Anamarija Bernik - Občina Velike Lašče - Moj Vrt Obilja #27

Anamarija Bernik- občina Velike Lašče- Moj Vrt Obilja #27

Živim v občini Velike Lašče. Moj vrt se nahaja v majhni vasici, ki je iz vseh strani obdana z gozdom. Nadmorska višina je 620 m, velikost vrta je približno 900 m2, obdelujem približno 300 m2. V njem se nahaja star sadovnjak jablan, hrušk, sliv, češenj in orehov. Na sredi vrta imam njivo, kjer imam vsajeno zelenjavo. Ob robu vrta imam nasajeno jagodičje in okrasne grmičke, gredico razdeljeno na trajnice in zelišča, ter manjšo gredico jagod. Ostala površina je trava. Vsako leto spomladi zagradimo vrt za pašo koz.

Vrtnarski začetki

Začela sem z vrtnarjenjem pred 8 leti. Po smrti babice je moral nekdo prevzeti njeno vlogo pridelavo zelenjave za samooskrbo. Od malih nog sem odraščala na manjši kmetiji. Kot otrok sem z babico hodila na njivo in ji pomagala pri pletju, okopavanju in pridelavo semen. Zelo sem se navdušila nad vrtnarjenjem, ko sem začela delati v trgovini-proizvodnji Biobrazda. Sodelavki sta me veliko naučili in navdušili nad vrtnarjenjem.

Kako poteka delo ?

Še vedno vrtnarim na tak način, kot je babica. Jeseni, ko je prazna njiva, zvozimo iz hleva kozji gnoj in kompost, zorjemo. Spomladi posejem po njivi pepel, ter pobranamo. Strojno se vsadi krompir. Vsako leto kolobarim. Na njivo si nanosim deske za potko in gredice. Ko sadim, pazim na dobre in slabe sosede. Poleg njive imam kompost. Kamor odlagamo vrtne in gospodinjske odpadke. Zalivam z mikroorganizmi, da se hitreje in lažje razgradi kompost.

Kaj vse raste na Mojem Vrtu Obilja?

Pridelujem krompir, solato, čebulo, česen, šalotko, korenje, rdečo peso, peso za prašiče, špinačo, blitvo, zelje, nadzemno in podzemno kolerabico, brokoli, brstični ohrovt, cvetačo, papriko, paradižnik, fižol za zrnje in stročji fižol, grah, jedilne in okrasne bučke, več vrst rož. Kar lahko pridelam svoje seme za naslednje leto.

 

Kako si olajšam delo?

Od Vrta Obilja na svojem vrtu uporabljam nihajno motiko. Pride mi zelo prav, ker hrbtenica manj trpi. Priporočam jo vsakemu, ki je imel kdajkoli težave s hrbtenico ali imel operacijo na njej. Moji posebni triki so, da korenček in čebulo sadim skupaj, ker to odganja čebulno muho. Vsako leto kolobarim, pazim na dobre in slabe sosede. Na vrtu sadim tagetes, kapucinke in ognjič, da privabijo žuželke. Podzemno kolerabo posujem s pepelom, ko pride ven. 

Izzivi in rešitve

Moj največji izziv je bil rast paradižnika. Pri nas ne rad uspeva. S tem sem se spopadla tako, da jih sadim v velike lonce ali na njivo. Dava ogrodje in pokrijeva s polivinilom. Vsako leto se soočam s težavami rasti korenčka in česna. Na mojem vrtu najbolj uspeva krompir, buče, grah, čebula.

Zaključek

Vrtnarjenje mi je všeč, ker sproščam v zemljo svojo vso odvečno energijo. Zavedam se, da sem vse pridelala s svojimi rokami in sem lahko ponosna nase. Zdi se mi, da bo čedalje bolj prišla v poštev samooskrba. Zelenjavo, ki jo pridelujem, nekaj pojemo sproti, nekaj jo skladiščim za ozimnico, vložimo ali jo ponudim komu, ki je nima. V prihodnosti si želim, da bi imela blizu hiše toplo gredo in bi imela zelenjavo tudi za pozimi.