Sonja Bogataj - Ledine nad Idrijo - Moj Vrt Obilja #25

Sonja Bogataj-Moj Vrt Obilja #25

Naš vrt se nahaja na ledinski planoti, ki se dviga nad dolino Idrijce na kar 800 m nadmorske višine. Smo, torej pravi visokokategorniki, saj imamo skoraj gorske pogoje. Kljub višini pa nam uspe pridelati vso zelenjavo za družino doma, kljub temu da sejemo in sadimo malo pozneje kot v dolini. Vrt obsega približno 300 m2, imamo pa še nekaj malega malin in aronije ter manjši sadovnjak.

Kaj raste na mojem Vrtu Obilja?

Iz vsega, kar pridelamo in ne pojemo sproti (ali razdamo), nastane ozimnica; nekaj zelenjave gre v skrinjo, plodovke shranimo v kleteh, ki so dovolj izolirane, da nam npr. korenček ostane svež in okusen vse do aprila, zelenjavo tudi vlagam, naredim domačo vegeto, razne omake (paradižnikova mezga, razne omake za testenine …), domač pesto, kisamo zelje in repo, skuham marmelade, sirupe in sokove, mož pa tudi odlično hruškovo žganje. Gojimo veliko različne zelenjave. Sosedje, ki so bolj usmerjeni v klasično vrtnarjenje, včasih pridejo prav pogledat in vprašat, kakšna čuda rastejo pri nas.

Olajšanje dela na vrtu

Imamo zelo rodovitno zemljo, ki ji dodajamo uležan (kompostiran) gnoj in jo takoj po prvem pletju obilno zastiramo. To se je kot zelo uspešno pokazalo v lanskem letu, ko je tudi nas pestila suša pa vseeno ni bilo treba toliko zalivati in je bil pridelek kljub temu obilen. Sadimo in sejemo v skladu s setvenim koledarjem in pazimo na to, katere rastline posejemo ali posadimo skupaj (upoštevanje dobrih sosedov), redno tudi kolobarimo-najmanj na tri leta. Zadnja leta tudi skoraj vse sadike z možem vzgojiva sama.

Izzivi na vrtu

Glavni izziv nam je, kako pridelati dovolj komposta in pripraviti dovolj zastirke, ker je površina le precej velika, prav temu se bomo letos še posebej posvetili. S škodljivci resnih težav do sedaj nismo imeli, v boju z njimi pa uporabljamo samo domače pripravke.

Triki in rešitve

Pred leti smo imeli hudo invazijo rdečih polžev, zato smo nabavili najboljše pomočnike – race tekačice, ki so jih počistile in iztrebile. Največjo škodo nam je do sedaj naredila toča, in sicer leta 2016, ko nam je vrt dobesedno zmlelo. Zato sva se z možem odločila, da vsako leto postaviva žično zaščito čez skoraj celotno površino vrta, ki pa jo je jeseni treba spet pospraviti zaradi snega. Lani pa sva prvič postavila tudi ograjo okrog celotne površine, ker so nočne obiskovalke – srne iz bližnjega gozda postajale vedno bolj pogumne in so nam kar lepo sproti pojedle, kar jim je bilo okusno. 

Zaključek

Moj glavni moto pri vrtnarjenju je bil že od nekdaj delovati čim bolj v skladu z naravo. Še ko se o tem ni toliko govorilo, mi je bilo pretirano gnojenje, sploh pa uporaba kakršnihkoli kemičnih pripravkov - umetnih gnojil ali bognedaj pesticidov tuje in nismo tega nikoli prakticirali. Vedno sem želela, da se moja družina prehranjuje čim bolj kakovostno, v skladu s sezono in raznovrstno. Kaj je lepšega, kot to, da greš na vrt in si nabereš svežo zelenjavo, ki je popolnoma neoporečna in je tako rekoč niti umiti ni treba, preden jo poješ? Prav zato smo že več let razmišljali o nakupu rastlinjaka, da bi sezono sveže zelenjave še podaljšali, kar smo lani tudi uresničili. Tako se lahko pohvalim, da letos v trgovini nisem kupila niti enega kosa od katerekoli zelenjave, pa smo vsi pri hiši veliki ljubitelji zelenjave in je res ogromno pojemo. Ko smo v stiku v zemljo, smo tudi bolj prizemljeni, pobiranje pridelkov pa nam prinese veliko veselja.

Seveda pa nikoli ni dovolj znanja in se vedno učimo, zato z veseljem že več let spremljam tudi Vrt Obilja, kjer najdem ogromno koristnih nasvetov in napotkov za svoje delo. Ne dvomim, da bo tako tudi v prihodnje.

Naj nam zeleni in obrodi obilno, vsem nam!