David Meden - Kožljek pri Cerknici - Moj Vrt Obilja #36

DAVID MEDEN - KOŽLJEK - MOJ VRT OBILJA #36

Sem David Meden, prihajam iz vasi Kožljek, ki je v občini Cerknica. Vrtnarim na površini približno 100 kvadratnih metrov, se pravi 26 gredic nepravilnih oblik. Vrtnarim z namenom za pridelavo bio zelenjave.

Oglejte si video predstavitev:

 

Začetki

Vrtnariti sem začel že v mladosti, ker so starši imeli njive. Imeli smo postopke oranja, se pravi, da smo zemljo prekopavali in s tem uničevali mikroorganizme. Potem pa sva začela s partnerko razmišljati, kako bi si olajšala delo. Delo na njivi je bilo zelo zahtevno. Ogromno strojev si potreboval in veliko dela je bilo, plevela in vsega. Po smrti staršev nisem imel veliko znanja, se pravi sem iskal znanje na spletu, žal, tako je. Našel sem spletno stran Vrt Obilja, kjer je zelo dobro razloženo, tudi po Facebook-u Vrtičkarji (skupina), sem veliko prebral in s tem sem si pomagal, da sem dosegel to, kar imam.

DAVID MEDEN - KOŽLJEK - MOJ VRT OBILJA #36

Delo na vrtu

Najin vrt sva vzpostavila 4 leta nazaj, ker sva hotela sonaravno vrtnarjenje. Ker so službe preobremenjene, je prekopavanje oziroma oranje velika potrata časa, ki si jo mi ne moremo privoščiti. Zato smo se odločili za vrtnarjenje brez prekopavanja, z zastiranjem, ker je sonaravno in posnemamo gozd. Na začetku postavitve teh najinih gred, sva le uporabila kompost in sekance. Imela sva to nekaj let, potem pa sva ugotovila, da je veliko škodljivcev, na primer bramor. No, druga največja težava je pa bila, da so se sekanci, se pravi potke in gredice mešale in s tem nismo mogli zagotoviti določenega reda med gredico in potjo. Letos sva naredila dvignjene gredice z mrežo od spodaj proti škodljivcem.

DAVID MEDEN - KOŽLJEK - MOJ VRT OBILJA #36

Zaključek

Pri Vrt Obilja smo kupili prvo nihajno motiko, ki nam je bila zelo v pomoč, saj je z njo lažje delat. Super je. Kaj naj rečem. Ne vrtnarim dolgo, vrtnarim mogoče 6 let. V tem sem veliko sam naučil. Zelo mi je pomembno, da vrtnarijo tudi otroci, da se navadijo, kako se rastlina vzgoji, kaj je krompir, kako se hrošče pobira. Veliko je stvari, da se tudi mlade nauči in priuči v to smer. Moja velika prioriteta je, da otroci jedo, da gredo lahko na vrt, si utrgat jagodo, si utrgat grah, na primer. To mi je pač top.

DAVID MEDEN - KOŽLJEK - MOJ VRT OBILJA #36