Luka Košir, Restavracija Grič - Šentjošt pri Horjulu - Moj Vrt Obilja #34

 

LUKA KOŠIR, RESTAVRACIJA GRIČ - ŠENTJOŠT PRI HORJULU - MOJ VRT OBILJA #34

Pozdravljeni, sem Luka Košir, in prihajam iz restavracije Grič v Šentjoštu. Začelo se je leta 2010, ko sem prevzel restavracijo od svojih staršev. Prva stvar, ki sem jo naredil, je bila, da sem zaposlil očeta, ki je bil prej orodjar. Rekel sem mu: "Rabimo te doma in moramo začeti delati v vrtu." Takrat je imel svoje predstave, kako naj bi stvari potekale, saj je izhajal iz klasičnega vrtnarstva, čeprav ni bil nikoli vrtnar.

Oglejte si video predstavitev:

Začetki

Prvi dve leti sem domov prinašal različna eksotična zelišča in zelenjavo, in bilo je precej divje na njivi. Nismo vedeli, kdaj nekaj zraste ali ali moramo še čakati. Nismo imeli pojma o določenih stvareh. Nato sem začel spremljati mojstra iz Vrt Obilja in razmišljal, kako bi lahko stvari izboljšal. Očetu sem ju omenil, vendar je menil, da je to nekaj za "fensi vrtnarje" in da ni potrebno na tak način vrtnariti. Pozneje sem povabil Robija, da pride k meni, in začela sva razpravljati. Razveselilo me je dejstvo, da se kljub velikosti površine še vedno lahko ukvarjamo z njo. Že 4 leta se na tak način ukvarjamo z njivo, vključno z uporabo komposta in različnimi vrstami zastirk med gredicami.

Kaj zate pomeni vrtnarjenje?

Ko začneš profesionalno delati, ugotoviš, da je to veliko dela, vendar še vedno prinaša veliko pozitivnih stvari. Imamo dostop do svežih sestavin, kar je za nas zelo pomembno. Ko imamo "servis" ali goste, gremo na njivo, nabiramo in prinesemo v restavracijo. Koordiniramo tudi sajenje zelenjave skozi vse leto in shranjevanje za zimo. Kvaliteta sveže nabrane surovine je neprimerljiva. Stvari, ki jih postrežemo v restavraciji, nabiramo isti dan zjutraj.

LUKA KOŠIR, RESTAVRACIJA GRIČ - ŠENTJOŠT PRI HORJULU - MOJ VRT OBILJA #34

 

Kako si olajšaš delo?

Imamo več vrtov, vključno s 1500 kvadratnimi metri glavnega vrta, manjšimi vrtovi za cvetlice in šparglje, gozdni vrt za gobe ter biodinamični vrt za topinambur in divji por. Vrtnari moja sestra Barbara, Jakob (partner moje sestre Lucije) in jaz. Uporabljamo kompost in sekance, zato ne potrebujemo veliko orodja. Kljub temu so nekatere klasične stvari, kot so motika, lopata in vile, še vedno nepogrešljive. Redno pletje olajša delo, za našo njivo porabimo približno pol ure. Naš cilj je bil samooskrba, vendar smo postali razvajeni, ker želimo v kuhinji uporabljati stvari, ki jih sami gojimo.  Je pa res, da če redno pleješ, to lahko vse z nihajno motiko rešiš in za takšno njivo, ki jo imamo mi, če redno pleješ, približno porabiš (tisti, ki je dovolj hiter) nekje pol ure.

LUKA KOŠIR, RESTAVRACIJA GRIČ - ŠENTJOŠT PRI HORJULU - MOJ VRT OBILJA #34

 

Zaključek

Veliko se soočamo s stresom, vendar vrtnarjenje omogoča odmik od tega. Ko gremo na njivo, res lahko odklopimo, sprostimo in uživamo v naravi. Kljub začetnemu nestrinjanju, mnogi radi sodelujejo pri vrtnarjenju.

LUKA KOŠIR, RESTAVRACIJA GRIČ - ŠENTJOŠT PRI HORJULU - MOJ VRT OBILJA #34