Jan Avsenik- Straža pri Novem mestu - Moj Vrt Obilja #35

JAN AVSENIK - OKOLICA NOVEGA MESTA - MOJ VRT OBILJA #35

Živjo, sam Jan iz Janovega vrta. Nahajamo se v bližini Novega mesta, na Dolenjskem, na mojem tržnem vrtu, kjer obdelujem 48 gred, ki so dolge 15 m. Vrtnariti sem začel mogoče v smislu podjetništva, pa tudi zelo me je zanimalo, kako vse poteka. Ker gre za veliko različnih del. To je zanimiva metoda, mogoče drugačna, kako se vrtnari. Je neka svoboda, raznolikost dela.

Oglejte si video predstavitev:

Začetki vrtnarjenja

Prav z vrtnarjenjem, govorimo o domačem vrtnarjenju, sem začel leta 2019. Nekje takrat sem začel malo bolj obdelovati naš domači vrt. Tudi vinograd, ki smo ga posekali, tam sem zasadil 300 paradižnikov. To je bila neka prva večja izkušnja. Prav s tržnim vrtnarjem, da sem zelenjavo tudi prodajal, sem pa začel leta 2021 in zdajle je moja tretja sezona. Tole parcelo sem dobil od dedka. Tu je bil včasih vinograd, ki so ga posekali že 20 let nazaj, tako da je bil tudi on zelo vesel, da se ta parcela naprej obdeluje, da ostane v družini in da ima nekdo veselje do dela.

JAN AVSENIK - OKOLICA NOVEGA MESTA - MOJ VRT OBILJA #35

Kdo ti pomaga pri vrtnarjenju?

Družina me je zelo podpirala, veliko pomoči nudila, saj niso tukaj samo vrtnarske stvari, je tudi npr. postavitev samega sistema za zalivanje, kar mogoče ni prav tista zasaditev ali pa samo vrtnarjenje. Tako da veliko pomoči sem dobil tudi od družine. Letos pa sem zaposlil očeta, tako da mi zdaj še on pomaga pri delu na vrtu in pri proizvodnji rastlinjakov.

Kako izgleda tržno vrtnarjenje?

Tržni vrt je en tak domači vrt, ampak malo večji in za druge stranke, torej vso zelenjavo, ki jo pridelam, prodam strankam preko tedenskih zabojčkov zelenjave. Nekaj imam tudi gostiln. Je nek domači vrt ni nekega oranja, govorimo o stalnih gredicah z veliko veliko komposta, vzgoji lastnih sadik, tako da ni to njiva. Velikokrat mi kdo reče, če grem na njivo, ampak jaz nerad uporabim ta izraz. Raje rečem, da grem na vrt, ker to je tržni vrt. Na začetku je bilo zelo veliko knjig, torej Vrt Obilja, veliko od tujih, ki sem jih na YouTubu spremljal iz Amerike, Kanade. Tudi veliko njihovih knjig imam. Na začetku je bil ta teoretični del, potem pa praktični del.

 

Olajšanje dela

Orodja so široke vile, ki jih uporabljam pred vsakim presajanjem, potem nihajna motika in pa mogoče še za direktno setev so ročne sejalnice, enosledne, ki ti prihranijo zelo veliko časa. V treh letih tržnega vrtnarjenja sem spoznal bistvo, koliko dela je potrebno, da pridelamo zelenjavo. Res je veliko nekih malenkosti na katere moramo paziti. Res začutiš, kaj je to delo v naravi. Kaj je to, ko je dež. Kaj je, ko je sonce, ko so kakšne nepredvidljivosti, kot je na primer toča. In res vidiš, kako vsaki zelenjavi mogoče neka druga klima paše, tako da vsako leto mogoče opazim, da ena zelenjava res dobro dela, druga ne. In potem naslednjo sezono se to obrne, tako da je zanimivo spremljati, kaj nam narava lahko pričara.

JAN AVSENIK - OKOLICA NOVEGA MESTA - MOJ VRT OBILJA #35

Izzivi

Mogoče sem že sam po sebi tak, da se toliko ne obremenjujem oziroma se ne začnem hitro, ker pri vrtnarjenju lahko hitro gremo v neke skrajnosti. Se začne list vihat, pa že hočemo z nečem škropiti. Ali pa iščemo neke vzroke. Ali pa nek škodljivec pride, pa že hočemo spet ali poškropiti, da ga bomo ubili, odstranili. Tako da mogoče jaz, kdaj kar pustim, da mogoče pa narava sama poskrbi za take stvari. Tržno vrtnarjenje uradno ni kot neko ekološko vrtnarjenje, tudi ne smemo uporabljati izraz, da je to sonaravna pridelava, čeprav je res.Jaz osebno nimam tega vrta certificiranega ekološko ali karkoli, ampak želim skozi objave, skozi pogovore z ljudmi, ker govorimo o manjšem številu končnih kupcev in rednih, jih želim na nek način izobraziti, kako jaz vrtnarim. In bom rekel, na zaupanje jim želim predstaviti, da je to še bolje kot ekološko.

 

Zaključek

Zdaj, če pa pogledamo, kaj sploh je tržno vrtnarjenje, je sonaravna pridelava zelenjave. Torej ni nobenih nekih škropljenj, vse je naravno, veliko dodajanja komposta in ni prekopavanja tal. Najbolj v veselje pri vrtnarjenju mi je, da spremljamo vrt skozi sezono. Zanimivo mi je tudi, da ko pridem recimo iz dopusta po enem tednu, takrat dejansko vidiš, kako je neka zelenjava zrasla, kako se vse hitro odvija, kako je nek višek zelenjave čez sezono in potem, kako se vse skupaj umirja. Ravno ta razgibanost, svoboda mi je, bom rekel še najbolj všeč. Začnite poskusit vrtnariti brez prekopavanja. Mogoče samo en del vrta. Mogoče boste stare starše prepričali, da ni tisto štihanje vsakoletno potrebno. Če pa še ne vrtnarite, pa začnite z enim kvadratom, si vzgojite svojo prvo zelenjavo, prvo solato. In vas bo potem not to potegnilo in boste začeli uživat v naravi, v delu in v svoji lokalni sveži zelenjavi.