TJAŠA MODRIJAN - ŠMARTNO PRI LITIJI - MOJ VRT OBILJA #26

Tjaša Modrijan-Moj Vrt Obilja 26

Vrt se nahaja v okolici Šmartnega pri Litiji in meri približno 90 m2. Na vrtu skupaj z možem gojiva zelenjavo, nekaj zelišč, maline in jagode. Vrtnariti sem začela pred devetimi leti, ko mi je mama prepustila vrt ob hiši. Pred šestimi leti sva se z možem udeležila predavanja o vrtu brez prekopavanja in o permakulturi, takrat sva začutila, da nama je ta način vrtnarjenje blizu. Vrt sva začela zastirati in vedno manj prekopavati.

Vrtnarski začetki

Na začetku sem večino lažjih vrtnarskih del in sajenja opravila sama, kasneje pa je prišel še en dojenček ter poškodba, ki me je zaustavila pri vrtnarjenju in posledično je za vrt kar nekaj časa skrbel le mož. Spomnim se, kako mu ni bilo ravno najljubše saditi in urejati vrta namesto mene, a je kmalu spoznal, kako zelo sproščujoče je preživljanje časa vrtu in kakšno zadoščenje ter radost občutiš, ko pridelaš lastno zelenjavo. Poleg želje po domači, ekološki zelenjavi, sta bili dodatna motivacija za pridelovanje hrane na vrtu najini hčerki. Sedaj vsi skupaj z ljubeznijo negujemo vrt in uživamo naše pridelke.

Kaj raste na mojem Vrtu Obilja?

Pridelujeva različno zelenjavo: solato, korenje, česen, čebulo, por, papriko, kumare, cvetačo, brokoli, grah, blitvo, rdečo peso, kitajsko zelje, rdeče in belo zelje, peteršilj, zeleno, buče in bučke, paradižnik, sladki krompir, jajčevce, šparglje, različna zelišča, najbolj pa sva ponosna na kodrolistni ohrovt, ki nama odlično uspeva in ga pridelujeva iz svojega semena že nekaj let. Ta vrtnina poleg zimskega pora bogati naše zimske krožnike.  Ko še nisva imela otrok sem sama vzgajala tudi nekatere sadike, sedaj večino semen in sadik kupim pri slovenskih ekoloških ponudnikih. V prihodnosti imava željo kupiti ali izdelati rastlinjak ter pričeti z vzgojo lastnih sadik.

Tjaša Modrijan-Moj Vrt Obilja 26

Olajšanje dela na vrtu

Največja sprememba glede vrtnarjenja se je zgodila, ko sva pričela slediti Tjaši in Robiju oz. njunem Vrtu Obilja. Kmalu sva kupila nihajno motiko, to je bila prava revolucija, o njej sva razlagala vsem. Uporabljava kar nekaj orodja iz Vrta Obilja, obe nihajni motiki, ročni trizob in mali ročni plevelnik, orodje nama odlično služi. Leta 2020 sva naročila prvi Vrtnarski koledar, ki naju je tako navdušil, da je bil obvezen pripomoček vsako naslednje leto. Tudi letošnji visi v kuhinji in ga redno spremljava.

Izzivi in nevšečnosti

Veliko izzivov sva imela s kompostiranjem, oz. pomanjkanjem komposta. Jaz sem želela vse grede takoj prekriti z zadostno količino komposta, a ga nisva pridelala dovolj, niti nama ni vedno uspel. Včasih sva napravila kakšen kup različnih organskih odpadkov, a se je izkazalo, da se ne spreminja v kompost. Ko je izšla knjiga Kompost? Ja prosim, sva dobila ogromno znanja glede kompostiranja, vsako leto pridelava več kvalitetnega komposta z manj izzivi. V pomoč sta nama tudi knjigi Štihanje? Ne hvala in Zelenjava od semena do pridelka.

Kompostnik leži ob vrtu, izdelan je iz dveh mrež, spetih v krog, v kateri mešava kuhinjske organske odpadke, ki jih zbirava v fermentacijski posodi Bokashi Organko, dodajava listje, vrtne odpadke, travni odkos. Uporabljava tudi kompost kokoši. Letos sva si priskrbela še nekaj konjskega komposta, saj ga še vedno ne pridelava dovolj za celotni vrt. Nekatere grede med sezono zastirava s travnim odkosom in miskantusom. Za zalivanje vrta uporabljava deževnico, ki se zbira v cisterno iz katere je napeljana vrtna cev. Vrt leži na precej mokrih tleh in tudi zaradi zastiranja je potreba po zalivanju manjša.

Vrtnarski triki

Nimava posebnih vrtnarskih trikov, uporabljava pa veliko idej prejetih s strani Vrta Obilja. Pri sajenju si pomagava z vrtnim metrom, v kombinaciji s knjigo Zelenjava od semena do pridelka. Širine vrtnih gred so v večini med 75 - 100 cm. Vrtne poti so zastrte z lesnimi sekanci, spodaj je karton. Vsako leto jih obnoviva in dosujeva sekance. Jeseni in spomladi na vrtne grede dodajava kompost, grede večkrat zrahljava z nihajno motiko.

Lansko leto je najin vrt dobil novo ograjo iz hrastovega in kostanjevega lesa, navdih sva prav tako dobila pri Vrtu Obilja. Ograja ni v razmerju zlatega reza, da sva porabila manj lesa, a je kljub temu funkcionalna. Za zaščito rastlin uporabljava tudi mrežo proti toči.

Tjaša Modrijan-Moj Vrt Obilja 26

Načrti za prihodnost

V prihodnosti je najina želja poleg rastlinjaka in vzgoje lastnih sadik pridelati zadostne količine kvalitetnega komposta, izven vrta zasaditi jagodičevje in pridelati čim več raznolike zelenjave.Velika zahvala, da je najin vrt takšen kot je, gre Robiju in Tjaši, ki sta predala znanje in ponesla vrtnarjenje na povsem nov nivo. Sonaravno vrtnarjenje je postalo pravi užitek, prav tako priprava samega komposta.