Tamara Karoli Mali - Okolica Trebelnega - Moj Vrt Obilja #32

Tamara Karoli Mali- Okolica Trebelnega- Moj Vrt Obilja #32

Sem Tamara, mamica treh navihanih otrok, žena, gospodinja in predvsem ljubiteljica dela na vrtu. Lani pozno poleti sva se z možem po devetih letih življenja v tujini preselila nazaj v Slovenijo. Svoj dom sva si ustvarila pri moževih starših na Dolenjskem.

Začetki vrtnarjenja

Spomladi letos sem začela z postavitvijo mojega vrta. Delo še zdaleč ni dokončano, a že kujem načrte, kaj dodati in izboljšati spomladi naslednje leto. A z ustvarjenim in predvsem s pridelkom sem vseeno zelo zadovoljna.

Kaj vse uspeva na Mojem Vrtu Obilja?

Vrt se nahaja v neposredni bližini hiše, tako da ga lahko vsak dan obiščem, populim kakšen plevel, odstranim škodljivca ali pa naberem dobrote, ki jih vrt ponuja. Gre za sadno zelenjavno zeliščni vrt. V vrtu tako poleg borovnic in jagod najdemo še gredice z zelišči in seveda zelenjavne grede. Zelišča so zame pomemben del vrta, saj se z zelišči zelo rada ukvarjam in izdelujem poleg čaja različne tinkture, sokove, sirupe za zdravljenje, macerate, ki jih uporabljam za izdelavo krem itd. Na vrtu pa seveda svoj prostor zavzemajo tudi rožice in pa največji del vrta zelenjava. Letos sem na vrtu pridelala veliko paradižnika, paprike, feferonov, rdeče pese, pora, solate, kumar, bučk, stročjega fižola, gomoljne zelene, graha, ohrovta, česna in čebule ter zelja. Naslednje leto bi rada vrt še razširila in dodala vsaj 4 gredice, da bi lahko pridelala še več graha, rdeče pese in paradižnika.

Kako si olajšam delo na vrtu?

Za delo na vrtu me je že v otroških letih navdušila moja mama, ki je imela vrt vedno skrbno urejen; na njem pa vedno dosti pridelkov. Na našem vrtu sem si v letošnjem letu veliko pomagala z nihajno motiko, ki sem jo kupila pri Vrtu Obilja. Na začetku sem malce dvomila, kako se bo obnesla na naši zbiti zemlji, ampak moram povedati, da sem sploh ob poteh med gredami lahko zelo dobro uporabila motiko. Tudi med krompirjem na njivi se je odlično obnesla. Ravno v teh dneh pred dežjem sem iz vrta pobrala še zadnje bučke in kumare, papriko in zelen paradižnik, ki bo naprej zorel v gajbicah v kleti. Posejala in posadila sem 4 grede motovilca in gredo zimske solate. Ter seveda pobrala še zadnje cvetove ognjiča in gorskega slezenovca.

Tamara Karoli Mali- Okolica Trebelnega- Moj Vrt Obilja #32

Načrti za prihodnost

V prihodnosti si želim vrt razširiti, poti lepo obdelati ter jih prekriti s kopreno in lesnimi sekanci. Tako bo nekoliko manj dela s puljenjem plevela. Pa tudi sam vrt bo lepše izgledal.

Zaključek

Vrtu Obilja se zahvaljujem za vse koristne nasvete, ki nam jih redno posredujete preko vaših objav na spletni strani in objavah na Facebooku. In vam želim v bodoče še obilo vrtnarskih in poslovnih uspehov. Vam, dragi vrtnarji, pa obilo pridelkov in veselja pri delu na vašem vrtu.
Tamara Karoli Mali- Okolica Trebelnega- Moj Vrt Obilja #32