, kako se to štarta. Ker jaz sem štartal res iz nule oziroma smo začeli s tem standardnim prekopavanjem in oranjem. Ko pridobiš znanje, moraš dobit pravo parcelo.

Kako si olajšaš delo?

Na Krasu je predvsem zelo pomembno, da imaš zraven vodo. Moraš postavitev grede in vse to dobro premisliti, kako boš postavil. Potem ena napaka, ki sem jo naredil, je bila ta, na parcelo so stari lastniki naše kmetije zlivali greznico oziroma pač odpadno vodo. Torej je ogromno plevela. Zemlja je bila zelo zelo zbita. Sam sem to prvič delal in sem na YouTubu videl, da tam samo polagajo karton in kompost povrhu. In naivno sem jaz tudi tako naredil. Prekril zemljo s črno folijo, da zaduši vse te trajne pleveli in potem je zemlja praktično kot bel kanvas in lahko narediš z njo, kar si želiš.

Zaključek

Prvo orodje kmeta. Mislim, da so roke. Najbolj ključno orodje. Ne smeš pozabiti na nihajno motiko, ki zelo olajša, da se ne sklanjaš in da imaš takšno lepo ravno držo, ko se kakšen plevel prikaže. Se ne rabiš tolk matrat. Je res, če imaš kmetijo, če imaš vrt, če imaš zemljo, je potrebno delati, moraš biti ves čas tam, pa maš plevel, pa maš prekopavanje. In če imaš vrt na tak način  ustvariš brez prekopavanja, se da tudi malo drugače. Zraven uporabiš še malo stojev, da te ne boli hrbet, vsak večer ko končaš.