Silva Vraničar - Metlika - Moj Vrt Obilja #31

Silva Vraničar-Metlika, Moj Vrt Obilja #31

Letos smo z družino izpeljali velik projekt za naš vrt. Pri urejanju vrta nam je bila v veliko pomoč spletna stran Vrt Obilja in vaše orodje. Za predstavitev vrta smo se odločili, ker smo iz deljenih praktičnih izkušenj o vrtnarjenju tudi mi pridobili največ idej in nasvetov za vrtnarjenje. Vrt se nahaja pod našo hišo v Metliki in je v tej podobi nastajal letošnjo pomlad na že prej obstoječem vrtu. Vrt je velikosti 15 x 12 metrov. Obsega štiri visoke grede velikosti 2 x 1m, šest dvignjenih gred velikosti 4 x 1m in ozko korito za cvetje. Vrt obkroža zelenica s cvetjem, zelišči in nekaj sadja, maline, ribez, slive in češnje.

Začetki vrtnarjenja

V tej prenovljeni podobi našega vrta sem začela vrtnariti letos spomladi. Načrt za vrt sva z možem v celoti izdelala sama. V veliko pomoč nama je bila vaša spletna stran Vrt Obilja. Grede, mreže za vzpenjanje zelenjave in kapljično zalivanje je izdelal mož sam. Navozili smo zemljo in uredili vrtne poti, katere smo zastrli s kartonom in zasuli z lesnimi sekanci. Visoke grede smo zaščitili s čepkasto folijo in mrežo proti voluharjem in krtom. V eno izmed plasti smo dali tudi zeleno podlago za visoke grede iz naravnih mineralnih vlaken, ki skladišči vlago in omogoča manj zalivanja.  Za več vlage v dvignjenih gredah pa smo zemljo izboljšali z zelenimi kosmiči. Na obstoječem vrtu je pred tem vzgajala zelenjavo že tašča, zato sem tudi sama želela nadaljevati. Zdi se nam, da je dobro, da nekaj zelenjave pridelamo doma. In ko sem načrtovala na kakšnem vrtu želim pridelovati svojo zelenjavo sem takoj dobila navdušenje, da so to visoke in dvignjene grede. Navdušenje za le-te pa sem dobila v objavah Vrt Obilja.

Kaj uspeva na Mojem Vrtu Obilja?

Na vrtu pridelujem več vrst zelenjave. Na dvignjenih gredicah pridelujem krompir, stročji fižol, korenje, čebulo, česen, zelje, cvetačo, paradižnike, blitvo, špinačo, rdečo peso in jajčevce. Na visokih gredah pa pridelujem jagode, solato, papriko, bučke, zeleno in peteršilj. Ob robu vrta ob gredicah pa je ostal prostor še za sladko koruzo, buče, sladki krompir, por ter kumare in grah, ki se vzpenjajo po postavljeni mreži. Okrog ob robu pa vrt krasi razno cvetje in nekaj sadja. Na dvignjenih in visokih gredah vsa zelenjava lepo uspeva a najbolj pa bučke, solata, peteršilj in paradižniki. Gojenja zelenjave na domačem vrtu si želim predvsem zaradi samooskrbe, da imamo kvalitetno in zdravo zelenjavo brez uporabe škodljivih sredstev. Na domačem vrtu pridelana zelenjava je za pripravo obrokov za šestčlansko družino super, ker je domača in na dosegu roke.

Olajšanje dela na vrtu

Pri  delu si pomagam s spletno stranjo Vrt Obilja in vašim orodjem, imam obe nihajni motiki, hori hori nož, vrtni meter Vrt Obilja, plosko motiko za pletje in enozob z rezilom za plevel. Vsi vaši pripomočki mi zelo lajšajo delo. Iz Vrta Obilja sem uporabila tudi nasvet za zastirko, tako da imamo na gredah večinoma zastirko iz ovčje volne, ki kvalitetno preprečuje rast plevela in zadržuje vlago, ter nekaj malega iz slame. Na vrtu imamo tudi dva kompostnika in pridelujemo svoj lastni kompost. Postavljen imamo tudi zbiralnik vode za zalivanje vrta in mož je v vse grede napeljal cevi za kapljično zalivanje.

Silva Vraničar-Metlika, Moj Vrt Obilja #31

 Izzivi in nevščečnosti

Letošnji največji izziv in težava pri pridelavi zelenjave so polži in drugi insekti na zelenjavi, saj na svojem vrtu ne želim uporabljati škodljivih škropiv. Zato hrošče na krompirju pobiram ročno, pomagam pa si tudi z naravnimi sredstvi kot so Neem tonic in Bio-zel.

Načrt za prihodnost

Od vrta si želim predvsem, da raste. Zaradi vročih in sušnih obdobij načrtujemo postavitev še enega zbiralnika vode. V prihodnosti pa si želi pokriti visoke grede, da bi lahko vrtnine pridelovala tudi pozimi in zasaditev dodatnega sadja, maline, borovnice.