Primož in Mateja - Šmartno ob Savi - Moj Vrt Obilja #33

 

Živjo, sva Primož in Mateja. Nahajamo se na obrobju Ljubljane, zunaj obvoznice, v majhni vasici Šmartno ob Savi, kjer sva pred dvema letoma dokončala hišo in začela tudi z vrtnarjenjem. Površina, kjer se nahaja zelenjavni vrt, je velik okoli 75 kvadratnih metrov. Cela parcela je pa približno 2000 kvadratnih metrov, kjer imava tudi cvetlični vrt in pa notranji del, kjer je bolj travnati del ter nekaj mediteranskih rastlin.

Začetki vrtnarjenja

Vrtnariva z namenom, da veva kaj jeva. Torej, zdrava hrana in pa zmeraj sem si želela, da bi zelenjavo sproti natrgala pri kuhi. Tako da to je bila moja želja in to sva si uresničila. Lansko leto smo začeli s postavitvijo tega vrta. Seveda, Mateja je naštudirala Vrt Obilja do potankosti, kjer sva pozimi obiskovala spletne učilnice, naštudirala stvari in zgodaj spomladi sem šel v akcijo, bratranca imam mizarja, ki mi je zrihtal hrastov les in narezal osnovne elemente. Z njenim očetom pa sva sama dva naredila te okvirje, 2,20 x 1,00 m široke. 25 takih okvirjev je in en malo večji, daljši, 22 metrski okvir, ki se nahaja ob zidu. To so bili začetki. Oglejte si video: https://www.youtube.com/watch?v=u7cnfcEKvug&t=4s 

Primož in Mateja - Šmartno ob Savi- Moj Vrt Obilja #33

Kdo vaju je navdušil nad vrtnarjenjem?

Od otroštva sem obiskovala kmetijo, samooskrbno v Suhi krajini, kjer sem imela dedka in babico. Tako da sem bila navajena dela na njivah, ne na vrtu. Vem pa, da ta sistem ni meni enak, torej oranje in tako naprej, te velike površine. Tko da mi je bil ta koncept, ko sem našla Vrt Obilja eden tistih, ko sem si rekla - ok, mi se pa čutimo, naravi je treba dajat,  kar vzameš iz nje, je treba tudi vračat in pa ta koncept, da je tudi lično. Tako da se je bilo treba kar precej naučit od začetka. Ni isto kot delo na kmetiji.

Primož in Mateja - Šmartno ob Savi- Moj Vrt Obilja #33

Kako si olajšata delo na vrtu?

Kot vidite, imava tudi kapljično zalivanje. Sicer smo veliko vode porabili, ampak temu je bil tudi pridelek konkreten. Že prvo leto so tudi starši, njeni in moji, občudovali, kako nama v bistvu vse dobro raste. Definitivno je vsak lahko vrtnar, kjer ni potrebno veliko dela vložiti. Kolikor so nama vsi govorili, to bosta imela zelo veliko dela z vrtom. Praktično ga nimava. Veselje, ko prideš, ko vidiš, ko daš nekaj v zemljo, pa kako to zraste in odtrgaš in neseš v lonec in poješ. To je meni nekaj najlepšega. Pa da se zjutraj zbudiš, greš nabrat jagode, vmes se jih naješ. Ni treba iti v trgovino, kupovati in gledat ali je iz Španije.